måndag 31 januari 2022

Ledarskap

Kvalifikationer för att leda kompetent

Ledarskapet har alltid stor betydelse för hur en verksamhet utvecklas. Bra ledarskap skapar stora förutsättningar för framgångsrik verksamhet. Dåligt ledarskap leder nästan alltid till en verksamhet som presterar dåligt. När man förstår detta borde det vara självklart att vid val ordentligt syna vilka personer som partier ställer upp med som sina topp tio företrädare. Att vara vältalig och duktig på politiskt intrigerande duger inte om man ska klara av att företräda en kommuns- eller ett lands bästa.

I DN skriver Amanda Sokolnicki en läsvärd artikel om hur illa regeringen sköter öppenheten om hur de hanterat och harnterar Covidpandemin. 

"Regeringen ville först undvika att kommissionen skulle presentera sina slutsatser före valet. Så blev det inte, riksdagen satte stopp för det. Då såg man i stället till att kommissionen inte kunde göra sitt jobb. Dagens Medicin kunde förra veckan visa att regeringskansliet både har fördröjt att dela med sig av viktig information, och i vissa sammanhang också nekat kommissionen tillgång till dokumentation om vad som sagts på centrala möten med statssekreterare i regeringskansliet."

"Kommissionen ”börjar för övrigt alltmer kännas som en del av den politiska oppositionen”, fortsatte Aftonbladets S-märkta politiska redaktör Anders Lindberg. Om man inte kan undvika granskningen får man väl skjuta ner kommissionen i stället."

"På torsdagen kunde SvD:s Peter Wennblad visa hur dokumenten som inte fanns ser ut. TT rapporterade också att det under de senaste dagarna plötsligt dykt upp och överlämnats en mängd dokument från möten. Därmed måste också argumenten snabbt bytas ut: ”Frågan är väl bara om man lämnat över en massa allmänt innehållslöst material”, säger nu Lindberg. Men det är förstås inte alls frågan. Frågan är varför regeringen inte vill att coronakommissionen ska få göra sitt jobb."

https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-varfor-vill-inte-regeringen-att-coronakommissionen-ska-fa-gora-sitt-jobb/

Om MP åker ur riksdagen och L överlever kan inte Socialdemokraterna vara säkra på att de kan fortsätta att regera. Framförallt inte om nu både MP, C och V tappar stöd bland väljarna. Och särskilt intressant blir det att se hur Lööf och company ska hantera den situation hon styrt in sitt parti i nu när den minst lika bestämda Dagostar tydligt säger att Vs stöd kräver att de nu ska få komma in till grytorna i regeringsställning. Förstår du hur katastrofal bland annat migraitonspolitiken då blir? Det är nästan komiskt att Lööf som tidigare hyllade både Thatcher och Ayn Rand nu befinner sig i ett hörn tillsammans med V och MP. Så går det när man inte hade erfarenheten och meriterna för att kunna leda på ett klokt sätt. Och när man ideologiskt är för vidöppna gränser.

https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-socialdemokraterna-okar-mp-under-sparren/

https://www.expressen.se/nyheter/nooshi-dadgostar-s-ar-valdigt-insnoade-pa-vissa-ideer/

Ett korkat exempel på hur illa Sverige i dagsläget leds beskrivs väl i nedan artikel i Expressen som berör hur illa Arbetsförmedlingen och dess uppdrag sköts. Vi får se hur långt Cs pengar räcker för att få väljare i valen 2022. Helt klart är att deras partiledning lyckats ställa till det ordentligt.

"Det var så här det började: Centerpartiet lyckades få med sin idé om att Arbetsförmedlingen skulle ”reformeras i grunden” som punkt 18 i Januariavtalet. Förmedlandet av jobb skulle läggas ut på privata aktörer medan den gamla Arbetsförmedlingen mest skulle ägna sig åt kontroll, statistik och analyser." 

"Denna privatiseringsreform skulle vara ”fullt genomförd under 2021”, slog Januaripartierna självsäkert fast. Nu skriver vi 2022 och kaoset på Arbetsförmedlingen bara djupnar. I förra veckan lämnade myndighetens analyschef Annika Sundén sitt jobb i protest. Till och med den lojala generaldirektören framhåller bristen på tydlighet från S-regeringen som ett problem. Svårigheterna kommer inte som någon överraskning."

"Vad som behöver göras är uppenbart: Backa från den ogenomtänkta reformen och erkänn att den var ett misstag. En del privata utförare kan självfallet vara kvar för att matcha arbetslösa, som står nära arbetsmarknaden, till jobb. Där kan en resultatbaserad ersättning rentav vara en bra sak. Men för den stora och växande gruppen långtidsarbetslösa måste Arbetsförmedlingen bära huvudansvaret. Satsa på de metoder som bevisligen fungerar – exempelvis de lyckade pilotprojekt med utrikes födda kvinnor som nu har lagts ner. Återinför någon variant av Fas 3 för de som har minimala möjligheter att få ett vanligt jobb. Att svika de långtidsarbetslösa borde inte vara ett alternativ för en S-regering. Eller är det viktigare att hålla C på gott humör?" 

https://www.expressen.se/ledare/s-regeringen-kan-inte-huka-bakom-annie-loof-langre/

Debattören Henrik Jönssons senaste youtube avsnitt är värt att ta del av. Han har rätt, politiker och tjänstemän som försöker dölja sanningar och motverkar offentlig transparens och spårbarhet av myndigheters och regeringars beslut hotar demokratins legitimitet. De försöker självklart dölja hur inkompetent de agerat i viktiga frågor. Så agerar diktaturer. Och exemplet Eliassson visar hur vänskapskorruptionen i Sverige ska tas på allvar och bekämpas. Det blir både mest rättvist och bäst för oss invånare när de mest meriterade för ett uppdrag också får uppdraget. Det gäller både inom politiken och för offentligt anställda. Inom näringslivet får ägarna göra som de vill inom lagens ramar.

https://youtu.be/_stePanx9dc



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar