söndag 9 januari 2022

Da Vincis lärdomar

Lär av vår historia, fokusera på rätt saker

Min utgångspunkt är att alla människor försöker göra sitt bästa utifrån sina förutsättningar, intressen, målsättningar och uppdrag. Inte minst det sista tycker jag är viktigt att lyfta fram då allt för många har problem med att skilja mellan sak och person. Uppdragen som styr kan vara mer eller mindre krångliga. Det är viktigt att försöka lära sig att skilja mellan sak och person. I sak kan de flesta av oss vara överens om att för mycket administration kraftigt försvagar vilken verksamhet som helst. Administration syftar när den fungerar som bäst bara till att klokt organisera viktiga verksamheter som till exempel skola, vård och omsorg. Och att styra till exempel skola, vård och omsorg att fokusera på sina huvuduppdrag och inget annat. För mycket administration, byråkrati och fokus på bisaker hämmar utvecklingskraften och minskar medarbetares engagemang. Samtidigt känner sig alla med administrativa uppdrag hotade om man säger att vi kraftigt måste effektivisera administrationen. I sak håller de flesta med, när det riskerar drabba dig själv ändrar sig många.

Leonardo da Vinci har självklart en roll i min bok "En stund på jorden". Sannolikt är han en av de, eller till och med den, mest kompetenta och meriterade människorna någonsin. Han personifierar viljan att ständigt utvecklas. Och mycket av hans insikter fick han genom att studera olika delar av hur naturen fungerar. Allt måste värderas utifrån vad som var möjligt för sin tid. Jag korar honom till den vassaste människan på jorden de senaste 600 åren. Precis som många av våra mest begåvade vetenskapsmän idag förstod da Vinci att naturen bär på många svar för att lösa komplexa problem. Och den som inte utvecklas kommer garanterat tappa konkurrensförmåga, så enkelt är det. Utvecklingsfientliga religioner/ideologier och för mycket administration samt byråkrati hämmar ett samhälles konkurrenskraft.

https://historiesajten.se/visainfo.asp?id=244

Josefin Utas skriver i GP en intressant gästkrönika om hur överbyråkratisering och administrativt överflöd söndrar. Det är en utveckling som måste brytas. Det kräver mod att prioritera vad som för nutiden är viktigast. Det går och det gör Utvecklingspartiet demokraterna. Det är hög tid att vi börjar demonstrera mot allt mer byråkrati och administration som drivs fram av både EU-byråkrater, riksdagsbyråkrater och kommunala byråkrater! Nu räcker det! Nu måste vi börja förenkla mot perfektion och mer frihet till medarbetarna närmast huvuduppdraget.

"Leonardo da Vinci sa att ”enkelhet är den ultimata förfiningen”. Det ligger mycket i det. Tyvärr har denna visdom kommit bort i vårt samhälle, särskilt inom det offentliga. Alla vägar verkar snarare leda till ännu mer komplexitet – och mindre makt åt medborgarna. När man förbättrar ett system borde resultatet bli att det på ett mer effektivt sätt fyller sitt syfte. Det bör bli mer träffsäkert, smidigare och mer ”osynligt” i bemärkelsen att det skapar färre problem för dem som använder det."

"Men med våra lagar och regler är det inte så. De ändras hela tiden och nya läggs till. De nya reglerna behöver i sin tur nya undantag och förklaringar. Varje skrivning ska justeras perfekt; ett arbete som aldrig blir klart. Byråkratin frodas, som en konsekvens. Bakom detta må finnas god vilja att uppnå precision i rättvisa, att blidka olika grupper och mål, att täcka upp för alla möjliga situationer. Men baksidan är en ökad snårighet."

"De största förlorarna på komplicerade och detaljerade regler är vanliga människor. De med stöd och tillgång till kunniga jurister har de största fördelarna. Självklart gynnas också de som tar fram reglerna och de som får sin försörjning av att arbeta med deras efterlevnad. Enklare system och tydligare regler har fördelen att de gör det lättare för befolkningen att förstå vad som händer och ger dem mer kontroll över det som rör dem själva. En annan aspekt är att med enklare system har gemene man en större chans att tycka till om dem."

"Varje invånare är inte expert på allt som det offentliga sysslar med, såsom byggnormer, klimatcertifieringar eller medicinsk teknik. Men när regler är komplexa och de offentliga organisationerna är stora och byråkratiska blir det ännu svårare att förstå vad de egentligen sysslar med, vem som har ansvar för vad och bedöma om något som är bra eller inte."

"Regleringar verkar vara för politiker och tjänstemän som vattnet är för fiskarna. De är så självklara att de inte ens märker dem. Men då måste vi andra påminna dem om att så inte är fallet och fråga vilka de jobbar för egentligen. Är det för medborgarna eller för dem själva? Självklart finns viktig och befogad reglering, som gör att vi människor ska kunna leva tillsammans i samhället, men det finns också sådan som löpt amok och borde ifrågasättas. Det vi får ut måste ställas mot kostnaden."

"Det är ingen konst att bygga stora system och organisationer om man har stora resurser för det, som Sverige har i och med de höga skatterna. Det svåra, som kräver vilja och skicklighet, är att bygga mindre system som är enkla och effektiva. Det är den perfektionen som da Vinci talade om."

https://www.gp.se/ledare/sn%C3%A5riga-regler-har-ett-h%C3%B6gt-pris-1.62434609

Jag besökte nyligen Luxor, det forna egyptiska rikets politiska centrum som byggdes på ruinerna av den antika staden Thebe. Området bär på fascinerande berättelser från tider då egyptierna var bärare av en av människans mest utvecklade kulturer och statsskick. När man går in till området med tempelkomplex passerar man en ingång som flankeras av enorma statyer av Ramses II. En härskare som regerade för över 3200 år sedan. Faraonerna var Gudarnas ställföreträdare på jorden och enormt mäktiga. Dagens diktatorer är inte i närheten så mäktiga om man försöker jämföra. 170 faraoner hann regera under 3000 år. Nästan precis 3000 år innan vår tideräkning startar. Vikingatiden var bara mellan cirka år 750 och år 1100. Och Vikingarna var extremt underutvecklade jämfört med dåtidens egyptiska elit. Både egyptier och vikingar trodde på många olika varianter av gudar. Att båda var framgångsrika i krig berodde sannolikt på att båda koncepten/ideologierna saknade dödsrädsla.

I Luxor byggdes bland annat ett tempel tillägnat Gudarnas kung, Amon. Domstolar. Också fantastiskt vackra och mäktiga skrytberättelser om framgångsrika krig i bland annat Syrien. Området är fullt av enorma sfinxar. Enorma plundrade gravar som varit fyllda med enorma skatter. Mycket energi och resurser i detta liv ägnades åt att förbereda för ”efterlivet”. I närheten av begravningsplatsen ”Kungarnas dal” ligger också Hatshepsuts palats. Hon var farao mellan 1479-1457 f.kr. Precis som kineserna hade egypterna lååångt före västvärlden exempel på kvinnliga ledare. Kinesernas kejsarinna Wu Zhao regerade som kejsare mellan år 690-705.

Mäktiga och välutvecklade imperier kommer och går. Faraonernas rike föll. Alexander den store segrade och förde in kristendom och flyttade huvudstaden till Alexandria. Araberna tog sen över Egypten och förde in islam och flyttade huvudstaden till Kairo. Det är lätt att förstå att UNESCO utsett just delar av Luxor till människans världsarv. Allt fler anser att USAs imperium redan är på dekis. Det har inte ens varit riktigt mäktigt under 100 år. Kanske blir Trump den amerikanska president som går till historien, efter en eventuell valvinst 2024, som satte punkt för USAs korta dominans. Det går fortare upp och ner i vår tid. I vart fall i anglosaxiska kulturer. Ingen maktstruktur kommer sannolikt återigen överleva 3000 år, inte ens det enpartisystem som nu styr över drakens rike (Kina).

”Under Nya riket (cirka 1570–1069 f.Kr.) användes ”farao” för första gången som personlig titel på härskaren själv. Innan dess tilltalades monarkerna med ”Ers Majestät” av hovfolk och utländska hedersgäster.”

”Andra länders härskare tilltalade kungen som en jämlike och benämnde honom därför ”broder”. Båda tilltalen fortsatte att användas vid hovet, men från och med Nya riket skulle Egyptens härskare för alltid komma att vara synonym med den grandiosa titeln farao.”

https://varldenshistoria.se/civilisationer/egyptier/farao-var-gudarnas-stallforetradare

https://www.svd.se/allt-fler-varnar-for-usas-sonderfall

Inkompetent demokratisk ledning, överadministration, identitetspolitik och naiv ”rädda världen politik” sätter punkt för en period där européer styrt världen. Eftersom det är svårt att se någon västerländsk kraft som tillräckligt snabbt kan vända utvecklingen till det bättre tar nu andra folk och deras ledare över. Kanske erbjuder Utvecklingspartiet demokraterna ett hopp för de delar av världen som vill leva i en stark demokrati… Det vi tveklöst erbjuder är klokare samhällsutbyggnad, fokus på kvalité inom skola, vård och omsorg och minskat slöseri. Dessutom erbjuder vi mycket meriterade politiska företrädare som fattar att det är invånarnas bästa de företräder.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar