onsdag 5 januari 2022

Korruptionen växer

En självbild i gungning

Det är tveklöst så att den svenska självbilden förändrats mycket de senaste tio åren. Att vi fortsätter att ha globalt fantastiskt presterande företag, idrottspersoner och musiker räcker inte för att kompensera den nationella samhällsutvecklingens negativa resultat. Axel Oxenstiernas så framgångsrika administration av det offentliga Sverige har spårat ur. Skälen för det är många. Inte minst oförmågan att automatisera så mycket som möjligt snabbt och särskilt allvarlig är den överbyråkratisering och administrativa börda som lastas på alla offentligt styrda verksamheter men även privata. Den allvarliga urspårningen uppstod när efterfrågan på välfärdstjänster exploderade samtidigt som kompetenstillgången och skatteunderlaget att matcha med bra utbud inte gick när migrationspolitiken snabbt ökade Sveriges befolkning. I ett land där alla inkluderas i många kompetenskrävande rättigheter. Och i ett land med ett språk som talas av få människor på jorden men som ändå är viktigt att kunna i Sverige för att bli självförsörjande. 

Länge har Sverige varit ett land med liten annan korruption än vänskapskorruption. Redan i somras kunde vi läsa i Europaportelen att allt fler svenskar är övertygade om att korruptionen breder ut sig även i Sverige.

"Närmare en av tre svenskar tror att korruptionen ökat under det senaste året. Samtidigt uppger en av fem svenskar att de använt personliga kontakter för att få tillgång till olika tjänster. Korruptionsgranskningsorganisationen Transparency International har gjort en omfattande opinionsundersökning i EU:s 27 medlemsländer. Den visar att 31 procent av de tillfrågade svenskarna tror att korruptionen ökat under det senaste året. Det är en högre andel än i de flesta andra EU-länder." 

https://www.europaportalen.se/2021/06/sondering-en-av-tre-tror-pa-okad-korruption-i-sverige

Mathias Bred skriver läsvärt i GP om att korruptionen växer i Sverige. Det är ytterligare ett stor misslyckande och ett exempel på hur fel många av våra skattepengar hanteras. I min värld ska det vara näst intill omöjligt att vara korrupt om vi har mycket enkla och självklara attestrutiner.

"Inget kunde egentligen vara mer fel. Globalt sett är korruption det normala. Majoriteten av jordens befolkning lever i samhällen där korruption bromsar utveckling och vållar onödigt lidande. Frihet från korruption är därför en form av politikens heliga gral: En skör kombination av tillit, transparens och välfungerande institutioner som bara återfinns i några få länder."

"Är Sverige nu på väg att falla ur den lycksaliga gruppen okorrumperade länder och hamna i det egentliga normaltillståndet? Om detta larmar statsvetarna Peter Esaiasson, Carina Gunnarson och Bo Rothstein som på DN Debatt 20/12 efterlyser mer forskning om hur korruptionen i Sverige ser ut idag. Bo Rothstein är för övrigt en av grundarna till Quality of government-institutet vid Göteborgs universitet där det forskas om just korruption och offentliga institutioners kvalitet."

"Fusk med bidragssystem utgör den mest omfattande formen av korruption. De svenska systemen har byggt på tillit till människor och kontrollmekanismerna har visat sig alltför svaga när till exempel organiserad brottslighet går in för att utnyttja olika bidrag och stöd. Men korruptionen stannar inte där. Organiserad brottslighet har också kunnat nästla sig in i myndigheter och påverkat beslutsfattande. I till exempel Göteborg det funnits en tystnadskultur inom förvaltningen, och artikelförfattarna ställer frågor om det också finns en tystnadskultur inom politiken."

"Det är på det hela taget en ganska allvarlig utveckling och de tre statsvetarna nämner till och med att södra Italien skulle kunna vara en rimlig jämförelse. Bland statsvetare brukar södra Italien lyftas fram som ett typexempel på kombinationen svag stat, låg tillit och hög korruption."

"Riktigt så illa har det inte blivit i Sverige ännu. Men forskarnas larm måste tas på allvar. När korruption väl ätit sig in i myndigheter och politik är det oerhört svårt att bli av med den. Att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten kommer därför att vara en viktig uppgift i svensk politik. Ett första steg är förstås att erkänna att Sverige har problem med korruption."

"Som orsak till förändringen lyfter de tre statsvetarna fram två faktorer: valfrihetsreformerna på 1990-talet och den stora migrationen. Det är en intressant tanke: ett kvartssekel av politisk experimentverkstad skadade institutioner, öppenhet och mänsklig tillit som tagit århundraden att bygga upp."

https://www.gp.se/ledare/sverige-m%C3%A5ste-ta-den-inhemska-korruptionen-p%C3%A5-allvar-1.62080997

Sent, som vanligt, vaknar regeringen och ska nu visa handlingskraft med en "utredning" om hur korruptionen breder ut sig i Sverige. I vart fall enligt bifogad SvD artikel. Jag har sagt det förr. Jag säger det igen. Om Sverige ska förändras ordentligt till det bättre måste vi rösta fram erfarna och lämpligt meriterade politiska företrädare. Se till att få relevanta myndigheter i kommun och stat att kraftfullt samarbeta bara så bryter vi möjligheterna som kriminella utnyttjar. Det är ett operativt uppdrag. Do it! Det är hög tid att inse att dagens demokratiska system inte klarar av att styra tillräckligt bra. 

https://www.svd.se/regeringen-vill-kartlagga-korruptionsbrotten




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar