Att vilja duger inte, man måste alltid prioritera!
Politiker kan vilja allt möjligt. Det gör också enskilda politiker och partier. I den verkliga världen är det dock så att vi alla, i alla sammanhang, måste prioritera hur vi använder vår tid, hur vi använder andra begränsade tillgångar och vad vi använder våra begränsade pengar till. Inte minst inom sjukvården krävs ständiga prioriteringar. När man försöker förstå prioriteringarna genom att läsa hur de beskrivs på 1177 känner man ingen särskilt prioritering. Tycker du nedan ger tydliga instruktioner till vårdpersonalen? När jag gjorde min militärtjänst fick vi på allvar lära oss att vid allvarliga sjukvårdsinsatser prioritera bland begränsade resurser. Nedan är ett lysande exempel på att politikens företrädare idag inte vågar stå för känsliga prioriteringar. Det kommer att leda oss mot ett framtida sjukvårdssystem där basvården styrs enligt nedan och allt mer annat kopplas till vilka privata försäkringar vi tecknat. Kanske en del av de dyra arbetsgivaravgifter arbetsgivare idag tvingas betala. Då prioriteras arbetande människor. På grund av den politiska oförmågan att på allvar prioritera bland begränsade resurser får vi sannolikt innan min död ett system som direkt avviker från människovärdesprincipen.
"Prioriteringarna i hälso- och sjukvården ska bygga på en värdegrund som riksdagen har beslutat om. Värdegrunden innehåller tre principer:
Adam Cwejman, GP, skriver klokt och läsvärt om att även politiker måste våga prioritera. Allt annat är att ljuga för dem man ska företräda. Vissa kallar det bra politiskt maktspel. Riskerna att förlora röster på att tydligt prioritera anses tydligen i vår demokrati för höga.
”Politik, mina kamrater, det är att vilja något”. Orden är Olof Palmes. Med ”kunskapen som instrument och övertygelsen som drivkraft”, avslutade Palme samma tal, skulle den unga socialdemokratin skrida in i framtiden. Huvudbudskapet var att ideologierna inte på något sätt var döda, de levde, och i synnerhet socialdemokratin, menade Palme, var mer nödvändig än någonsin tidigare. Många gånger har orden använts för att inspirera eller kortfattat förklara vad det är politik handlar om – viljan att arbeta för det goda i tillvaron."
"Att vilja något är den enkla biten. Alla vill något. Men minst lika viktig som viljan, om inte viktigare, är insikten om alltings ändlighet. Alla ekonomier, må de vara din privatekonomi eller den svenska statens budget, styrs av sina begränsningar."
"Givet detta ställs människan inför väldigt svåra val. Praktisk politik, i synnerhet när den kommer nära medborgare i kommunpolitiken, är inte sällan ett gytter av till synes likvärdigt dåliga alternativ. Ständigt ställs politiker inför alternativkostnader: Om vi gör a så gör vi inte b. Det kostar alltid något. Det måste vara jobbigt för politiker som ska vilja så mycket samtidigt som de aldrig, under några omständigheter, ”ska ställa folk mot folk”, som det så ofta heter i den offentliga debatten. Men medan de utåt sett håller sig nära Palmes credo om att ”vilja något” vet de innerst inne att det egentligen handlar om att ”välja något”."
"Politik är prioriteringarnas konst och att prioritera innebär alltid att någon blir missnöjd. Men obehaget med att prioritera är värre än så. Det kräver dessutom att man ställer olika grupper och intressen mot varandra. Men vad händer om man vägrar välja?"
"Det finns dock hopp om att de ofrånkomliga prioriteringarna ska kunna ta en mer synlig roll i svensk politik. En majoritet av svenskarna förstår nödvändigheten av att välja eftersom de dagligen handskas med ändliga resurser i den egna privatekonomin. De är mätta på politiker med ett överflöd av vilja och en avsaknad av konsekvensanalys, de förstår att politik är att välja."
https://www.gp.se/ledare/politik-handlar-mer-om-att-v%C3%A4lja-%C3%A4n-att-vilja-1.62068025
Utvecklingspartiet demokraterna, UP, är ett nytt parti. Kanske är det därför vi bland annat vågar vara väldigt tydliga med vilka prioriteringar vi gör i UPs politiska program för Uppsala kommun och region Uppsala. Genom mig har UP också tydligt visat dessa prioriteringar i den Mål och budget som jag yrkade på för 2022 med plan för 2023 och 2024. Till skillnad från alla övriga partier visar vi tydligt att vi prioriterar kvalité inom skola, vård och omsorg före extrem byråkrati och administrativt arbete. Till skillnad från övriga partier prioriterar vi också vad som är viktigast att få ordning på inom skolan, vården och omsorgen. Du kan lätt ta reda på UPs sakpolitik genom att besöka www.updem.se. Där beskriver vi varför vi valt våra fokus, hur vi uppnår önskade resultat och när önskade förbättringar kan bli verklighet. Rösta klokt 2022!
Johan Rudström, UNT, har tyvärr sannolikt rätt om att alternativen till Socialdemokraterna får det mycket svårt i riksdagscirkusen. Trots att S är långt ifrån sitt tidigare starka väljarstöd är de fortfarande bättre än övriga partier på maktspel. I Uppsala hoppas jag att väljarna ger Utvecklingspartiet demokraterna en god chans att visa att vi demokratiskt kan styras mycket bättre än nu. Och att solen i det svenska politiska systemet inte självklart är det Socialdemokratiska partiet. Dagens oppositionspartier är helt enkelt vare sig tillräckligt relevanta eller skickliga.
”År 2021 kan läggas till handlingarna som ännu ett år då Sveriges socialdemokratiska arbetareparti styrt den svenska politiken. Ett av många de senaste 100 åren, kan tilläggas. Skälen till detta är en splittrad opposition som fortsatt att slita varandra i stycken, både partier emellan och inom partierna. Men också ett rejält stycke politisk hantverksskicklighet. Ju förr belackarna erkänner det, desto bättre för dem.”
”Det är fritt fram för oppositionen att göra anspråk på makten. Då krävs ett bättre samarbete och en vision för Sverige.”
https://unt.se/asikt/ledare/artikel/det-kaotiska-aret-da-allt-gick-i-las-for-s/lymn0d7l
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar