tisdag 17 januari 2017

Spelteori och grattis

Reformkraft
Du tillhör nog dem som inser att vi behöver förändra mycket för att Sveriges människor generellt ska klara sig relativt framgångsrikt även i framtiden. Tveklöst finns det många människor, i absoluta tal, som lever relativt fattigt redan idag i Sverige. Samtidigt har de allra flesta svenskar det fortfarande relativt sett (jämfört med andra människor i andra länder) bra. Ständiga förändringar tvingar de som vill utvecklas positivt att anpassa sig till nya verkligheter. Darwin uttryckte det enligt en managementkonsults tolkning med orden "It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is most adaptable to change.". Inom politiken är reformer försöken att anpassa sig till en ny verklighet och metoderna för att försöka stärka sig inför framtiden.
https://www.darwinproject.ac.uk/people/about-darwin/six-things-darwin-never-said


Omsorg och sjukvård
Inte minst inom omsorgen och sjukvården står svenskarna inför stora utmaningar för att klara efterfrågan på omsorg och vård. Utmaningen handlar både om att säkra tillräckligt antal och kunnig personal samt finansiering. De allra flesta inser att det krävs ordentliga reformer för att vi ska klara denna utmaning på ett bra sätt. De allra flesta av oss invånare vill att omsorg och sjukvård ska fungera och med kvalitet. De flesta av oss tycker att redan massiva skattepengar in i de offentliga systemen ska säkra att en som insjuknar i cancer skyndsamt får stöd och den vård som krävs för att öka chanserna för tillfrisknande. Hur fort går detta reformarbete? För sakta är ett enkelt svar. Nya smartare arbetssätt, förmåga att attrahera och behålla invandrad kompetens och smartare hälsofrämjande arbete är några nödvändiga reformområden som måste bli verklighet.
http://www.expressen.se/ledare/sverige-behover-utlandsk-kompetens/
http://www.svd.se/om/krisen-i-sjukvarden
http://www.expressen.se/kvallsposten/sjukhusen-larmar-varden-ar-i-total-kris/


Alliansen
När Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna samarbetar kallas det gemensamma laget för Alliansen. Idag besöker partiernas ledare den fantastiska kommunen Uppsala. De besöker framförallt en mycket uppskattad skola, Engelska skolan. En skola som på sitt sätt bra klarar av att ge sina elever en konkurrenskraftig utbildning. Inte minst är ordning och reda en självklar del av metodiken som tillämpas tydligt för att studiemiljön ska vara så god som möjligt för eleverna. Och arbetsmiljön för lärarna ska vara god. Det är bra att de träffas och visar upp att det finns goda möjligheter för samarbeten mellan dessa fyra partier. Samtidigt tyder inget på att det räcker för att få gemensam majoritet i riksdagen efter nästa val. Det innebär att man inte kan driva nödvändiga reformer som de fyra kan komma överens om. Hur kan vi då tänkas slippa vänsterinflytande i Sverige när det sannolikt ser ut liknande nu i svensk opinion? Just nu skulle jag spela på en Moderatledd regering med Kristdemokraterna. De känner väl till vad C och L vill och kan därför kryssa sig framåt med aktivt och passivt stöd från både C, L, S, MP och SD.  Ur ett feministiskt perspektiv skulle väl Gudrun Schyman bli jättenöjd då? Då skulle Sverige äntligen inte bara få sin första kvinnliga stadsminister utan även vice statsministern skulle vara en kvinna. Ja, ja, ja vi får se hur det går.
http://www.unt.se/nyheter/uppsala/11-00-alliansen-intar-skolan-4506290.aspx
http://uppsala.engelska.se/


Grattis
Idag fyller min kära mamma år! Grattis kära mamma! På den tiden då jag föddes fick inte pappor vara med vid förlossningen. Till skillnad från mina barn är mamma den som längst haft en relation i det fria med mig. I mina barns fall var det jag som fick vara först med att välkomna dem ut i en ny verklighet. Min mamma är en stark, engagerad och självständig person som varit och är en klok coach. En coach som alltid har varit och är tydlig med vad hon tycker och tänker om det som händer och om vad hon vill. Egenskaper som varit mycket värdefulla för mig under livet. Som så många andra farmor och mormor är hon också en fantastisk "livlina" och stöttar löpande oss barn med att ta hand om sina barnbarn. Hipp, hipp hurra för min mamma, världens bästa mamma!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar