tisdag 11 januari 2022

Tidigare, tidigare och tidigare

Varför alltid så långsamt?

Gång efter gång agerar våra förtroendevalda för sent. Varför har det blivit så? Har det kanske alltid varit så? Det tror jag inte. Jag tror att när vi invånare företräddes av erfarna och för sin tid meriterade invånare kunde de också snabbare komma till viktiga beslut. Och i tider då inte allt skulle malas i "utredningar" utan politikers nära koppling till den verkliga världen var påtaglig kunde de fatta snabbare kloka beslut. För att till exempel bekämpa allt mer omfattande knarkhandel måste vi fatta att ständig kontakt med verkligheten, hos dem vi politiker ska tjäna, är av avgörande betydelse för att vidta förbättringsåtgärder snabbare än nu. 

2021 års Adventskalender "relativiserade brott". Det kan finnas alla möjliga ursäkter för att rättfärdiga kriminella handlingar. För att minimera kriminella handlar, som alltid kommer att ske, måste vi alltid tillämpa nolltolerans mot brott. Oavsett åldern hos dem som begår dem. Vilka straff som tillämpas är något annat. Och självklart ska försök göras att få dömda, med rätt att leva i Sverige, att inte fortsätta att begå brott. Övriga ska skyndsamt utvisas. Nedan ledare i Expressen är läsvärd. Redan när jag gjorde min utanförskapsturne i Sverige, våren 2015, blev det tydligt att vi hade stora allvarliga och ökande problem med grov ungdomsbrottslighet. Och Polisen var tydliga med att de uppvaktat rikspolitikerna om läget och med förslag på förbättringsåtgärder.

"Detta är bara ett av många exempel under senare år på försök att tona ner allvaret i brottsutvecklingen. Nu har Brå-rapporten kommit. Den konstaterar att ”utvecklingen är oroande”. Antalet anmälda rån mot ungdomar under 18 år har mer än fördubblats mellan åren 2015 och 2019. Särskilt stor är ökningen i storstäder med kranskommuner. Där har anmälningarna ökat från 86 rån per 100 000 invånare år 2016 till 186 rån per 100 000 invånare 2019." 

"Är det då anmälningsbenägenheten som har ökat, i medierapporteringens kölvatten? Nej, enligt Brå handlar det ”i huvudsak om en faktisk ökning av ungdomsrånen och inte en förändring i anmälningsbenägenheten”."

https://www.expressen.se/ledare/kan-vi-borja-ta-ungdomsranen-pa-allvar-nu/

Anna Dahlberg, Expressen, gör som ofta ett ordentligt grävarbete inför publicering av sina ledarartiklar. Mesandet inom rättssystemet är en oklok väg att gå. Det ses bara som en vinst för de grovt kriminella. Samarbetet mellan skola, socialtjänst och polis är bra och har pågått länge men om samhället inte redan i förskolan kan rädda barn med problem, eller som lever i destruktiva miljöer, är det senare mycket svårt och kostsamt att försöka. Och kostnaderna för samhället är enorma när ett barn utvecklas till en livslång kriminell eller ett socialfall, därom har forskaren Ingvar Nilsson räknat mycket. Så till den grad att Socialdemokraterna först införde sociala investeringsfonder i Uppsala för att sen avveckla dem kort därefter....  Finns strukturella problem i denna kamp som politiken inte löst? Ja, integritetsskyddet mellan myndigheter försvårar effektivt samarbete mellan skola, socialtjänst och polis.

https://www.ideerforlivet.se/globalassets/pdf/rapporter/130301-soc_inv_1301.pdf  

Anna Dahlberg beskriver också läsvärt lite om orsak och verkan i ett samhälle nedan. De mest expansiva länderna i Asien suktar inte efter den ordning som råder i USA. Samtidigt har de flesta länderna där lämnat kommunismen och socialismen och verkar i sina varianter av blandekonomier. Amerikanernas identitetspolitik söndrar och försvagar. Amerikanernas vansinniga belåningsgrad försvagar. Det är dags för Sverige att titta och lära mer av våra Nordiska grannar istället för att blicka mot USA och Storbritannien. Innan citat från Dahlberg en länk till en artikel om röran i Storbritannien.

https://edition.cnn.com/2021/12/15/uk/boris-johnson-scandals-vote-loss-analysis-intl-cmd-gbr/index.html

"Så vad beror den amerikanska mordvågen på? En förklaring som ofta lyfts fram, inte minst från Demokraterna, är covid-19-pandemin. Redan marginaliserade grupper i samhället har hamnat under ytterligare press, menar man. Men det är uppenbart att även polisens reträtt har spelat en avgörande roll. I många stora städer – oftast styrda av Demokraterna – tog man starkt intryck av protestvågen efter George Floyds död och kraven på att ”defund the police”. Polisbudgetar skars ner och pengar omfördelades till sociala insatser." 

"Reuters har studerat hur polisen i Minneapolis påverkades under året efter att Floyd kvävdes till döds under en polismans knä. Man fann att arbetssättet hade förändrats dramatiskt; polisen stoppade färre i trafiken och gjorde långt färre personkontroller i jakten på vapen och droger."

"Titeln på rapporten talar sitt tydliga språk: ”Hands-Off Patrol”. Polisen retirerade helt enkelt inför kriminaliteten. Resultatet? Minnepolis är på väg att slå sitt tidigare mordrekord från 1995 då staden döptes om till ”Murderapolis” av New York Times. Även Demokraterna har motvilligt börjat erkänna sambandet. I stad efter stad skjuter man nu till pengar till polisen – påhejdade av Vita huset som inser att kriminaliteten riskerar att bli en stor fråga i mellanårsvalet nästa år."

"I San Francisco har borgmästaren utlyst ett nödläge för att rensa upp gatorna. Samma liberala borgmästare som tidigare varnade för ”overpolicing of the Black community” och skar ner polisbudgeten, lovar nu ett mer aggressivt rättsväsende och mindre tolerans mot brottslingarna som förstör staden. I New York har invånarna nyligen valt en ex-polis till ny borgmästare med uppdraget att återskapa lag och ordning."

"Den svenska vänstern har applåderat entusiastiskt och slagit fast att utvecklingen visar varför stora budgetunderskott inte längre är något att vara rädd för. Tvärtom borde även Sverige spendera betydligt mer och spara mindre. Sedan kom inflationssiffrorna. Inflationen i USA steg till 6,8 procent i november, vilket är den högsta siffran på nästan 40 år. Det är pandemins fel, förklarar Vita huset, precis som när det gäller mordvågen. Det svaret övertygar knappast. Snarare har Bidenadministrationen eldat på hushållens konsumtion för mycket samtidigt som färre amerikaner än vanligt står till arbetsmarknadens förfogande. Det har skapat flaskhalsproblem som drivit upp prisökningarna. Inflationsspöket är tillbaka och riskerar nu att urholka vanliga inkomsttagares löneökningar precis som det gjorde på 70- och 80-talen." 

"Så låt oss hålla ögonen på USA. Flera av vänsterns mest populära idéer prövas i realtid i landet i väster. Resultatet hittills är en historisk ökning av såväl inflationen som morden."  

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/morden-och-inflationen-i-usa-visar-varfor-vanstern-har-fel/

Och Expressens ledare om det skuggsamhälle som tillåtits växa fram är läsvärd. Rikspolitikerna bär skulden till dagens omfattning av problemet.

Det är många som har varit delaktiga i det svartbygget. Alliansregeringen bär ett stort ansvar för att ha infört västvärldens mest generösa reform för arbetskraftsinvandring, som har lett till omfattande fusk och utnyttjande.”

Socialdemokraterna under Magdalena Andersson försöker nu skapa bilden av att regeringen arbetar kompromisslöst mot fusket och skuggsamhället. Men sanningen är att det är ett skandalöst sent uppvaknande.”

https://www.expressen.se/ledare/s-bar-ett-tungt-ansvar-for-skuggsamhallet/

Sakine Madon, UNT, skriver läsvärt om hur illa våra riks- och lokalpolitiker hanterat den växande problematiken runt hederskulturer. Också ett enkelt exempel på en oacceptabel senfärdighet bland våra förtroendevalda att på allvar ta i allvarliga och växande problem. Problem som är särskilt stora i våra växande utanförskapsområden. Självklart måste religiöst inriktade friskolor stoppas, av många skäl.

Hederskulturen är inte alltid religiöst motiverad, men att det finns religiösa friskolor som har praktiserat förtrycket - bland annat med könsseparata lektioner - råder det inga tvivel om. Borgerliga partier har haft svårt att hantera att valfriheten i skolan ibland innebär valfrihet för vuxna, men ofrihet för barnen. Man har inte velat se motsättningen.”

Om delar av borgerligheten inte har velat erkänna att valfrihetsreformer kan användas i fel syfte, har delar av svensk vänster haft svårt att erkänna hedersförtrycket. Det är också två decennier sedan tidigare V-ledaren Gudrun Schyman höll sitt så kallade talibantal, där hon pratade om "samma struktur" här som där. När Kakabaveh talar om hur hon motverkats i vänsterkretsar är vi många som känner igen det. Personer som vanligtvis ser ojämställdhet och förtryck valde länge att titta bort.”

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/stryp-bidragen-och-stoppa-religiosa-friskolor/r08g329j



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar