torsdag 27 januari 2022

Galna prioriteringar

Prioritera kärnverksamheten

Gång efter gång tvingas vi invånare bevittna hur det som är det gemensamma, det offentligas, huvuduppdrag missköts. Rättssystemet, Försvaret, skolan, sjukvården och omsorgsverksamhet till på riktigt behövande är tydliga exempel där bristerna är stora och allvarliga. Den som är militärutbildad för ledaruppdrag eller i andra sammanhang i den verkliga världen utbildad i ledarskapsförmåga, vet att man alltid måste prioritera hårt. Bara ansvarslösa och yrkespolitiker väljer på invånarnas bekostnad att inte prioritera kärnverksamheten. Det är ett stort svek mot oss invånare i det läge stora delar av Sverige befinner sig. Inte minst Uppsala. Nu borde enbart handla om att hårt prioritera att få ordning på det offentliga Sveriges kärnverksamheter och lägga ner identitetspolitiken och det ungdomsförbundsinspirerande politiska spelet. Det går men det kräver ledarskapserfarenhet och fokus. För att uppnå det fokuset måste man prioritera ner, eller helt ta bort, all onödig byråkrati och administration. All kraft behövs nu inom kärnverksamheterna och för att stärka det svenska näringslivets konkurrensförmåga.

SVT hade nyligen ett intressant reportage om hur vården tappat många vårdplatser samtidigt som befolkningen de senaste 14 åren både ökat kraftigt parallellt med att vi blir allt fler mycket åldersrika. Av naturliga skäl har våra äldsta invånare det största behovet av sjukvård. En ökande andel mycket åldersrika sätter allt högre press på både äldreomsorgen och sjukvården. På toppen av det har många som invandrat till Sverige de senaste 20 åren, av olika skäl, behov av omsorg och vård som ytterligare sätter tryck på omsorgs och vårdapparaterna. Pandemin har varit en stor påfrestning på intensivvården, det är dock övergående. Det som inte är övergående är ett ökande behov av äldreomsorg och sjukvård. Det här vet landets politiker. De flesta duckar för att genomföra de förändringar som krävs för att med kvalité klara denna utveckling. Många av dem tror att vårt samhälle tål högre skatter som svar, det är jag övertygad om inte är lösningen. Dessutom är inte högre skatter samma sak som att pengarna går till tillgängliga, och kompetenta, sjukvårdsbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Sveriges offentliga verksamheter är inte bara för många de genererar också sjukligt mycket onödig byråkrati och administration som förvärrar sakläget.

"De senaste 14 åren har en femtedel av vårdplatserna på svenska sjukhus försvunnit.

– Vi utsätter patienterna för större risker än vad som skulle vara nödvändigt, säger Karin Hildebrand, biträdande överläkare på Södersjukhuset.

Enligt Socialstyrelsens definition är en vårdplats “[en plats] i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö”. Sedan 2006 har Sverige 5 000 färre sådana platser i landet, enligt data från Sveriges kommuner och regioner. SVT har pratat med flera läkare runt om i landet som säger att vårdplatsbristen får stora konsekvenser för svårt sjuka patienter och överarbetad personal. Överbeläggning och så kallade ”satellitpatienter” – där avdelningar med lediga platser får ta emot patienter med andra sjukdomar än man vanligtvis behandlar – beskrivs av läkarna som mer regel än undantag."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/5000-farre-vardplatser-i-sverige-sedan-2006

Än en gång lyfter jag upp Emma Jeansons, UNT, ledare om den vansinniga uppbyggnaden av byråkrati och administration som bland annat plågar sjukvården i Uppsala.

"Nästan hälften av alla nyanställningar inom region Uppsala har sedan 2008 varit byråkrater. Närmare 42 procent (539 tjänster) har bestått av handläggare, administratörer och chefer. I en undersökning har Patrik Hall, professor i statsvetenskap, tittat på byråkratiseringen av regionerna mellan 2008 och 2020 (SvD 16/1)."

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/byrakratin-ater-upp-varden-inifran/r2pk347j

Region Uppsala styrs helt oacceptabelt dåligt. Sannolikt är ett av huvudskälen att MP ingår i styret. Gång efter gång lyckas de med konststycket att bara göra personalen mer och mer förbannad över de förändringar i verksamheten som tvingas på dem. Det är obegripligt att man år efter år kan leda Akademiska sjukhuset så dåligt. Det går självklart att leda verksamheten mycket bättre och det är nödvändigt om inte den enda lösningen politiker och tjänstemannastyret kan komma på är allt högre skatter! Och tro mig, högre skatter kommer inte att lösa problemen, tvärt om. 

Det är dags för Uppsalaborna i regionen att fatta att med de partier som idag finns representerade i regionfullmäktige kommer redan höga skatter bli ännu högre. Utvecklingspartiet demokraterna vill lägga ner Regionerna som dagens politiska överbyggnad. Vi vill att många fler av riksdagens 349 ledamöter ska jobba hårdare än nu och kopplat till de län de valts in ifrån får ett regionalt sjukvårdsansvar. Tills det blir verklighet måste vi välja fram partier som har en politik som stärker sjukvården genom att kraftigt skära i byråkrati och administration samt delegerar ansvar till vårdpersonalen. Självklart används också modern teknologi smartare. Med dessa förbättringar som UP företräder blir patienterna bättre tjänade, personalen blir nöjdare och destruktiva skattehöjningar kan undvikas. Johan Rudström, UNT, ger lite trista reflektioner på Akademiska sjukhusets skötsel nedan.

"För Uppsalas regionpolitiker har det varit bekant i decennier, att lösningen för att få ordning på storsjukhuset Akademiska är att behålla sjuksköterskorna. Utan sköterskor inga vårdplatser, vilket leder till en trappstegseffekt med köer på akuten och sängar i korridorer. Missnöjet hos sjuksköterskorna gäller i första hand arbetsförhållandena, stressen och betungande scheman, i andra hand lönen. Så har det i princip alltid varit."

"Det låter som om man ännu inte förstått grunden till Akademiska sjukhusets problem, som är avsaknad av långsiktigt goda villkor för personalen."  

https://unt.se/bli-prenumerant/artikel/r48ne28l

Nu finns det massor av vetenskapliga studier av hur effektiva munskydd är för att minska smittspridning. Tro det eller ej men självklart hjälper bra munskydd mot spridning. Varför ska det vara så förbannat svårt för vissa att fatta självklarheter. Och att bra munskydd är bättre än dåliga behöver man knappast forska runt för att förstå....

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ny-forskning-vid-ltu-sa-bra-fungerar-munskydd

Rösta klokt när du har chansen att göra det. I Uppsala har invånarna möjligheten att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna, UP. UP är ett lokalt parti som ställer upp i kommun- och regionvalen. Syna gärna vår äldreomsorgs- och sjukvårdspolitik!

https://www.youtube.com/watch?v=rL8zUoKjew0



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar