söndag 23 januari 2022

Trygga samhällen

Det går att göra en stad och kommun trygg

"Välkommen hit, välkommen hem" används vid "entréer" till Uppsala. Vem är välkommen hem till dig? Till skillnad från en stad eller en by kan du avgöra vilka du väljer att släppa in och du kan välja vilka du slänger ut om de inte uppträder på ett sätt som du accepterar. Din ordning gäller. I en stad och i en by i Sverige gäller Sveriges lag och definierar vilken ordning vi alla ska följa, oavsett vad vi tycker om lagarna. I senaste SVT Uppdrag Granskning beskrevs en person som jag är säker på att över 80 procent av de som lever i Sverige tycker ska utvisas. Sveriges lagar får inte hindra att vi andra skyddas från liknande människor. Sverige ska inte tillåtas bli en "avfallsplats" för farliga människor.

https://www.svtplay.se/video/33906890/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-23-valdtaktsmannen-och-skadestandet?info=visa

För Utvecklingspartiet demokraterna är det självklart att nolltolerans är viktigt redan i skolan. Den som verkligen vill att vi ska göra Uppsala mycket tryggare i våra skolor och ute i det övriga samhället förstår att nolltolerans är en klok förebyggande metodik. En metodik som också direkt leder mot en mycket bättre studiemiljö. Nedan bifogar jag en av UPs debattartiklar som lyfter behovet av ett bättre trygghetsarbete.

"Uppsala har blivit mycket otryggare än förr, det är ett faktum. Att tidigt se trender är avgörande för all viktig samhällsplanering. Politiken har det övergripande ansvaret för vår samhällsplanering och under många år har nästan samtliga riksdagspartier vägrat att ta reda på viktiga fakta om brottsutvecklingen. När dessutom en effektiv integrationspolitik lyst med sin frånvaro inte minst i Uppsala uppstår hopplöshet och starka grunder för samhällsproblem. Utvecklingspartiet demokraterna vill se en kraftigt förbättrad integrationspolitik och en nolltolerans mot brott i hela samhället."

"Vi är övertygade om att en stor majoritet av Uppsalas invånare förstår att det mycket stora flertalet bland första och andra generationens invandrare representerar stora tillgångar i vårt samhällsbygge och är skötsamma. En majoritet förstår också att när ett land med en liten befolkning tar emot väldigt många invandrare från mycket annorlunda kulturer, med en annan människosyn, låg utbildning samt utan kunskaper i svenska uppstår stora samhällsproblem. Studien visar tydligt att de stora volymerna av icke kvalificerad arbetskraftsinvandring lett till allvarliga samhällsproblem. Uppsala, och övriga Sverige, behöver nu helt fokusera på integration och inkludering och stoppa allt annat än kvalificerad arbetskraftsinvandring."

"Nolltolerans mot brott i våra skolor och i alla andra sammanhang i vårt lokalsamhälle. Det inkluderar nolltolerans mot narkotika som idag flödar i Uppsala. Vi kan vända denna negativa utveckling och vi kan inkludera alla våra invånare, inklusive våra invandrare, i att finna hopp om en bättre framtid." 

https://unt.se/artikel/j8pkgz1l

https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-lyckades-m%C3%BCnchen-bek%C3%A4mpa-brottsligheten-1.63782118

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt nedan om att det går att skapa trygga lokalsamhällen i andra delar av Europa med liknande demografier som i Sverige. Rösta klokt i kommun- och regionvalet om du vill leva i ett tryggt lokalsamhälle.

"Medan brottsligheten i Europa gått ned de senaste decennierna har den för Sveriges del legat still, eller för vissa brott, i synnerhet våldsamma, gått upp. Sverige upplevs därför som ett alltmer otryggt land."

"De fem städer som upplevs som mest säkra är Zürich, München, Bern, Maribor och Trieste – samtliga belägna i eller runt Alperna, tätt följda av Trondheim i Norge."

"Nu ska man förstås ta upplevd säkerhet med en stor nypa salt. Men sydtyska och schweiziska städer som München, Zürich och Bern har en låg kriminalitet. München, som har ungefär samma befolkningsmängd som Stockholm, räknas med god marginal som Tysklands säkraste storstad. Vad beror det på? Münchens polischef förklarar i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung att nyckeln ligger i att skapa positiva sociala spiraler och motverka de negativa. München är en välmående stad med ett starkt lokalt näringsliv och låg arbetslöshet, något som i sin tur minskar kriminaliteten, gör staden säkrare och därmed gör det möjligt att locka fler företag att etablera sig i staden."

"Trots att München tagit emot relativt många flyktingar (unga män i brottsaktiv ålder) med tyska mått mätt har den låga arbetslösheten (och låga trösklar in på arbetsmarknaden) hjälpt till att integrera dem på arbetsmarknaden. Polischefen betonar också att staden sedan lång tid tillbaka aktivt förhindrat att det uppstår segregerade stadsdelar eller att kriminella klaner kan etablera sig. Man arbetar i hög grad med nolltolerans mot förslumning. Ordning är det övergripande värdeordet."

"Ett framgångsrikt arbete mot kriminalitet bygger med andra ord på att hela samhället arbetar aktivt med frågorna. Men det kan inte förenklas till den svenska favoritförklaringen ”socioekonomiska variabler” – ”klasskillnaderna” är större i München och Zürich än i Stockholm och Göteborg. Snarare handlar det om att skapa ett samhälle där de flesta känner sig delaktiga och därmed lojala, och där det samtidigt står dig dyrt om du bryter mot reglerna."

Tänka sig att Utvecklingspartiet demokraterna även har en konkret politik för att skapa bättre delaktighet och lojalitet inom ett lokalsamhälle. Jag har aldrig sett något annat parti med ett sådant innehåll i sin politik i Sverige. Läs gärna den sista ovan citerade meningen igen. Nedan en del av en debattartikel från UP.

"För att kraftigt förstärka Uppsalas integrationsarbete behöver vi lära oss av andra, till exempel Australien och Kanada, hur de lyckats skapa en gemensam vi-känsla bland människor med mycket olika bakgrunder. Sverige är i dag en nation uppbyggd av människor med bakgrund i många länder och det är viktigt att våra invandrare vill bli en del av ”oss svenskar” och att övriga samhället aktivt bjuder in dem att bli en välkomnad del av oss. Svensk nutidshistoria lär oss att det stora flertalet av de som invandrar till Sverige också bor kvar här livet ut. En inkluderande vi-politik är därför mycket viktig. En del av vår gemensamma identitet ska vara att man är en stolt Uppsalabo."

"Utvecklingspartiet demokraterna lanserar begreppet ”Uppsalakontraktet” som ett nytt lokalt samhällskontrakt mellan oss invånare. När vi lyckas leva upp till ett gemensamt förhållningssätt, som omfamnas av de flesta religioner och konfessionslösa, den Gyllene regeln att du ska behandla andra så som du själv vill bli behandlad är Uppsalakontraktet en verklighet."



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar