Egenskapat läge
Inte långt efter att finansvärldens härdsmälta kopplat till att Lehman Brothers föll har sedelpressarna gått varma och räntan bara blivit lägre och lägre. Den har till och med varit negativ.... Att priset på pengar är lågt är bra då det stimulerar till investeringar istället för att spara pengar på banken. Som vi har kunnat se har dock mycket av de tillgängliga pengarna gått till en sedan flera år hög tillgångsinflation på fastigheter och rimligt kvalitativa aktier. Vad skulle en räntehöjning få för avkylningseffekt? Det skulle definitivt kyla av fastighets- och aktiemarknaden. Det skulle vara välkomnat. Men går inte det att göra på något annat sätt än att göra priset på pengar dyrare vilket då direkt slår kraftigt mot många hushåll med lån samt att alla belånade företag får högre kapitalkostnader vilket sannolikt slår mot prisutvecklingen (inflation). Ett faktum i detta läge är att Sverige inte är en ö som kan göra som man vill utan att det får mer eller mindre allvarliga konsekvenser. En sak är jag dock säker på och det är att höjda räntor kommer inte att hjälpa vanliga hårt arbetande svenskar. Det som framförallt eldar på inflationen i dagens Sverige är drivmedelspriserna (olja och el). Om inte staten sänker skatterna på drivmedel finns inte mycket Riksbanken kan göra för att motverka denna inflation. Vapenskramlet om räntehöjningar blir sannolikt inte mycket mer än vapenskrammel. Samtidigt måste andra metoder hittas för att dämpa inflationen.
https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/historia/historisk-tidslinje/
Det påstås mycket om varför vi just nu har väldigt dyr el. Jag tillhör dem som anser att det är fel att lägga ner väl fungerande kärnkraftverk. Det påverkar självklart utbudet av el och därför prisbilden men den stora förändringen av elmarknaden har våra EU- och rikspolitiker skapat genom att redan 2015 följa EU parlamentets uppmaningar till EU-länderna att koppla samman sina elnät. Ur ett svenskt perspektiv korkat då billig el länge varit en konkurrensfördel för vårt nordliga lands näringslivsutveckling. Nu styrs priset på en EU marknad. Att Sverige dessutom subventionerar världens rikaste företags extremt elkonsumerande serverhallar för deras tjänster i Europa gör inte läget bättre. Hur bra är våra riksdagsledamöter, EU parlamentariker och regeringar på att kämpa för svenskarnas bästa? Hans Albertsson, en aktiv del av bensinupproret, skriver bland annat nedan läsvärda.
Torbjörn Hållö skriver en intressant och läsvärd krönika i GP som jag bifogar nedan.
"Inflationen i december var över fyra procent. Det är den högsta nivån på 30 år. Inflationen är i allt väsentligt en spegelbild av mycket höga energipriser. För många villaägare gräver elräkningen för december djupa hål i plånboken. Men räknar man bort energipriserna är inflationen på en måttlig nivå om 1,7 procent. Höga inflationstal har väckt diskussion om behov av ekonomisk åtstramning. Krav har framförts att Riksbanken snabbare ska höja styrräntan. Men är verkligen åtstramningrätt medicin när svensk inflation drivs av skenande energipriser? På vilket sätt kan vindmöllorna leverera stabilare elproduktion om man höjer riksbanksräntan? Hur återstartas nerlagd kärnkraft om skatterna höjs och bidragen sänks?"
"Att strama åt ekonomin nu är feltänkt. Höjd riksbanksränta och stramare finanspolitik skulle tvärtom höja inflationsförväntningarna och pressa upp löneglidningen. Rätt medicin är i stället att stimulera ekonomin med fokus på ökade offentliga investeringar."
"Sveriges stora samhällsproblem är arbetslösheten. Långtidsarbetslösheten är historiskt hög. Antalet arbetade timmar har inte återhämtat sig till nivån före pandemin. Löneökningarna är måttliga. Inflationen exklusive energipriser är låg. Sverige behöver ökade investeringar, inte åtstramning."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar