fredag 21 januari 2022

De flesta vet

De skyldiga vill inte ta ansvar
Gång efter gång förnekas att Sverige, och många av dess delar, utvecklats mycket negativt för väldigt många svenskar, inklusive alla invandrare som gör sitt bästa för att bidra i sitt nya land. Det är inte så förvånande att de som nu är vid makten agerar så eftersom de vill göra allt för att sprida en bild av att det gått och går bra under deras ledarskap. Den enorma mängden kommunikatörer i offentlig tjänst, både förvaltningsanställda och politiskt anställda, jobbar för fullt med att "sminka grisen". De allra flesta jag träffar är dock fullt medvetna om att mycket har "gått sönder" och att det strukturellt inte handlar om Covid-19 problem. Väldigt många föräldrar till barn i skolan vet att deras arbetsmiljö inte är tillräckligt bra. Väldigt många med rätt till omsorg i olika former vittnar om omfattande kvalitetsproblem. Den grova kriminaliteten har tagit ett starkt grepp om folkrika delar av vårt land. Köerna till viktiga planerade vårdinsatser är långa. Rättssystemet har inte förmågan att tillfredställande upprätthålla lag och ordning. Tågen ställs in eller är ofta försenade. El och andra drivmedel är svindyra. Och så vidare. Invånarna i stort är väl medvetna om att vi har gott om kvalitetsproblem. Det är naivt att tro något annat. Varför inte fler säger att de kommer att rösta bort den nuvarande makten handlar i huvudsak om att de inte tycker att alternativen verkar bättre.

Alice Teodorescu skriver läsvärt i Fokus om att varje gång någon sprider annat än en positiv bild av verkligheten blir man påhoppad. Det stämmer men det är nästan enbart av personer som antingen direkt eller indirekt har sitt levebröd kopplat till den nuvarande makten. "Twitterstormar" och andra "stormar" i sociala medier är inte i huvudsak hårt arbetande invånare utanför partipolitiska kopplingar, mediala proffstyckare eller offentligt finansierade kommunikatörer.

"Häromdagen gjorde jag något vågat — jag kritiserade den svenska självbilden. Med elräkningen i ena handen och mobilen i den andra skrev jag en, enligt vissa, väl spetsig tweet om att Sverige gått från att vara ett i-land till att bli ett u-land. Bakgrunden var den senaste tidens rekordhöga elpriser som tvingat ensamstående mammor, pensionärer och många andra med små marginaler, att välja mellan att frysa under årets kallaste period eller att lägga stora delar av sin inkomst på elräkningen. Den har i vissa fall, och i vissa delar av landet, tredubblats (SVT 17/12, Aftonbladet 6/1)."

"Visste jag ens vad ett U-LAND var? Hur vågade jag skriva något så befriat från proportioner? Var mitt konto kapat? Med sylvass precision illustrerade de efterföljande dagarna det som alltför ofta sker i det politiska samtalet i allmänhet och på sociala medier i synnerhet: oenighet i sakfrågan möts inte av intresse för ett annat perspektiv utan av medvetna misstolkningar och ett nästintill patologiskt intresse att diskutera meningsmotståndarens ”ordval”, ”narrativ”, och påstådda (dolda) ”motiv”."

"Vad är då fakta i målet? I början av 1970-talet låg Sverige på fjärdeplats i den så kallade Välståndsligan som mäter OECD-ländernas köpkraftsjusterade BNP per capita, det vill säga en indikation på ett lands levnadsstandard. I dag ligger Sverige på plats tio i rankingen."

"Det finns, precis som i diskussionen kring ”no-go zoner”, kriminalitet och otrygghet, uppenbarligen ett starkt intresse av att, genom att märka ord och aktivt misstolka, normalisera ett tillstånd som borde vara allt annat än eftersträvansvärt. Varför, kan man ju undra?"

I juni 2015 publicerades en artikel i Di skriven av Lars V Kylberg, Sören Gyll och mig. I den lyfte vi fram att Sverige skulle utvecklas mycket dåligt om inte det nationella politiska ledarskapet på allvar tar i växande allvarliga problem och brister, och löser dem. Självklart attackerades vi för att sprida en negativ Sverigebild.... I artikeln hade vi också en hänvisning till en FN prognos om hur olika länder skulle utvecklas de kommande 30 åren. Prognosen för Sverige var mycket dyster. FN tvingades att ta bort den prognos de gjort.... Syftet med vår artikel var givetvis att visa att vi vill att Sverige ska ledas klokare så att de människor som lever i Sverige ska få leva i ett väl fungerande och tryggt land med ett högt generellt välstånd. Det går. Det är dock hög tid att många svenskar fattar läget och börjar rösta på alternativa partier med en tydlig och stark politik som stärker skola, vård och omsorg och som lyfter våra samhällens konkurrenskraft.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar