fredag 28 januari 2022

Hyenadräkter eller skampåle

Inga gränser för egen vinning

Giriga och kriminella människor har alltid funnits sedan människan började definiera saker och andra "tillgångar" som mina och dina. Extrema skitstövlar har också funnits i alla tider, idag är inget undantag. Personer som inte skyr några medel för att berika sig själva eller vinna andra fördelar som de eftersträvar. Väldigt mycket av vårt rättssystem handlar om att värna äganderätt, hantera konflikter om vad som är "mitt eller ditt", om vad man får och inte får göra mot varandra. Enkelt uttryckt tog de idag mycket omfattande och komplexa lagarna över efter de enkla 10 Guds bud i vår del av världen. Kriminalitet ska alltid motverkas. Allvarligast tycket jag kriminaliteten är när den är mycket välorganiserad samt när deras handlingar drabbar våra svagaste eller sköraste invånare. Till exempel allvarligt funktionshindrade eller våra äldsta invånare. Ofta har av naturliga skäl våra äldsta invånare olika funktionshinder. Att år efter år inte bättre bekämpa den grova kriminaliteten mot våra bidragssystem är en stor skandal.

Sveriges Radio gjorde flera nyhetsreportage om att jag redan 2010 tyckte att hårdare tag var nödvändiga för att stävja ett kraftigt växande bidragsfusk. Självklart skrev de, och många andra medier, också missledande om mina blogginlägg som hade till syfte att få till stånd ett bättre folkhälsoarbete kopplat till en växande övervikt och fetma bland oss invånare. Hyenadräkt kanske inte var ett dåligt förslag, vilken dräkt tycker du skulle vara bättre? En gamdräkt? En hajdräkt? En myggdräkt? En fästingdräkt?

"Han har bland annat också skrivit att bidragsfuskare borde sättas i fängelse och efter avtjänat straff få stå iklädda hyenadräkt utanför shoppingcenter.

Så här skriver han på sin blogg i november 2010:
"Jag tycker att alla som nu fälls för att ha stulit pengar på detta sätt får betala tillbaks varje krona med hög ränta, får ett fängelsestraff och att när de släpps från sitt fängelsestraff avslutar sin skuldåterbetalning till samhället genom att stå utanför våra shoppingscenter med en hyenadräkt och en lapp där det står "jag stal pengar från de svagaste i vårt samhälle". Usch!!""

https://sverigesradio.se/artikel/4271040

https://sverigesradio.se/artikel/6487591

Ann-Charlotte Marteus, Expressen, skriver mycket läsvärt om vidriga kriminella som rånar mycket gamla och svaga personer i deras hem. Det kanske inte är en dräkt som ska inkluderas i straffen för bidragsbrott och brott mot våra sköraste och människor med mycket svag försvarsförmåga. Marteus föreslår: "Ge dem skampåle, vatten och bröd". En sak är säker, de som sitter i fängelse ska inte ha bättre mat än vad våra äldre får på äldreboenden!

"I söndags kväll rånades tre äldre kvinnor av falska poliser i Malmö. Minst tre, bör man kanske säga. Om exempelvis demenssjuka faller offer för bedragare i sina hem är det inte troligt att de ringer 112. Inte ens om svinen i fråga sliter ringarna av deras fingrar. Det hände en av de tre drabbade i Malmö, en kvinna i 90-årsåldern. Hon blev också av med bankkort och kod. Det krävs ett särskilt mått av vidrighet för att ge sig på äldre, samt en extra dos för att göra det i deras hem. I stället för att ta särskild hänsyn till människor som är sårbara, utnyttjar bedragarna sitt överläge på det mest cyniska vis. Bara att kunna spela trevlig och hjälpsam, le varmt och bygga förtroende, samtidigt som man gör sig redo att slå sönder sitt offers tillvaro. Äldre drabbas av värre sviter efter brott än vad yngre gör, konstaterade Brottförebyggande rådet, Brå, i en rapport om äldrebrott 2018. De psykiska problemen blir ofta långvariga, med oro, misstänksamhet, sömnproblem och rädsla för att gå ut."


"”Enligt inter­nationella jämförelser har äldre personer överlag en lägre status i Sverige än i vissa andra länder”, skriver Brå kyligt. Det är lite svårt att svälja rakt av med tanke på att just äldrebedrägerier ofta bedrivs av internationella ligor som turnerar runt i Europa." 


"Politiker är skyldiga att ta bedrägeribrott mot äldre i hemmet på största allvar. Inte för att dessa ”har byggt det här landet som vi är så stolta över” utan för att äldreomsorgen har försummats relativt annan välfärd. Äldreboenden har inte byggts ut, utan snarare blivit färre. Det innebär att många verkligt sköra och sårbara seniorer bor hemma och behöver hemtjänst. Deras välgång bygger alltså på att de släpper in människor i sina hem. Och straffen borde skärpas. Nyligen dömdes en man i Storbritannien, som utgivit sig för att vara polis och stulit från äldre vid 12 tillfällen, till tio års fängelse. I Sverige hade han fått, vad då, två, tre år? Det borde kosta betydligt mer att med iskall beräkning krossa tillvaron för försvarslösa medmänniskor."

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/ge-dem-skampale--vatten-och-brod/

Och nu, efter många, många år av omfattande bidragsfusk, ska denna allvarliga brottslighet utredas.... Hur kan vi svenskar acceptera ett så svagt och dåligt politiskt ledarskap? Redan på Alliansens tid började bidragsfusket ta stora proportioner efter LSS-reformen som snabbt blev en "godisfabrik" för kriminella. Kriminella som jag tyckte kunde få gå i hyenadräkt ett tag.... Och nu har Socialdemokraterna styrt Sveriges regering i sju år! Det är en evighet i dagens värld. Och varför ska myndigheterna bara "studera omfattningen"? Varför ska de inte också komma med konkreta förslag på hur vi kraftigt minskar möjligheter till dessa brott? Inte minst vet vi att samordningsnummer flitigt använts och används för brottslig aktivitet.

"Regeringen ger sex myndigheter i uppdrag att studera omfattningen av felaktiga utbetalningar ur välfärdssystemen och vad de beror på.

– Vi ska ta kontrollen över välfärden, säger finansminister Mikael Damberg (S)."

https://www.svd.se/bidragsfusk-ska-kartlaggas

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/kriminell-anvandning-av-samordningsnummer_H710176



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar