Stoppa politikers lönebud!
Den svenska lönebildningsmodellen har under många år tjänat alla svenskar mycket bra jämfört med om det varit kaos i frågan. Irene Wennemos varning för att politiker börjar använda lönekrav för att vinna röster är riktigt dåliga för oss invånare. Politiker ska inte gå in och förstöra den modell som faktiskt är framgångsrik och där arbetsgivare och löntagarorganisationer förhandlar fram utvecklingen.
https://sverigesradio.se/artikel/medlarbasen-varnar-for-politiska-lonesatsningar
Wennemo, generaldirektör för statens medlingsinstitut, har tidigare varnat för detta otyg och gör det igen. 2016 var det S och MP som gjorde ett sådant utspel kopplat till ”lärarlyftet” istället för att fokusera på strukturfrågor som påverkar skolan. Den här gången är det viktigare än tidigare att politiker håller sig ifrån komplexa lönebildningsfrågor då vi nu har kraftig inflation i ekonomin. Om politiker börjar driva upp lönerna för vissa yrken kommer vi garanterat få en kraftig inflation i ekonomin och de stora förlorarna blir invånarna generellt. Precis som Wennemo säger kommer ett politiskt krav på att till exempel sjuksköterskor ska få högre löner leda till att alla andra yrkesgrupper som brottas med bemanningsproblematik att kräva sina höjningar.
När det gäller yrken som det offentliga ska vara garant för kommer det att elda på inflationen och pressa upp skatterna. Det kommer inte att gynna poliser, sjuksköterskor, lärare, undersköterskor, socialsekreterare och så vidare. Det är hög tid för politikerna att istället göra det de ska och förbättra lagstiftningen, skära på all överflödig administration, skapa bättre förutsättningar för att uppdrag ska kunna utföras, få till mer tillitsbaserad verksamhetsstyrning, stoppa vansinnig migrationspolitik, sluta misshandla skolan och våra viktigaste högre lärosäten samt säkerställa fungerande kritisk infrastruktur. Infrastruktur som energiförsörjning, vattenförsörjning, transportsystem och prisvärda boendeformer.
I Uppsala kommun och Region Uppsala är tydliga exempel på vad politiker seriöst ska ägna sig åt stadsbyggnadsfrågor. Det är också frågor där de lokala politiska makthavarna har stort inflytande. För Utvecklingspartiet demokraterna innebär det bland annat ett stort ansvar för att ordentligt förankra den utveckling som önskas. Och om inte invånarna i stor utsträckning håller med tänka om. Den stadsbyggnadspolitik som bland annat S, MP, L, V och M driver har inte ett kraftigt stöd bland Uppsalaborna.
Kersti Kollberg, UNT, skriver en viktig artikel som jag bifogar nedan. Det är hög tid att fler politiker fattar att vi har ett viktigt demokratiskt uppdrag. Det innebär bland annat att säkerställa en god invånarförankring kring de beslut som ett politiskt styre driver. Vad gäller Uppsalas stadsbyggnadspolitik är den förankringen usel.
”Inom Uppsalas kommunpolitik finns det flera frågor som kommuninvånarna borde hålla ett vakande öga på. En sådan fråga är utbyggnaden av sydöstra Uppsala, införandet av spårväg plus avtalet med staten om utbyggnad av fyrspårig järnväg till Uppsala.”
”Kommunfullmäktige har redan sagt ja till hela paketet men beslutet, som borde vila på stabil grund, ger snarare intryck av att befinna sig på ett demokratiskt gungfly. En orsak till detta är de svävande utsagorna från Trafikverket, som är utförare av statens del av avtalet, om när utbyggnaden av fyrspår kan bli av. Möjligen skulle verket behöva en upplysning om att en utbyggnad inte bara kommer det välmående Uppsala till del, utan är av avgörande betydelse för hela järnvägstrafiken mot det Sverige som ligger norr om Uppsala.”
”En annan del av den svävande grunden är frågan hur förankrat hela Uppsalapaketet och utbyggnaden åt sydost är hos allmänheten. Åtskilliga vänder sig mot spårvägslösningen och andra ogillar det som man uppfattar som diktat från staten. Att staten vill trygga hållbara transporter genom bland annat järnvägsutbyggnad och dessutom koppla det till tryggad utbyggnad av bostäder är inget konstigt. Dessutom är paketet antaget av kommunfullmäktige.”
”Möjligen kunde man ha önskat ett större engagemang från det politiska styret att förankra paketet hos allmänheten, men framför allt borde fler Uppsalabor hålla sig själva på tårna för att få nödvändig koll på den demokratiska processen.”
https://unt.se/asikt/ledare/artikel/hall-noga-koll-pa-kommundemokratin/j88k54mj
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar