tisdag 3 januari 2017

Lojalitet

För vilka tar du kampen
Är lojalitet viktigt? Det tycker nog de flesta. Vi förväntar oss att nära och kära ska vara lojala mot oss. Vad innebär lojalitet? Det varierar självklart beroende av vilken kultur man kommer ifrån. Inom vissa grupper är lojaliteten mot gruppen så stark att till exempel lagen som de flesta respekterar inte alls respekteras. Inom brottsorganisationer går ofta gruppens intressen före allt annat. Inom kriminella kretsar upprättshålls den ordningen främst genom skräck för konsekvenserna om man inte är lojal. Inom kriminella kretsar är man inte lika förlåtande och omvårdande som den svenska kriminalvården och socialtjänsten.

Personligen har jag alltid varit lojal mot min familj, mina vänner och mina medarbetare och mina arbetsgivare. Så fort jag hört att de har problem har jag försökt stötta. Jag har alltid gjort mitt bästa. Och jag har aldrig, trots flera attraktiva erbjudanden, gått från ett företag till en konkurrent. Det skulle kännas illojalt för mig. Jag har alltid varit beredd att stötta mina nära och kära. Den svåraste stunden i mitt liv var när jag skildes från min sons mamma. När kärleken är slut, den inte kan väckas till liv igen, och man inte längre delar intressen anser jag det klokt att gå skilda vägar. I bästa fall som vänner med många fantastiska gemensamma minnen. Vilka känner du lojalitet till? Vissa familjemedlemmar? Vänner? Fotbollslaget? Den arbetsgivare? Din bygd? Ditt land? Om vi betänker de konflikter som finns mellan rivaliserande fotbollsklubbar kan vi förstå vilka krafter som känslomässig lojalitet kan skapa.
http://www.synonymer.se/?query=lojalitet
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lojalitet
http://www.svd.se/lojalitet-nyckeln-till-framgang

Illojal
Vad innebär det att vara illojal? Är den som "tjallar" på en mördare en illojal gruppmedlem om den som mördats anses ha förtjänat det, oavsett skäl? Nyligen tycks ett mord i Malmö bära på en liknande berättelse. I min värld är det inte illojalt att stå upp för lagen oavsett vem som bryter mot den. I vart fall när det gäller allvarliga brott. Jag tror vem som helst avstår att anmäla till exempel en ordentlig fortkörning om man suttit i samma bil som dottern och hon gasat på ordentligt. En kraftig familjeintern trafikvettsundervisning skulle nog få räcka. Är det illojalt att inom ett parti tycka något annat än vad en majoritet just nu tycker? Knappast, då fungerar inte demokratin. Samtidigt är det självklart viktigt att respektera majoritetsbeslut, annars blir den politiska kommunikationen utåt mycket svår. I ett politiskt parti ska man ha väldigt klart för sig att det finns gott om politiska ambitioner som står i strid med varandra. Beroende av vad vi personligen brinner för lägger vi fokus på olika frågor. Det är inte illojalt.

Israel
I stort hela världen är less på konflikterna i Mellanöstern. Främst konflikterna mellan israeler och palestinier. Vägen mot fred går självklart genom att inse att man ska leva sida vid sida och ge alla samma möjligheter till skola, vård etc. Murar och ständig annektering av ockuperat land är inte en klok väg framåt. Israels premiärminister struntar i vad världssamfundet tycker. Netanyahu är ett utmärkt exempel på hur vissa ser på lojalitet. Han signalerar tydligt att hans totala lojalitet är mot de människor som är judar. En intressant aspekt av det är att den lojaliteten är väldigt tydlig och gör tydlig skillnad mellan människor. Han gör ingen hemlighet av att han till skillnad från den svenska modellen anser att människor inte är lika mycket värda, eller? Hur kan man annars förklara hans ständiga ensidiga position i tvister mellan folkgrupper? Han är ju premiärminister även för arabiska israeler, eller? Han är så lojal och säker på sin sak att han till och med är den enda ledare för ett mindre folk som officiellt förolämpat USAs president, Barack Obama. Dessutom i Vita huset. Netanyahu kan få personifiera hur extrem lojalitet kan bli. Obama fick sin "hämd" när USA inte som vanligt la in sitt veto när övriga världen tycker att Israels regering driver en oansvarig och orättvis politik. Ja, ja visst är det lätt att tycka att man vill att ens lagkamrater ska vara lojala. Vilka är lagkamrater idag?
http://www.gp.se/nyheter/världen/netanyahu-misstänkt-för-korruption-förhördes-1.4091508
http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0d2AM/trump-forbereder-krig-mot-fn--nar-sverige-tar-over
https://www.nytimes.com/video/world/middleeast/100000004839240/applause-after-un-vote-to-condemn-israel-settlements.html
http://www.expressen.se/ledare/israel-borde-tacka-sina-kritiker-i-fn/
http://www.aftonbladet.se/ledare/a/a9R35/israel-maste-lyssna-pa-fn-om-illegala-bosattningar
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6124228
https://www.youtube.com/watch?v=XE3LR-rQeBE

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar