Människans framsteg
Vi lever i en politiskt orolig tid. Samtidigt lever vi i en fantastisk tid där forskningen och utvecklingen går i en extremt snabb takt. Runt om på vår jord konkurrerar och samarbetar forskare kring det mesta som gör att människan blir allt kunnigare om hur universum fungerar. Kunskaper som sedan används för att omsättas i praktiska tillämpningar som löser praktiska problem eller skapar helt nya produkter som kan möta olika behov människor har eller får när möjligheterna finns.
Ett av skälen till varför forskningen går så extremt fort är att vi redan idag har extremt avancerade datasystem till vår hjälp. I de systemen är datalagring och effektiv hantering av data avgörande för forskningens framsteg. Och mängderna data som idag lagras är enorma. I ljuset av detta är det fascinerande att forskare nu tror att de med hjälp av DNA-molekyler snart kan skapa extremt mycket effektivare datalagringssystem.
Inte minst på Uppsala universitet finns mycket skickliga forskare kopplat till RNA. RNA är molekylerna som styr hur DNA utvecklas och förändras. Visst är det häftigt att vi människor lyckats bli så extremt avancerade i vår förståelse av hur allt liv på jorden fungerar! Nu försöker vi också förstå övriga universum bättre. Utrotningsångesten kanske bidrar. Eller ”bara” viljan att upptäcka nytt och att utvecklas. Och lärandet och dess möjliga tillämpningar bara fortsätter och fortsätter och får också av människan skapade ekonomier att ständigt utvecklas.
"Allt liv på jorden är genetiskt uppbyggt på samma sätt. Precis som i ett befruktat människoägg, finns i ett maskrosfrö och i en bakterie, all information som behövs för att skapa en helt ny individ. Informationen lagras inuti celler i form av DNA och används för att tillverka proteiner (och RNA-molekyler). Cellens alla funktioner byggs upp av proteiner – och celler bygger upp organismen. DNA är därför själva fundamentet för att vi och alla andra organismer ska kunna leva och utvecklas."
https://www.genteknik.se/genetik-och-genteknik/genetik/fran-gen-till-protein/
"DNA – Vanligtvis syftar ordet DNA på hela det genetiska arvet. Alla organismer har DNA. Hos människan finns det två meter DNA i stort sett alla kroppens celler (undantaget är de röda blodkropparna). Det gör DNA:t till en av de största kända molekylerna. Skulle du plocka ut allt DNA i kroppen och lägga i en rad kommer du till månen och tillbaka. För att DNA:t ska få plats i cellkärnan är det hårt packat. DNA är en förkortning för DeoxiriboNukleinAcid. Arvsanlag, arvsmassa och genomet är synonymer till DNA och syftar även på hela din genetiska kod."
https://biologi.ugglansno.se/grundlaggande-begrepp/
"Scientists say they have made a major step forward in efforts to store information as molecules of DNA, which are more compact and long-lasting than other options. The magnetic hard drives we currently use to store computer data can take up lots of space. And they have to be replaced over time."
"Using life's preferred storage medium to back up our precious data would allow vast amounts of information to be archived in tiny molecules. The data would also last thousands of years, according to scientists."
"A team in Atlanta, US, has now developed a chip that they say could improve on existing forms of DNA storage by a factor of 100. "The density of features on our new chip is [approximately] 100x higher than current commercial devices," Nicholas Guise, senior research scientist at Georgia Tech Research Institute (GTRI), told BBC News. "So once we add all the control electronics - which is what we're doing over the next year of the program - we expect something like a 100x improvement over existing technology for DNA data storage."
https://www.bbc.com/news/science-environment-59489560
Det är fascinerande hur räknekonsten bidragit till vår mänskliga utveckling. Starten för matematiken beskrivs av trovärdiga historiska källor som metod för skatteindrivning och bokföring. Utan framförallt indiers och arabers utveckling av matematiken hade inte människan kunnat utvecklas dit vi är nu. Visst är det fascinerande! Och Ada Lovelace lade grunden för programmering. Och nu kan vi snart med hjälp av RNA- och DNA-logik lagra mer data mycket effektivare.
”När den indiske astronomen och matematikern Brahmagupta år 628 lade sista handen vid sitt stora vetenskapliga verk Brahma Sphuta Siddhanta, visste han inte att han skulle bli både berömd och hatad.”
”Bokens teorier var överrumplande, och ingen av Brahmaguptas samtida kollegor kunde få de nya räknereglerna att stämma. Brahmagupta beskrev till exempel att nollan kunde ingå i uträkningar som vilken annan siffra som helst.”
”En annan obegriplig sak i den nya matematiken var bruket av positiva och negativa tal, som Brahmagupta kallade ”förmögenhet” respektive ”skuld”. Boken gav följande exempel på negativa tal: ”En skuld minus 0 är en skuld”, och ”multiplikation eller division av en skuld med en förmögenhet ger en skuld”.”
”I ett slag hade Brahmagupta gjort noll till mittpunkten på en axel med positiva tal på ena sidan och negativa tal på den andra. Ingen vanlig människa förstod dock hur tal kunde få ett negativt resultat.
”En skatteindrivare kunde inte driva in negativ skatt, och en lantbrukare kunde inte äga minus tre kor. För köpmän i dåtidens Indien gav ett tal som sju minus tretton varken resultat eller mening.”
https://varldenshistoria.se/vetenskap/beromd-och-avskydd-sa-kom-siffran-noll-till
https://illvet.se/forntiden/historia/matematik-drev-varlden-framaat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar