onsdag 19 januari 2022

Demografiskt systemtänkande

Befolkningsutveckling

Demografi är ett ord som handlar om vetenskapen om befolkningens fördelning, storlek och sammansättning. Det är en viktig kunskap för den som är engagerad i samhällsutvecklingen och dess utmaningar. Trots att det finns politiska partier som ideologiskt tycker att världens alla hörn ska vara öppna för alla människor att flytta till och ifrån är det inte en klok tanke om vi anser att till exempel demokrati är viktigt. I Sverige har till exempel människor med medborgarskap eller uppehållstillstånd en massa rättigheter som är skattefinansierade. Om en befolkning snabbt ökar med människor i behov av, och rätt till, till exempel skola, vård och omsorg så uppstår stora kvalitetsproblem. Eftersom få andra länder erbjuder alla dessa rättigheter blir utopin om en fri rörlighet i världen inget annat än en barnslig och destruktiv ideologisk utopi. 

Barnafödandet bland den egna befolkningen, utbildningen av den egna befolkningen samt migrations- och integraitonfrågor har central betydelse i många av jordens länder. Det är genom att driva en klok politik kopplat till dessa fyra perspektiv som ett land kan försöka skapa en så hållbar demografi som möjligt. Och för att säkerställa den konkurrenskraft som många länder eftersträvar. Sverige imponerar inte kopplat till hur landet arbetar med dessa viktiga frågor. Ansvaret för misslyckandet är helt politiskt.

https://www.scb.se/hitta-statistik/temaomraden/statistik-om-integration/demografi-och-integration/

Peter Santesson, Expressen, skriver klokt om att politikers utspel om mer pengar till det ena eller det andra ofta inte är lösningar på problemen. Problemen är i stor utsträckning kopplade till dålig politik kopplat till de ovan nämnda fyra politiska områdena. Misskött långsiktigt orienterad demografiskt tänkande och en mycket begränsad praktisk politik för att klokt åtgärda icke önskad utveckling har länge plågat oss. Det finns tyvärr politiker som brukar raljera över att vi har för mycket systemtänkande. Om man ägnar sig åt politik ska man enligt mig ha förmågan till demografiskt systemtänkande. Vilka långsiktiga konsekvenser får en åldrande befolkning som systemen förblir som de är? Vilka långsiktiga konsekvenser får ett lågt eller högt barnafödande? Vilka konsekvenser får det om befolkningen kraftigt ökar med vuxna människor som är lågutbildade och saknar kunskaper i svenska? Och så vidare. För mig har oförmågan att hantera viktiga demografifrågor varit tydligt. Jag har sedan 2010 regelbundet haft möten med vårdpersonal, poliser, lärare med flera. När jag tydligt märkte att de flesta inte längre hade högre lön utan anständiga arbetsvillkor som viktigaste förbättringsåtgärd förstod jag att verksamhetsproblemen blivit mycket allvarliga. Ett viktigt steg för att laga det som gått sönder är att på allvar börja tillämpa tillitsbaserad styrning och delegera mycket mer befogenheter till personalen närmast dem som ska tjänas.

"”Mer resurser” är ingen mirakellösning. Det räcker inte med pengar för att snabbt trolla fram färdiga bostäder och utbildade sjuksköterskor."  

"Som om det skulle räcka att skriva ut en tillräckligt svindlande check för att färdiga bostäder, utbildade lärare, socialsekreterare och ny kommunal infrastruktur vips skulle ploppa upp ur marken. Inga ”utmaningar” är för stora för en politisk vilja med svällande engagemang. Vift, vift med trollstaven."

"Men den bedrövliga sanningen är att på kort till medellång sikt är de flesta ramar nästan alltid givna. Man har den personal man har. Ny infrastruktur tar åratal att få på plats."

"Socialstyrelsen gör årliga analyser av personalförsörjningen inom vårdyrken. Den senaste rapporten, som kom i februari förra året, visar att det råder brist på utbildad personal inom många av legitimationsyrkena i vården. ”I viss mån” beror det på att offentlig personal har gått över till det privata, men huvudsakligen saknas tillräckligt många som är i yrket och har rätt utbildning. Bristen blir en ond cirkel. Ett redan stressigt jobb blir ännu värre och personalen börjar tänka på att byta till något annat." 

"Problemet är inte viljan att förbättra utan bristen på respekt för detaljerna." 

https://www.expressen.se/ledare/peter-santesson/trolleri-fungerar-lika-daligt-nu-som-under-asylkrisen/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar