lördag 22 januari 2022

Vanvård

Stora kvalitetsbrister inom vård och omsorg

I motioner och interpellationer till kommunfullmäktige samt i samtal i Äldrenämnden inom Uppsala kommun har jag under många år krävt att förmågan bland personalen att tala och skriva på svenska höjs. Som alltid har mitt fokus varit att säkerställa rimlig kvalité kopplat till de tjänster kommuner och regioner är ansvariga för till berörda invånare. Och för att säkerställa en acceptabel arbetsmiljö för berörd personal. 

Det är bra att journalisten Jan Josefsson ryter till i frågan.

 Tänk att du verkligen, verkligen måste gå på toaletten. Men du klarar det inte själv längre. Du är mycket gammal nu och kroppen är skröplig. 

”När hemtjänsten kommer ber du genast om hjälp. Den vänligt leende främlingen nickar, går sin väg – och kommer tillbaka med en balja vatten. Hon förstod inte vad du sade, nämligen. Hon kan inte svenska.”

Att skicka ut hemtjänstpersonal som inte behärskar språket är ren vanvård. Överlagd vanvård, från kommunens eller hemtjänstföretagets sida. Om språkförbistring leder till misstag går det inte att skylla på olyckliga omständigheter. Det var en risk arbetsgivaren var villig att ta. Och det är av allt att döma ett mycket spritt problem. När Kommunal skickade en enkät till flera tusen skyddsombud inom vård och omsorg svarade 73 procent att språkbrister leder till problem i omsorgskvaliteten eller patientsäkerheten. Att det är så illa kan man delvis tacka den bisarra svenska debatten för. Att problematisera språkbrister i äldreomsorgen, och tala om språkkrav, har stundtals och av vissa sorterats i facket ”frågor som gynnar SD”.”

De allra flesta inser numera att språkkrav behövs och att språktest är en lösning. Det måste dessutom ställas hårda krav på att arbetsgivare språkutbildar språksvaga anställda. De borde också kunna provanställa personer som nästan klarar språkkraven – förutsett att dessa kan få riktig språkutbildning via jobbet. Sedan görs ett nytt test efter, säg, ett halvår.”

”Efter GP-reportaget kom en hög hemtjänstchef hem till Gert Larsson och lovade bot och bättring, skriver Janne Josefsson. Men så blev det ju inte. ”De tar livet av mig”, säger 81-åringen, gråtande, i telefonen.”

https://www.expressen.se/ledare/att-inte-stalla-sprakkrav--ar-forbannad-vanvard/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar