söndag 30 januari 2022

Stockholmsklägget

Växande byråkrati och administration

Håkan Juholt överlevde inte länge som partiledare för Socialdemokraterna. Jag bryr mig inte. Men han blev snabbt förbrukad och istället fick vi en fackpamp som tog över S och som sin enda bedrift som statsminister kunde fira att hans maktspel spräckte Allianssamarbetet. Det var ingen liten bedrift men han gjorde ingen positiv nytta för dig och mig som invånare i landet Sverige. Han bidrog till att hitta ett läge i svensk politik där S, trots att de nu är ett parti med maximalt runt 30 procent av invånarna bakom sig, ändå kan sitta vid maktrattarna. När Juholt fick sparken talade han högt och tydligt om att det var "Stockholmsklägget" som fick honom sparkad. Lyssna nedan på vilka han definierar som "kläggänget". Det är inte svårt att tolka honom som att de relations och vänskapsband han beskriver inom "bubblan" både är korrumperande och i övrigt destruktiv för en positivare samhällsutveckling av Sverige. "Klägget" bidrar till stor utsträckning till att byråkratin och administrationen bara ökar och ökar i vårt samhälle. Det är en mycket oklok utveckling. 

https://www.youtube.com/watch?v=jl-znomoc7E

Expressens ledare skriver läsvärt om ett exempel på hur byråkratin och administrationen tillåts växa till förbannelse kopplat till offentliga verksamheter. Skolverket är bara ett av många exempel inom stat, kommuner och regioner. Den som bryr sig om hur våra skattepengar används borde få lite kläggkänsla i kroppen. Att bryta denna negativa utveckling är centralt om vi vill att våra svenska samhällen ska utvecklas bättre. 

"Sveriges befolkning har ökat med drygt en miljon sedan 2009Eleverna har blivit fler, från förskola till komvux och SFI. Att anslagen till tillsynsmyndigheten Skolinspektionen då ökat är inte konstigt; fler skolor ska kvalitetsgranskas och andra utredas när det kommer klagomål. Budget har ökat med en tredjedel. Uppdraget har dessutom vidgats. Skolinspektionen ska fokusera mer på elevernas kunskapsinhämtning, och speciellt på de skolor som har låga resultat. Och framöver även på betygssättning. Skolverkets uppdrag är ett annat: att stödja skolorna så att utbildningen blir av likvärdig, och god, kvalitet. Den myndigheten påverkas därför mindre av elevantalet. Det är inte svårare att konstruera nationella prov för 100 000 elever än för 130 000. Läroplanerna ska göras hursomhelst. År 2009 var anslaget till Skolverket 565 miljoner kronor. Elva år senare gick det åt närmre 1,2 miljarder. Tala om tillväxt."  


"Då sparade man ändå drygt 80 miljoner kronor när konferenser och seminarier fick ställas in på grund av Corona. I år är anslaget nära 1,4 miljarder kronor. Ösregnet av budgetmedel stod skolminister Jan Björklund (L) för. Men den rödgröna regeringen försökte inte moppa upp, utan har fortsatt fylla på. Om än i lugnare takt. Resultatet? Det syns ingen tydlig uppryckning av elevernas kunskapsnivå. Pisa-resultaten 2018 som Skolverket kallade ”en tidig julklapp” baserades på att allt för många utlandsfödda elever räknades bort."


"2013 fanns det 56 bidrag som kommuner och privata skolhuvudmän kunde söka. 2020 var det 83. Sådant kan varken små kommuner eller små friskolor hålla reda på, och så blir de utan. Det är ineffektiv, och orättvis, styrning som gör att ytterligare resurser läggs på administration i stället för på undervisning. Nu är det läge att lägga i bromsen, tvärt. De sökbara statsbidragen bör dras ner till ett minimum. Skolpolitikerna måste också börja sovra i vad skolan ska göra. Till exempel skippa detta att ”entreprenörskap” ska gå som en ”röd tråd” genom utbildningen. Och minska dekreten om digitalisering. Skolverket skulle, i likhet med Sveriges elever, göra bättre i från sig om det fick koncentrera sig på väsentligheter."  

https://www.expressen.se/ledare/staten-oser-pengar-over-byrakraterna/

Vem bryr sig om ”stockholmsklägget” i en värld med runt 1,5 miljarder kineser? Kineserna har nu firat nyår. Vi har lämnat oxens år och gått in i tigerns. Kineserna var tidiga med att införa administrativa rutiner för att styra stora mängder människor. De verkar dock inte ha gått till samma överdrift som i västvärlden. Hur beskrivs då tigerns år, detta valår? En beskrivning som bjöds på i SvD bifogas nedan.

”Får vi tro den kinesiska kalendern så väntar ett år med tvära kast och obehagliga överraskningar, inte minst på världens börser. Och även om du inte själv tror på dessa kinesiska tecken, så kan du räkna med att många miljoner människor kommer att följa dem när de gör affärer.”

”Enligt den kinesiska astrologin så kännetecknas Tigerns år av tvära kast. Stora projekt dras igång för att sedan hastigt läggas ner. Förändringens vindar kommer att blåsa. De modiga har möjlighet att ta för sig och de mer blyga blir förlorarna. Det är det storslagna som segrar, men segern kan bli bitter. Även i naturen väntas ett år av stormar och katastrofer.”

"Tigerns år står för oförutsägbarhet. Tigern kan plötsligt överrasa, likt en tiger i bakhåll. Och det kan vara både positiva och negativa överraskningar."

Tigerns år verkar vara fyllt av katastrofer. 1914, när första världskriget startade, var det Tigerns år. Likaså 1938, som var dn politiska inledningen på det krig som startade ett år senare. Sedan kom Koreakriget 1950 och Kubakrisen 1962. Jo, det var Tigerns år. Efter ett visst lugn kom den globala recessionen 1974 med oljekris och dollarkris. 1998 var de asiatiska ekonomierna djupt i kris.”

https://www.svd.se/ett-dramatiskt-tiger-ar-vantar

I Metromode kan man också läsa nedan vägledande ord om vad tigerns år kommer att bjuda på...... Vi tycks ha gått in i ett spännande år som kommer att fyllas av stora förändringar. Låt oss se till att en av dessa förändringar i våra lokala samhällen är att få stopp på växande byråkrati och administration.

"Så blir 2022 för samtliga tecken

Till skillnad från Råttans år 2020 (som handlade om överlevnad) och Oxens år 2021 (som handlade om att anpassa sig själv till en ny verklighet) så handlar Tigerns år om att göra stora förändringar. Ett år då vi hittar tillbaka till vår entusiasm, tar risker och ger oss ut på äventyr. Vi kan förvänta oss plötsliga förändringar i år, gällande allt från karriär, hem och relationer. För vissa innebär detta positiva förändringar, för andra kan det bli ett krävande år. Nyckeln är att hålla våra egon under kontroll, samtidigt som vi följer våra vildaste drömmar."

https://metromode.se/horoskop/kinesisk-astrologi-sa-blir-tigerns-ar-2022-for-samtliga-tecken/


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar