tisdag 4 januari 2022

Global konkurrenskraft

Forskning och utveckling avgör

Hur kan ett litet land som Sverige med endast drygt 10 miljoner invånare fortsätta att erbjuda sina invånare ett högt generellt välstånd? Om vi bortser ifrån att vi måste säkra tillgång till rimligt billig energiförsörjning är det kunskap, kunskap och åter kunskap i kombination med kreativitet och företagsamhet som avgör om vi lyckas. 

UNTs ledare om hur illa Sverige sköter sin politik inom den högsta bildningsnivån, våra universitet, är mycket viktig. Skriven av Emma Jaenson. Gång efter gång lyfter Uppsala universitets ledning hur illa satsningarna på våra bildningscentrum sköts. Regionalpolitik får förstöra svensk konkurrenskraft när bildningscentrumen smetas ut och blir allt fler och intagningskraven är för låga. Och även i denna fråga visar vänskapskorruptionen sitt fula tryne. Var det inte till exempel Örebro som utsåg Göran Persson till hedersdoktor...

"Mälardalens högskola ska bli universitet. Från och med januari har Sverige 18 universitet och 12 högskolor. Universitet får, till skillnad från högskolor, utfärda forskarexamen i alla ämnen. De får också mer forskningsanslag och stämpeln tenderar även att betyda status och kvalitet. Men emellanåt betraktas universiteten också som en regional angelägenhet: de skapar jobb, lockar kompetens och ökar tillväxten." 

"Under 2016 stämde en amerikansk student Mälardalens högskola efter att en matematikutbildning hade hållit för dålig kvalitet. Högskolan var tvungen att betala tillbaka terminsavgiften på 170 000 kronor. Även Mälardalens lärarutbildning har fått kritik av Universitetsämbetet (UMÄ) för bristande kvalitet. I valrörelsen 2018 hade S dock redan utlovat en uppgradering till universitet, så högskolan tilläts utvärdera sig själv, med slutsatsen att det vidtagits en rad åtgärder för att komma till rätta med bristerna."

"I andra länder finns vissa krav för att omvandlas till universitet, som exempelvis vetenskapliga bidrag. I Sverige är utnämningen en politisk process: det är regeringen som utser universitet. I Expressen (16/12) beskriver Patrik Kronqvist att S-regeringen sedan 1999 har omvandlat hela sex högskolor till universitet. Den gemensamma nämnaren är att samtliga vid tidpunkten låg i S-styrda kommuner." 

"Men kanske viktigast av allt är att universiteten devalveras. Svenska universitet har de senaste åren fallit i internationella jämförelser. Universiteten blir fler och fler men kvaliteten blir sämre och sämre. Blir alla högskolor till universitet, urvattnas kvalitetsstämpeln. Dragningskraften som politikerna hoppas på lär urholkas med antalet. Socialdemokratins fokus på kvantitet, snarare än kvalitet, är skadlig." 

"Ett universitet ska bedriva högkvalitativ forskning och avancerade utbildningar på högsta nivå. De ska inte betraktas som en regional tillväxtåtgärd eller en present till socialdemokratiska partivänner."

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/universiteten-saljs-ut-som-regionala-stodatgarder/r19ov21j

Alla delar av världen konkurrerar med varandra. På många olika sätt. Kompetens, kreativitet, patent, företagande, idrottstävlingar, danstävlingar och så vidare. Den som inte försöker låtsas som något annat blir inte förvånad av att hur USA agerar i världen. I den verkliga verkligheten påverkas inte särskilt mycket beroende av vem som är president i ett land som har ett politiskt kampanjstödssystem byggt på enorma donationer från företag och rika personer. Adam Cwejman, GP, skriver intressant om hur stora skillnaderna är mellan Obama och Trump i sin framtoning men att det i den praktiska politiken inte skiljer mycket i vad de gjorde som presidenter. Enkelt kan det förklaras med att det egentligen är näringslivets elit som bestämmer det mesta. Det är inte oviktigt att förstå i maktkampen mellan främst USA och Kina. En sak förstår både amerikaner och kineser och det är att man måste satsa på spetsuniversitet och inte missköta de bästa lärosäten de har. Det är viktigt för näringslivets konkurrenskraft. Utan ett konkurrenskraftigt lokalt närvarande näringsliv inga möjligheter till högt generellt välstånd i det unika samhället. Tänk att inte alla fattar det. 

"Skillnaden mellan de två männens framtoning kunde inte varit större. Den ene: vältalig, lättsam, elegant, belevad, alltid med en inkännande attityd och alltid redo att svara med ett intellektuellt resonemang. Den andre: burdus, självcentrerad, fåfäng, kategorisk och med ett förtroendekapital på nivå med en sämre försäljare av begagnade bilar."

"Obama och Trump kunde inte framstå som mer olika varandra. Trumps hårdföra retorik tolkades felaktigt som ett kvitto på den faktiska politiken – som snarare var ryckig och oförutsägbar – än genomtänkt. Medan Obamas silkeslena proklamationer och genomtänkta geopolitiska strategi togs som intäkt för en mjuk och välplanerad utrikespolitik. Men skillnaderna i utrikespolitiken var i mångt och mycket kosmetiska, de skickade olika signaler och väckte uppskattning hos diametralt olika grupper. I praktiken var de bundna av tidigare politik och militära interventioner med långa ledtid er. Vi trollbands av Obamas retoriska färdigheter, skrämdes av Trumps buffliga twittrande. Personfixeringen skymde vad som egentligen hände."

https://www.gp.se/ledare/trump-och-obama-var-mer-lika-%C3%A4n-man-tror-1.61553789

Johan Rudström, UNT, har rätt. Uppsalas invånare har alla möjligheter att bidra till en mycket stark lokal och nationell utveckling tack vare närvaron av universitetsforskning i världsklass. Den världsklassen måste försvaras och utvecklas, inte försvagas! Vi behöver absolut bra bostäder och god kollektivtrafik för att mycket attraktiv personal ska vilja bo kvar och vilja bosätta sig i Uppsala. Vi måste vara ett attraktivt lokalsamhälle för att säkerställa konkurrenskraft inom både forskning, innovationer och avancerad företagsamhet. Den politiska striden om vad som är attraktiv bebyggelse och prisvärd kollektivtrafik är viktig. Men viktigast av allt är mycket bra skolor, trygghet och ett city med mycket kul nöjesutbud. 

"Som man sår får man skörda, heter det. Både Sverige och Tyskland har en fungerande infrastruktur för att ta hand om goda forskningsidéer. I händerna på forskarna själva eller, i ett senare skede, på kortsiktiga riskkapitalister, riskerar drömmar att gå i kras. Dessutom riskerar mänskligheten att gå miste om innovationer som förbättrar livet på jorden, som de aktuella vaccinerna."

"Uppsalas position som ett life science-nav kommer att stärkas av vaccinet. Möjligheterna måste tas till vara med attraktiva bostäder och bra kommunikationer. Grundjobbet, med spetsforskning och kompetensförsörjning, görs redan av de två universiteten SLU och Uppsala universitet."

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/vaccinet-visar-att-uppsala-ligger-i-varldstopp/rg4668mr



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar