torsdag 6 januari 2022

Visselblåsare gör nytta

På vems sida är du?

Lojalitet är mycket viktigt inom alla lag på vår jord. Oavsett om det rör sig om en familj, ett kompisgäng, ett arbetslag, boende i en by, boende i en kommun, boende i ett land, anställda i ett företag, medlemmar i ett fotbollslag och så vidare. Att vara lojal är en egenskap som innebär att man långvarigt är hjälpsam och vänskaplig mot människor man känner en särskild koppling till, ofta människor man har starka personliga band till. 

I sin extrema form innebär lojalitet att man tar sina kamraters parti hur korkat de än har betett sig. Inte minst är lojalitet något som byggs starkt inom grupper som ägnar sig åt organiserad brottslighet genom att använda olika ritualer som syftar till att stärka lojalitetsbanden. Om vi struntar i de organiserade brottslingarna och ser till alla andra grupper av människor, är det illojalt att vara visselblåsare? Att man ”skvallrar” om man får kännedom om brottslighet, allvarliga kvalitetsbrister eller mycket olämpligt beteende hos någon/några inom den grupp man tillhör? Illojalt säger en del. Illojalt säger definitivt personer som ingår i organiserade brottsgrupper. Nej, säger jag. Det är att vilja försvara en god ordning.

Att våga vara en visselblåsare är ett bevis för en hög moral och ett beundransvärt rättspatos. Att vara beredd att vara en visselblåsare är också ett tecken på att man vill bidra till kvalitetsförbättringar inom till exempel äldreomsorgen om man känner till oacceptabla kvalitetsbrister. I de flesta fall vågar människor lyfta kvalitetsproblem eller till och med göra någon i ledningen medveten om att man vet att något kriminellt pågår. När det inte är så, eller om påtalade problem inte åtgärdas, måste det finnas väl fungerande system för "visselblåsning". Det är positivt att arbetet med att stärka visselblåsares skydd blir allt bättre. Nedan artikel i Ny Teknik är läsvärd kopplat till att skyddet för visselblåsare blir bättre. Att detta skydd blir allt bättre har ett egenvärde då det bidrar till att färre människor går över otillåtna gränser.

"Skyddet för visselblåsare blir starkare. Med en ny lag skyddas fler på en arbetsplats mot repressalier om de slår larm – och de kan larma om fler typer av missförhållanden än med tidigare lagstiftning."

"Genom åren har en rad visselblåsare både i Sverige och internationellt avslöjat mutskandaler, illegal övervakning, krigföring, vapenaffärer och missförhållanden inom svensk vård. Senast i raden av uppmärksammade visselblåsare är dataingenjören Frances Haugen som läckte intern information om att Facebook haft kännedom om hat, desinformation och skadligt innehåll på sina plattformar, men valt att tysta ner problemen – avslöjanden som fick företaget att skakas i grunden." 

"Sedan 2017 finns en visselblåsarlag i Sverige för att stärka skyddet för anställda som väljer att slå larm om oegentligheter. För att ytterligare stärka skyddet för visselblåsare kom i veckan en ny svensk lag som innebär en anpassning till EU:s mycket omfattande visselblåsardirektiv."

"I den tidigare lagen skyddades främst anställda. Nu omfattas även arbetssökande, styrelsemedlemmar, inhyrda konsulter och praktikanter. 

– Att fler personalkategorier nu omfattas tycker vi är bra. Även i de rollerna kan det vara så att man upptäcker oegentligheter och visselblåsande kan vara förenat med obehag och missgynnade även i de rollerna, säger Heléne Robson." 

"Den nya lagen innebär också att såväl privata företag som offentliga arbetsgivare med minst 50 anställa blir skyldiga att inrätta interna visselblåsarsystem."

"Vad kan man anmäla utan att riskera repressalier? Tidigare gällde skyddet information om oegentligheter som kan leda till fängelsestraff, exempelvis miljöbrott, allvarliga säkerhetsbrister, mutor eller bedrägerier. Nu breddas skyddet till rapportering av oegentligheter eller missförhållanden där det kan finnas ett allmänintresse av att information kommer fram."

https://www.nyteknik.se/ingenjorskarriar/chefsjuristen-det-har-innebar-den-nya-visselblasarlagen-for-ingenjorer-7026399 

Adam Cwejman, GP, skriver läsvärt om den idiotiska tystnadskulturen i Sverige. Alla verksamheter som vill tillhöra de bästa måste ha högt i tak i debattklimatet och inte tolerera kriminalitet eller kvalitetsbrister.

Rädslan för att säga eller tycka fel har vägt tyngre än att faktiskt identifiera och åtgärda problem. I stället för mod har tystnadskultur och feghet premierats. Visselblåsare har fått höra att det är riskabelt eller ”problematiskt” att lyfta eller vinkla saker på ett alltför ”alarmistiskt” sätt. Man vill ju inte låta som eller framstå som en Sverigedemokrat.”

https://www.gp.se/ledare/hellre-falsk-än-riskera-rasistanklagelser-1.63111743



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar