måndag 10 januari 2022

Den vakna draken

Det är svårt att styra

Kaos eller ordning? 2021 års Nobelpris i fysik gick till forskare som bland annat bygger sin forskning utifrån faktumet att naturen och livet på jorden är fyllt av kaos. Och människans tillvaro är fylld av människor som försöker bringa ordning i kaos. Vem har inte också människor i sin närhet som har svårt att organisera sig. Inte minst är det skälen till varför vi fått religioner och andra system för att just försöka skapa ordning i hur vi människor lever tillsammans. Tillsammans är ett nyckelord som alltid klokt måste balanseras mot individuell frihet. Strävan efter ordning finns i både små och stora grupper av människor. Som med allt annat får volym betydelse. Så även när stora grupper av människor ska leva tillsammans. 

När vi analyserar Kina och hur Kina utvecklas är det klokt att inse att det är ett land som har över 1,4 miljarder invånare. Det är över 100 gånger fler människor än vad som lever i Sverige. Var femte människa på jorden är en kines. Potentialen för kaos i ett sådant befolkningsrikt land är stor. Även om drygt 90 procent av befolkningen är haner, en folkgrupp. Det innebär cirka 1,26 miljarder haner. Även om vi slår ihop EU och USAs befolkningar kommer det inte ens nära 1,26 miljarder människor. Komplexiteten i att leda ett sådant enormt folkrikt rike är minst sagt omfattande. Indien, lika folkrikt som Kina, är mycket mer heterogent. Och det skapar allt större nationella konflikter mellan folkgrupper. Mori, Indiens premiärminister, driver en allt hårdare ”hindulinje” i sitt ledarskap. Det är oroande. Ett samhälle byggt på sekulärt tänkande har störst chans till hållbarhet utan våldsamma konflikter. Det vill säga ett samhällsbygge som inte är byggt på någon religions tyckande utan på lagar. Lagar som självklart påverkats av olika samhällens religiösa eller ideologiska grund. Glöm aldrig beteendevetenskapens betydelse för hur människor agerar. Haner och hinduer är också människor, homosapiens sapiens. Det är även vi som tillhör andra folkgrupper.

https://www.lundagard.se/2021/10/08/nobelpriset-i-fysik-hyllar-klimat-och-kaosteori/

I kinesisk kultur har draken en särställning. Det är inte oviktigt att förstå för människor som vill försöka förstå sig på deras många tusen år gamla kultur. Det är inte heller oviktigt att förstå att de kallar sig för mittens rike. Det innebär en självbild att man är i mitten av människans utveckling på jorden. 

Länge var Kina en supermakt bland människors samhällen. Från slutet av 1800-talet tills i slutet av 1980-talet beskriver vissa Kina som en period då "draken sov". Från 1990-talet och framåt har "draken" vaknat och har återtagit sin roll som en mycket stark kraft kopplat till hur människan utvecklas. Om det tycker många i resten av världen mycket men det är ett faktum och som man gör bäst i att förhålla sig pragmatiskt till. Det är ett svårstyrt Kina som också har bestämt sig för att tidigare kinesiska kollonialiserade geografier åter ska inordnas i deras komplexa statssystem. De som tror att Kina är en enkel diktatur kommer aldrig förstå det interna politiska livet i Kina. Även Kinas vilja att reparera kollonialmakters oförätter skapar konflikter med andra delar av mänskligheten. Inte minst i Hong-Kong som de steg för steg integrerar i hur övriga Kina styrs. Taiwan blir inget undantag.

"In March, officials approved a controversial "patriots" resolution which drastically cut democratic representation and allowed Beijing to vet every candidate."

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-59717343

För ovanlighetens skull läste jag nyligen en intressant och läsvärd ledare om Kina i en svensk mediakanal. Det var i SvD och den var skriven av Janerik Larsson. Larsson gör värdefulla kopplingar till skrifter i några av den Anglosaxiska världens mest ansedda medier.

"I Financial Times pekar Kina-experten James Kynge på hur Xi i dag ställs inför samma dilemma som kejsartidens härskare, nämligen att balansera i striderna mellan de elitfamiljer som hade kontroll över kejsarhovet. Sedan 211 f Kr har fler än en fjärdedel av alla Kinas 282 kejsare störtats, mördats eller tvingats begå självmord."

"När Xi nästa år upphöjs till en sentida kejsare på kommunistpartiets 20:e kongress är hans främsta utmaning inte relationen till USA, klimatfrågan eller ens ekonomisk tillväxt, utan hur han ska kontrollera den politiska eliten och behålla dess stöd. Och FT:s utrikesredaktör Gideon Rachman beskriver i en krönika att det numera inte bara handlar om den politiska eliten, utan också om den ekonomiska."

"Många av Kinas nya miljardärer har mördats, begått självmord eller avrättats efter att ha dömts för brott (oftast korruption). Den kinesiska partidiktaturen innebär att ingen framgångsrik person kan undgå det ständiga inbördeskriget runt kejsaren."

"Xi själv har hyllat inte bara Mao, utan också Lenin och Stalin. Rachman citerar Lavrenti Beria, chef för Stalins hemliga polis, som förklarade varje individs absoluta sårbarhet i en polisstat med orden ”peka på mannen och jag ska finna hans brott”."

"Bilden av Kina är ofta enkelspårig i västvärlden. En mer komplex bild av Kinas inre och yttre utmaningar tecknas i en lång essä i Foreign Affairs av Elizabeth Economy, Kina-specialist på Stanfords Hoover Institution. Hon understryker vikten av att inte överskatta Kinas styrka."

https://www.svd.se/kina-i-standigt-politiskt-inbordeskrig/i/senaste/om/ledare

För den som gillar ambitionen att alltid sträva efter balans är det viktigt att Europa och USA blir bättre på att samarbeta för att balansera Kinas återtagna styrka. Det går och är utifrån hur jag ser på människans utveckling viktigt för både kinas befolkning och resten av världens människor. Obalanser gynnar få. Marknadsekonomin är utmärkt på att utnyttja obalanser. Politiken måste försöka skapa balans och rimlig ordning i vårt kaos.

Under julhelgen tittade jag bland annat på filmen "Don´t look up". Den är värd att se om du är en människa som gillar att försöka förstå hur komplext vår värld fungerar. Och hur korkad den blivit i en tid där vi aldrig tidigare varit så kunniga och där vi aldrig haft så många människor på jorden som kan klassas som medelklass. Lite kan jag skvallra. Vet du vilka länder det är som idag har kontroll över flera av det digitala och elektrifierade samhällets viktigaste metaller? 

https://www.imdb.com/title/tt11286314/

För oss i västvärlden som vill leva i ett samhälle där det finns en chans för invånarna att byta ut den politiska ledningen är nu en allvarlig och kritisk tid. Tyvärr är det svårt att se hur de etablerade partierna i väst ska klara av att vända utvecklingen. Och jag ser tyvärr inga vettiga demokratiska krafter i dagens USA. Det för oss alla mot mer auktoritära styren. Det goda med marknadsekonomin har stärkt auktoritära makter och den vansinniga identitetspolitiken i kombination med dålig fördelningspolitik har allvarligt skadat våra demokratier i väst. Nu krävs stärkta demokratiska ambitioner, kraftiga kvalitetshöjningar inom skola, vård och omsorg samt en klok modern fördelningspolitik! För att lyckas balansera de krafter marknadsekonomin skapat i auktoritära länder måste de som leder EU och USA fatta att de måste samarbeta. 

I decennier har ojämlikheten ökat i USA. En genomsnittlig amerikansk arbetare har inte fått ta del av de senaste 40 årens välståndsökningar. De två dominerande partierna, Republikanerna och Demokraterna, har haft sina lojaliteter någon annanstans än hos väljarkollektivet. Misstron mot den politiska eliten var enorm och stora delar av befolkningen väntade bara på en Trump som kunde ge etablissemanget fingret.”

”Den ekonomiska ojämlikheten, som även bidrar till skilda världar i många så kallade kulturfrågor, har betydelse för varför den politiska konflikten blivit så skarp i USA. Men mönstret att den politiska högern går i populistisk riktning går igen i hela västvärlden. Ett skäl till det är att den politiska vänstern under decennier fjärmat sig från att bedriva intressepolitik för arbetarklassen och i stället kommit att betona identitets- och minoritetsfrågor mer än ekonomisk realpolitik. Den politiska vänstern, i bred bemärkelse, förändrades innan högern gjorde det. Högerpopulismen kan i hög grad ses som en reaktion på denna förändring.”

https://www.gp.se/ledare/trump-var-ingen-tillfällighet-1.63177807



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar