söndag 1 januari 2017

Gott Nytt år

Årsskiften
Tidplaner är viktiga delar för att det mesta ska bli gjort enligt en plan. Utan tidsperspektiv kopplat till planer blir det lätt "manjana, manjana" som styr. Varje verksamhetsår har sina 365 dagar och milstolpar, ofta helgdagar, som avgör när olika saker förväntas vara klara. Vår mänskliga utveckling har mycket att tacka klockan och årskalendern för. I vår tid spelar årsskiften stor betydelse. Det är bokslut av det som varit och förhoppningar om vad det nya året ska bära med sig.
2016
Det gångna året har varit enormt omtumlande. Sviterna av 2016 kommer att märkas under 2017 och särskilt åren därefter. Hur sammanfattar jag bäst det år som gått? Några reflektioner är:
- Varje dag har barn i tusental dött i onödan runt om på jorden. Krig har dödat och lemlästat tiotusentals människor. Terrorattacker avlöste varandra i Europa och skapade död, skadade och rädsla som leder till mindre tillit mellan människor.
- I västvärlden sprids inte vinsterna av globaliseringen tillräckligt bland folket vilket stärker protektionistiska och enfaldiga politiska krafter. Utvecklingen uppfattas inte som tillräckligt rättvis.
- Världens rika länder fortsätter att kraftigt dopa sina ekonomier med historiskt låga räntor. Räntelägen som tillsammans med oförmåga hos nationalstater att beskatta globala företag drev fortsatt upp börskurserna.
- BREXIT, totalitära framsteg i Turkiet, Rysslands direkta inblandning i Syrienkrigen, Trumps val till ny president för "den fria världen" och fortsatt demokratiskt mörker i Sveriges riksdag. MP totalhavererar och kvinnan Romson offras före mannen Fridolin. Alliansen lyckas inte nationellt stärka sitt stöd bland folket, trots en dålig och svag regering. SD tycks kraftigt ha stärkt sitt stöd sedan valet 2014. Och de nödvändiga inkluderingsreformerna lyser med sin frånvaro.
- ett år där den organiserade brottsligheten tar ett allt starkare grepp om Sverige
- Vetenskapen går fantastiskt och fortare än någonsin framåt. Inte minst inom solenergi som redan nu beskrivs som den smartaste energikällan.
- Sirius, Uppsalalag, gick upp i Allsvenskan! Och väldigt många idrottare från Uppsala presterade på topp!
- Sonen började sitt masterprogram på Copenhagen business school.
- Dottern började i skolan.
- Mamma står stadigt på jorden efter pappas bortgång året innan
Vem vet vad som händer 2017? Mycket kan varje enskild person själv bestämma sig för och förverkliga. I de stora perspektiven är det mycket svårare att få rätt om vad som händer. Jag är optimist och tror att vår mänskliga utveckling fortsätter att bli fantastisk. Mer kloka än okloka människor säkrar det. Forskning, utveckling och ständigt nya kreativa affärsmodeller säkrar det. Samtidigt måste varje enskilt samhälle ständigt utveckla sin egen framgångsekvation. Om inte det svenska inkluderingsarbetet av nyanlända, och människor i långt utanförskap, kraftigt förbättras går många svenskar en trist framtid till mötes. Det får inte hända! Det kan fortfarande undvikas men det kräver mod och ledarskap! 2017 blir ett mycket viktigt år för att reformer ska kunna verka så att kommunerna rimligt bra kan klara alla nya bördor staten lägger på dem. 

Bland duktiga ledarskribenter tycker jag Alice Teodorescu och Anna Dahlberg är de mest lysande stjärnorna. Konstruktivt, med liberalt kompass och ofta med vackert språk hjälper de kraftfullt till att ställa om Sverige mot ett hållbart liberalt och generellt välståndssamhälle till gagn för alla! Att se optimism som att man inte vågar se och ta i de stora problemen visar bara på bristande verklighetsförankring. Nästan alla dagens relevanta och välskrivande skribenter är kvinnor. Visst är det intressant. Behövs kvotering bland ledarskribenterna....... Noooot! 
Gott Nytt år
Jag önskar dig ett utvecklande och i övrigt positivt 2017! Ying/Yang, det finns alltid ljus i mörkret och i ljuset lurar alltid mörker. Njut av det underbara du förhoppningsvis har. En god vän, friska barn, en inspirerande morfar, ett företag som anställer allt fler, danstillfällen, fotbollsmatcher och så vidare. Jag tror att målsättningar och ambition ger mening åt våra liv. Samtidigt är det viktigt att uppskatta och njuta av NU! Även när det är mörkt och rörigt runt oss kan vi skapa mycket positivt i våra egna liv, där vi själva har stor påverkan. Än en gång önskar jag dig och dina kära ett Gott Nytt 2017!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar