lördag 29 januari 2022

Värdelös teater

De flesta invånare är inte dumma i huvudet

Det är på många sätt som vi kan se att det är en oklok ordning att allt för många oerfarna och dåligt meriterade får viktiga politiska ledarroller. I alla sammanhang har erfarenhet och meriter stor betydelse för hur bra resultat som uppnås. Att vara en ledande politiker kan innebära att man ska leda en nämnd eller en bolagsstyrelse i en kommun eller region. Att leda en nämnd eller en bolagsstyrelse är ingen lätt uppgift och kräver självklart rimliga erfarenheter för att det ska bli bra. Ändå ger det politiska systemet ofta uppdragen till personer som inte är erfarna och tillräckligt meriterade för att klara uppgiften. Det leder bland annat till att nödvändiga åtgärder vidtas för sent men också till att tjänstemannastyret kan bli för starkt. Det är en nämnd och en styrelse som har huvuduppgiften att se till att den operativa ledningen gör det de förväntas göra. Det kräver erfarenheter och relevanta meriter för att bli bra. Vackra ord och prat, prat och åter prat duger inte. Ledarskap handlar om mycket aktivt arbete för att säkerställa att det önskade utfallet av en verksamhet också blir verklighet. En stor del av det arbetet är att aktivt vara närvarande i den verksamhet man är satt att leda.

Margaretha Barabash, GP, skriver en läsvärd ledare nedan. Är det inte dags för Socialdemokraterna och andra riksdagspartier att bli mer förankrade i verkligheten och därigenom tidigare inse problem och tidigare vidta nödvändiga åtgärder för att lösa problemen? Det tycker jag. Tyvärr har demokratin urholkats och den folkliga förankringen kraftigt försvagats. Det är en kritisk försämring som måste åtgärdas. Ett av huvudskälen till att Utvecklingspartiet demokraterna startats är för att stärka demokratin och återskapa en starkare invånarförankring även i en tid där väldigt få invånare är medlemmar i ett parti.

”Socialdemokraternas strategi är att kontinuerligt förneka eller förminska ett samhällsproblem tills det bli omöjligt att fortsätta, för att sedan helt vända.”

 Den som finner situationen häpnadsväckande borde inte göra det. Ty i Sverige råder en ordning som vi för enkelhetens skull kan kalla Laga efter läge-doktrinen. Den går ut på att kontinuerligt förneka eller förminska ett samhällsproblem.”

Kritiker utmålas som neurotiker och agitatorer. När problemet blir så pass allvarligt att det inte längre går att ignorera kovänds det i ljusets hastighet. Plötsligt kallas läget bekymmersamt. Slafsiga reformpaket presenteras i all hast. Därefter följer hetsig genomklubbning av lagar, trots vädjan från remissinstanserna att göra det motsatta. Slutligen slutar man prata om saken, trots att sållet läcker.”

Hanteringen av gängkriminaliteten är ett annat exempel på Laga efter läge-doktrinen. In i det sista beskrevs de som påtalade den ohållbara situationen som främlingsfientliga alarmister. Under 2021 eskalerade emellertid det dödliga våldet, till den grad att inte ens Socialdemokraterna kunde sopa problemet under mattan. 34-punktsprogrammet upprättades. Plötsligt stod partiet bakom samma slags reformförslag som Sverigedemokraterna. Och alla uppgifter om att ansvar inte tagits blev falska.”

”De nya covidrestriktionerna följer samma mönster. Regeringen kritiserades hårt av Coronakommissionen för senfärdigheten i pandemins tidiga skede. Resultatet? Ihoprafsade åtgärder som presenteras med kort varsel och utan konkreta bevis för nödvändigheten, givet det nuvarande vaccinläget. Laga efter läge. Detta trots att medborgerliga rättigheter sätts på undandag och nöjesbranschen tvingas blöda pengar.”

När dieselpriserna sprängde 20-kronorsvallen kvittrade Khashayar Farmanbar att detta sänder en viktig signal till producenter av biobränsle, eftersom efterfrågan nu skulle öka (SVT 6/1). Om några år står hans efterträdare med svansen mellan benen i Aktuellt och menar att vi åter varit naiva. Då blir det dags att laga efter läge igen. Vi väljare får i olust vänta på den vind som slutligen får S-kappan att vända.”

https://www.gp.se/ledare/i-sverige-råder-laga-efter-läge-doktrinen-1.63769346

Om det Nyamko Sabuni säger i slutet av nedan SVT intervju stämmer beskriver det tydligt att vi idag har ungdomspartistiskt fostrade politiska ledare som spelar politiskt spel istället för att verka för invånarnas bästa. Du som vill se en positiv förändring av hur vi demokratiskt företräds gör klokt i att rösta på partier som erbjuder erfarna och väl meriterade kandidater att företräda oss.

https://www.svtplay.se/video/34001282/30-minuter/30-minuter-sasong-3-nyamko-sabuni-l?info=visa 

När socialminister Lena Hallengren igår gick ut och valkampanjade var ett ytterligare ett tydligt exempel på dålig politiskt teater. Och många är korkade nog att gå på den. Mer pengar löser inte kortsiktigt problem med brist på kompetent personal och det hjälper inte att sätta av miljarder till arbetsmiljöförbättrande åtgärder om den politiska ledningen, och den operativa ledningen, för sjukvården är kass. Precis som inom skolan är nedan ett exempel på hur fel det blir när nationella regeringar ska partikampanja med liknande utspel istället för att ge ansvariga verksamheter långsiktigt tillräckliga ekonomiska ramar. Floskler, floskler och åter floskler.

"Den svenska hälso- och sjukvården ska stärkas med 11 miljarder kronor, enligt en överenskommelse regeringen gjort med Sveriges kommuner och regioner. – Det är helt avgörande att arbetsvillkoren och arbetsmiljön förbättras, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på fredagen." 

https://www.expressen.se/nyheter/ny-overenskommelse--ska-starka-varden/

Det som är helt nödvändigt framöver är att vi får politiska ledningar med ledarskapskompetens för att bland annat effektivisera all offentlig verksamhet. Annars kommer det enda svaret dagens ledande politiker har vara att höja redan globalt sett mycket höga skatter för arbetande människor. Det är en idiotisk väg att vandra när ineffektiviteten är stor kopplat till hur våra skattepengar används. Nedan exempel från Österrike är bara ett exempel på ineffektivitet i Sverige som kostar oss massor av onödiga pengar! Rösta på erfarna och kompetenta människor som kan företräda dig bättre än nu! Lyssna gärna på nedan SR-inslag.

"Sverige tvingas just nu prioritera hårt vilka personer med misstänkt covid-19 som ska få genomföra ett så kallat PCR-test. Men att det hade gått att vid det här laget ha en väl utbyggd testkapacitet visar exemplet Wien. I Österrikes huvudstad PCR-testar man mer än tio procent av stadens befolkning varje dag."

https://sverigesradio.se/artikel/osterrike-i-framkant-gallande-pcr-testning



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar