fredag 13 januari 2017

Katten på råttan, råttan på repet...

Centraliseringshets
Nästan alltid är centralisering av ondo. Allt som kan decentraliseras ska decentraliseras. När makten över enskilda beslut flyttas längre och längre från de som berörs ökar administrationen och oförmågan att kombinera både hjärna och hjärta vid beslutsfattande. Polisens nya organisation är i grunden god tror jag. Varför ska Sverige vara uppdelat i flera självständiga polisdistrikt som tidigare? Samtidigt är det idiotiskt om inte regioner och lokala enheter har stor egen rådighet över sina egna resurser. Gång efter gång har livet lärt mig att Centerpartiets ryggmärgsambition att decentralisera makt så mycket som möjligt är både motiverande och ekonomiskt klokt i de allra flesta fall. Polisverksamhet är inget undantag. 
http://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/lotta-groning-hur-langt-ska-det-fa-ga/
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskaren-systemfel-praglar-polisorganisationen
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/den-nya-polisorganisationen---nagra-fragor-om_H201JuU25


Rättssystem
"Land ska av lagar byggas" var Karl XV:s valspråk. I Sveriges gamla landskapslagar hittar man varianter av samma budskap. När jag var väldigt engagerad i ledarskapsträningsorganisationen JCI var en av värdegrunderna "government should be of laws rather than of men". Visst vill vi leva i ett samhälle där det är lagar som gäller och inte ledares godtycklighet? Jag vill absolut leva i ett sådant samhälle. Det är bara i ett sådant samhälle som demokrati och jämlikhet kan existera. Det är bara i ett sådant samhälle som demokratin och jämlikheten har en rimlig chans att bli på riktigt. När rättssystemet är i gungning är hela vårt samhälle i gungning och det är självklart inte ok! Regeringen måste skärpa till sig och snabbt få en förbättring på plats. För att brotten bättre ska bekämpas måste både åklagarsystem och polisverksamhet kraftigt förbättras. Att sparka Eliasson kan ha en symbolisk stark betydelse men det som behövs är en kunnig ledning som kan implementera fungerande operationell verksamhet. Finns inte den ledningskapaciteten inom Polisorganisationen?
http://www.expressen.se/ledare/ingen-ska-behova-rakna-med-stenkastning-1/
https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%A4ttssystem
http://bibblansvarar.se/sv/svar/hur-ar-det-svenska-rattssystemet-uppbyggt
https://sv.wikipedia.org/wiki/Land_skall_med_lag_byggas


Ett av huvudskälen jag hör till varför många poliser väljer att lämna sina jobb är att de känner sig för utsatta i sina yrkesroller. De känner också en frustration över rättssystemets oförmåga att få brottslingar dömda, och gärna länge, för brott. Allt för många brottslingar har för lätt att komma undan "lagens långa arm" och det gör det olidligt frustrerande för många. Hur löser man denna frustration? Måste lagarna förändras utan att rucka på "ställt utom rimligt tvivel"? Måste både Polis och åklagare göra bättre grundarbete för att fler brottslingar ska fällas ordentligt i domstol? Det är nog snart ingen i Sverige som anser att nuläget inom svensk förmåga att bekämpa brott är gott.


Arbetarnas Europa
Som en liten uppföljning på mina reflektioner om Europas situation igår tycker jag att bifogad artikel är intressant. Den fria rörligheten är utmärkt på många sätt men den måste också upplevas som utmärkt för fler än smarta affärspersoner. Enskilda invånare i till exempel Sverige måste få verka i konkurrens på schyssta villkor, varför ska de annars gilla idén med fri rörlighet? Om fri rörlighet är synonymt med att lönenivåerna drivs mot de lägsta möjliga inom EU är det knappast i stora delar av befolkningens intresse. Om vi dessutom lägger till perspektivet att den fria rörligheten enklare öppnat upp för ännu fler stöldturnéer från människor bosatta utanför Sverige, är det konstigt att många invånare blir förbannade? Om människor upplever att deras vardag blir otryggare, deras ersättningar lägre och deras anställningstrygghet svagare, är de då rasister om de säger "jag gillar inte det här"?  Vi kanske kan hyra in poliser från till exempel Berlin som sägs vara duktiga på brottsbekämpning?... Men de är säkert dyrare än svenska poliser....
http://ledarsidorna.se/2016/12/vi-ses-i-livbatarna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar