måndag 31 januari 2022

Ledarskap

Kvalifikationer för att leda kompetent

Ledarskapet har alltid stor betydelse för hur en verksamhet utvecklas. Bra ledarskap skapar stora förutsättningar för framgångsrik verksamhet. Dåligt ledarskap leder nästan alltid till en verksamhet som presterar dåligt. När man förstår detta borde det vara självklart att vid val ordentligt syna vilka personer som partier ställer upp med som sina topp tio företrädare. Att vara vältalig och duktig på politiskt intrigerande duger inte om man ska klara av att företräda en kommuns- eller ett lands bästa.

I DN skriver Amanda Sokolnicki en läsvärd artikel om hur illa regeringen sköter öppenheten om hur de hanterat och harnterar Covidpandemin. 

"Regeringen ville först undvika att kommissionen skulle presentera sina slutsatser före valet. Så blev det inte, riksdagen satte stopp för det. Då såg man i stället till att kommissionen inte kunde göra sitt jobb. Dagens Medicin kunde förra veckan visa att regeringskansliet både har fördröjt att dela med sig av viktig information, och i vissa sammanhang också nekat kommissionen tillgång till dokumentation om vad som sagts på centrala möten med statssekreterare i regeringskansliet."

"Kommissionen ”börjar för övrigt alltmer kännas som en del av den politiska oppositionen”, fortsatte Aftonbladets S-märkta politiska redaktör Anders Lindberg. Om man inte kan undvika granskningen får man väl skjuta ner kommissionen i stället."

"På torsdagen kunde SvD:s Peter Wennblad visa hur dokumenten som inte fanns ser ut. TT rapporterade också att det under de senaste dagarna plötsligt dykt upp och överlämnats en mängd dokument från möten. Därmed måste också argumenten snabbt bytas ut: ”Frågan är väl bara om man lämnat över en massa allmänt innehållslöst material”, säger nu Lindberg. Men det är förstås inte alls frågan. Frågan är varför regeringen inte vill att coronakommissionen ska få göra sitt jobb."

https://www.dn.se/ledare/amanda-sokolnicki-varfor-vill-inte-regeringen-att-coronakommissionen-ska-fa-gora-sitt-jobb/

Om MP åker ur riksdagen och L överlever kan inte Socialdemokraterna vara säkra på att de kan fortsätta att regera. Framförallt inte om nu både MP, C och V tappar stöd bland väljarna. Och särskilt intressant blir det att se hur Lööf och company ska hantera den situation hon styrt in sitt parti i nu när den minst lika bestämda Dagostar tydligt säger att Vs stöd kräver att de nu ska få komma in till grytorna i regeringsställning. Förstår du hur katastrofal bland annat migraitonspolitiken då blir? Det är nästan komiskt att Lööf som tidigare hyllade både Thatcher och Ayn Rand nu befinner sig i ett hörn tillsammans med V och MP. Så går det när man inte hade erfarenheten och meriterna för att kunna leda på ett klokt sätt. Och när man ideologiskt är för vidöppna gränser.

https://www.dn.se/sverige/dn-ipsos-socialdemokraterna-okar-mp-under-sparren/

https://www.expressen.se/nyheter/nooshi-dadgostar-s-ar-valdigt-insnoade-pa-vissa-ideer/

Ett korkat exempel på hur illa Sverige i dagsläget leds beskrivs väl i nedan artikel i Expressen som berör hur illa Arbetsförmedlingen och dess uppdrag sköts. Vi får se hur långt Cs pengar räcker för att få väljare i valen 2022. Helt klart är att deras partiledning lyckats ställa till det ordentligt.

"Det var så här det började: Centerpartiet lyckades få med sin idé om att Arbetsförmedlingen skulle ”reformeras i grunden” som punkt 18 i Januariavtalet. Förmedlandet av jobb skulle läggas ut på privata aktörer medan den gamla Arbetsförmedlingen mest skulle ägna sig åt kontroll, statistik och analyser." 

"Denna privatiseringsreform skulle vara ”fullt genomförd under 2021”, slog Januaripartierna självsäkert fast. Nu skriver vi 2022 och kaoset på Arbetsförmedlingen bara djupnar. I förra veckan lämnade myndighetens analyschef Annika Sundén sitt jobb i protest. Till och med den lojala generaldirektören framhåller bristen på tydlighet från S-regeringen som ett problem. Svårigheterna kommer inte som någon överraskning."

"Vad som behöver göras är uppenbart: Backa från den ogenomtänkta reformen och erkänn att den var ett misstag. En del privata utförare kan självfallet vara kvar för att matcha arbetslösa, som står nära arbetsmarknaden, till jobb. Där kan en resultatbaserad ersättning rentav vara en bra sak. Men för den stora och växande gruppen långtidsarbetslösa måste Arbetsförmedlingen bära huvudansvaret. Satsa på de metoder som bevisligen fungerar – exempelvis de lyckade pilotprojekt med utrikes födda kvinnor som nu har lagts ner. Återinför någon variant av Fas 3 för de som har minimala möjligheter att få ett vanligt jobb. Att svika de långtidsarbetslösa borde inte vara ett alternativ för en S-regering. Eller är det viktigare att hålla C på gott humör?" 

https://www.expressen.se/ledare/s-regeringen-kan-inte-huka-bakom-annie-loof-langre/

Debattören Henrik Jönssons senaste youtube avsnitt är värt att ta del av. Han har rätt, politiker och tjänstemän som försöker dölja sanningar och motverkar offentlig transparens och spårbarhet av myndigheters och regeringars beslut hotar demokratins legitimitet. De försöker självklart dölja hur inkompetent de agerat i viktiga frågor. Så agerar diktaturer. Och exemplet Eliassson visar hur vänskapskorruptionen i Sverige ska tas på allvar och bekämpas. Det blir både mest rättvist och bäst för oss invånare när de mest meriterade för ett uppdrag också får uppdraget. Det gäller både inom politiken och för offentligt anställda. Inom näringslivet får ägarna göra som de vill inom lagens ramar.

https://youtu.be/_stePanx9dc



söndag 30 januari 2022

Stockholmsklägget

Växande byråkrati och administration

Håkan Juholt överlevde inte länge som partiledare för Socialdemokraterna. Jag bryr mig inte. Men han blev snabbt förbrukad och istället fick vi en fackpamp som tog över S och som sin enda bedrift som statsminister kunde fira att hans maktspel spräckte Allianssamarbetet. Det var ingen liten bedrift men han gjorde ingen positiv nytta för dig och mig som invånare i landet Sverige. Han bidrog till att hitta ett läge i svensk politik där S, trots att de nu är ett parti med maximalt runt 30 procent av invånarna bakom sig, ändå kan sitta vid maktrattarna. När Juholt fick sparken talade han högt och tydligt om att det var "Stockholmsklägget" som fick honom sparkad. Lyssna nedan på vilka han definierar som "kläggänget". Det är inte svårt att tolka honom som att de relations och vänskapsband han beskriver inom "bubblan" både är korrumperande och i övrigt destruktiv för en positivare samhällsutveckling av Sverige. "Klägget" bidrar till stor utsträckning till att byråkratin och administrationen bara ökar och ökar i vårt samhälle. Det är en mycket oklok utveckling. 

https://www.youtube.com/watch?v=jl-znomoc7E

Expressens ledare skriver läsvärt om ett exempel på hur byråkratin och administrationen tillåts växa till förbannelse kopplat till offentliga verksamheter. Skolverket är bara ett av många exempel inom stat, kommuner och regioner. Den som bryr sig om hur våra skattepengar används borde få lite kläggkänsla i kroppen. Att bryta denna negativa utveckling är centralt om vi vill att våra svenska samhällen ska utvecklas bättre. 

"Sveriges befolkning har ökat med drygt en miljon sedan 2009Eleverna har blivit fler, från förskola till komvux och SFI. Att anslagen till tillsynsmyndigheten Skolinspektionen då ökat är inte konstigt; fler skolor ska kvalitetsgranskas och andra utredas när det kommer klagomål. Budget har ökat med en tredjedel. Uppdraget har dessutom vidgats. Skolinspektionen ska fokusera mer på elevernas kunskapsinhämtning, och speciellt på de skolor som har låga resultat. Och framöver även på betygssättning. Skolverkets uppdrag är ett annat: att stödja skolorna så att utbildningen blir av likvärdig, och god, kvalitet. Den myndigheten påverkas därför mindre av elevantalet. Det är inte svårare att konstruera nationella prov för 100 000 elever än för 130 000. Läroplanerna ska göras hursomhelst. År 2009 var anslaget till Skolverket 565 miljoner kronor. Elva år senare gick det åt närmre 1,2 miljarder. Tala om tillväxt."  


"Då sparade man ändå drygt 80 miljoner kronor när konferenser och seminarier fick ställas in på grund av Corona. I år är anslaget nära 1,4 miljarder kronor. Ösregnet av budgetmedel stod skolminister Jan Björklund (L) för. Men den rödgröna regeringen försökte inte moppa upp, utan har fortsatt fylla på. Om än i lugnare takt. Resultatet? Det syns ingen tydlig uppryckning av elevernas kunskapsnivå. Pisa-resultaten 2018 som Skolverket kallade ”en tidig julklapp” baserades på att allt för många utlandsfödda elever räknades bort."


"2013 fanns det 56 bidrag som kommuner och privata skolhuvudmän kunde söka. 2020 var det 83. Sådant kan varken små kommuner eller små friskolor hålla reda på, och så blir de utan. Det är ineffektiv, och orättvis, styrning som gör att ytterligare resurser läggs på administration i stället för på undervisning. Nu är det läge att lägga i bromsen, tvärt. De sökbara statsbidragen bör dras ner till ett minimum. Skolpolitikerna måste också börja sovra i vad skolan ska göra. Till exempel skippa detta att ”entreprenörskap” ska gå som en ”röd tråd” genom utbildningen. Och minska dekreten om digitalisering. Skolverket skulle, i likhet med Sveriges elever, göra bättre i från sig om det fick koncentrera sig på väsentligheter."  

https://www.expressen.se/ledare/staten-oser-pengar-over-byrakraterna/

Vem bryr sig om ”stockholmsklägget” i en värld med runt 1,5 miljarder kineser? Kineserna har nu firat nyår. Vi har lämnat oxens år och gått in i tigerns. Kineserna var tidiga med att införa administrativa rutiner för att styra stora mängder människor. De verkar dock inte ha gått till samma överdrift som i västvärlden. Hur beskrivs då tigerns år, detta valår? En beskrivning som bjöds på i SvD bifogas nedan.

”Får vi tro den kinesiska kalendern så väntar ett år med tvära kast och obehagliga överraskningar, inte minst på världens börser. Och även om du inte själv tror på dessa kinesiska tecken, så kan du räkna med att många miljoner människor kommer att följa dem när de gör affärer.”

”Enligt den kinesiska astrologin så kännetecknas Tigerns år av tvära kast. Stora projekt dras igång för att sedan hastigt läggas ner. Förändringens vindar kommer att blåsa. De modiga har möjlighet att ta för sig och de mer blyga blir förlorarna. Det är det storslagna som segrar, men segern kan bli bitter. Även i naturen väntas ett år av stormar och katastrofer.”

"Tigerns år står för oförutsägbarhet. Tigern kan plötsligt överrasa, likt en tiger i bakhåll. Och det kan vara både positiva och negativa överraskningar."

Tigerns år verkar vara fyllt av katastrofer. 1914, när första världskriget startade, var det Tigerns år. Likaså 1938, som var dn politiska inledningen på det krig som startade ett år senare. Sedan kom Koreakriget 1950 och Kubakrisen 1962. Jo, det var Tigerns år. Efter ett visst lugn kom den globala recessionen 1974 med oljekris och dollarkris. 1998 var de asiatiska ekonomierna djupt i kris.”

https://www.svd.se/ett-dramatiskt-tiger-ar-vantar

I Metromode kan man också läsa nedan vägledande ord om vad tigerns år kommer att bjuda på...... Vi tycks ha gått in i ett spännande år som kommer att fyllas av stora förändringar. Låt oss se till att en av dessa förändringar i våra lokala samhällen är att få stopp på växande byråkrati och administration.

"Så blir 2022 för samtliga tecken

Till skillnad från Råttans år 2020 (som handlade om överlevnad) och Oxens år 2021 (som handlade om att anpassa sig själv till en ny verklighet) så handlar Tigerns år om att göra stora förändringar. Ett år då vi hittar tillbaka till vår entusiasm, tar risker och ger oss ut på äventyr. Vi kan förvänta oss plötsliga förändringar i år, gällande allt från karriär, hem och relationer. För vissa innebär detta positiva förändringar, för andra kan det bli ett krävande år. Nyckeln är att hålla våra egon under kontroll, samtidigt som vi följer våra vildaste drömmar."

https://metromode.se/horoskop/kinesisk-astrologi-sa-blir-tigerns-ar-2022-for-samtliga-tecken/


lördag 29 januari 2022

Värdelös teater

De flesta invånare är inte dumma i huvudet

Det är på många sätt som vi kan se att det är en oklok ordning att allt för många oerfarna och dåligt meriterade får viktiga politiska ledarroller. I alla sammanhang har erfarenhet och meriter stor betydelse för hur bra resultat som uppnås. Att vara en ledande politiker kan innebära att man ska leda en nämnd eller en bolagsstyrelse i en kommun eller region. Att leda en nämnd eller en bolagsstyrelse är ingen lätt uppgift och kräver självklart rimliga erfarenheter för att det ska bli bra. Ändå ger det politiska systemet ofta uppdragen till personer som inte är erfarna och tillräckligt meriterade för att klara uppgiften. Det leder bland annat till att nödvändiga åtgärder vidtas för sent men också till att tjänstemannastyret kan bli för starkt. Det är en nämnd och en styrelse som har huvuduppgiften att se till att den operativa ledningen gör det de förväntas göra. Det kräver erfarenheter och relevanta meriter för att bli bra. Vackra ord och prat, prat och åter prat duger inte. Ledarskap handlar om mycket aktivt arbete för att säkerställa att det önskade utfallet av en verksamhet också blir verklighet. En stor del av det arbetet är att aktivt vara närvarande i den verksamhet man är satt att leda.

Margaretha Barabash, GP, skriver en läsvärd ledare nedan. Är det inte dags för Socialdemokraterna och andra riksdagspartier att bli mer förankrade i verkligheten och därigenom tidigare inse problem och tidigare vidta nödvändiga åtgärder för att lösa problemen? Det tycker jag. Tyvärr har demokratin urholkats och den folkliga förankringen kraftigt försvagats. Det är en kritisk försämring som måste åtgärdas. Ett av huvudskälen till att Utvecklingspartiet demokraterna startats är för att stärka demokratin och återskapa en starkare invånarförankring även i en tid där väldigt få invånare är medlemmar i ett parti.

”Socialdemokraternas strategi är att kontinuerligt förneka eller förminska ett samhällsproblem tills det bli omöjligt att fortsätta, för att sedan helt vända.”

 Den som finner situationen häpnadsväckande borde inte göra det. Ty i Sverige råder en ordning som vi för enkelhetens skull kan kalla Laga efter läge-doktrinen. Den går ut på att kontinuerligt förneka eller förminska ett samhällsproblem.”

Kritiker utmålas som neurotiker och agitatorer. När problemet blir så pass allvarligt att det inte längre går att ignorera kovänds det i ljusets hastighet. Plötsligt kallas läget bekymmersamt. Slafsiga reformpaket presenteras i all hast. Därefter följer hetsig genomklubbning av lagar, trots vädjan från remissinstanserna att göra det motsatta. Slutligen slutar man prata om saken, trots att sållet läcker.”

Hanteringen av gängkriminaliteten är ett annat exempel på Laga efter läge-doktrinen. In i det sista beskrevs de som påtalade den ohållbara situationen som främlingsfientliga alarmister. Under 2021 eskalerade emellertid det dödliga våldet, till den grad att inte ens Socialdemokraterna kunde sopa problemet under mattan. 34-punktsprogrammet upprättades. Plötsligt stod partiet bakom samma slags reformförslag som Sverigedemokraterna. Och alla uppgifter om att ansvar inte tagits blev falska.”

”De nya covidrestriktionerna följer samma mönster. Regeringen kritiserades hårt av Coronakommissionen för senfärdigheten i pandemins tidiga skede. Resultatet? Ihoprafsade åtgärder som presenteras med kort varsel och utan konkreta bevis för nödvändigheten, givet det nuvarande vaccinläget. Laga efter läge. Detta trots att medborgerliga rättigheter sätts på undandag och nöjesbranschen tvingas blöda pengar.”

När dieselpriserna sprängde 20-kronorsvallen kvittrade Khashayar Farmanbar att detta sänder en viktig signal till producenter av biobränsle, eftersom efterfrågan nu skulle öka (SVT 6/1). Om några år står hans efterträdare med svansen mellan benen i Aktuellt och menar att vi åter varit naiva. Då blir det dags att laga efter läge igen. Vi väljare får i olust vänta på den vind som slutligen får S-kappan att vända.”

https://www.gp.se/ledare/i-sverige-råder-laga-efter-läge-doktrinen-1.63769346

Om det Nyamko Sabuni säger i slutet av nedan SVT intervju stämmer beskriver det tydligt att vi idag har ungdomspartistiskt fostrade politiska ledare som spelar politiskt spel istället för att verka för invånarnas bästa. Du som vill se en positiv förändring av hur vi demokratiskt företräds gör klokt i att rösta på partier som erbjuder erfarna och väl meriterade kandidater att företräda oss.

https://www.svtplay.se/video/34001282/30-minuter/30-minuter-sasong-3-nyamko-sabuni-l?info=visa 

När socialminister Lena Hallengren igår gick ut och valkampanjade var ett ytterligare ett tydligt exempel på dålig politiskt teater. Och många är korkade nog att gå på den. Mer pengar löser inte kortsiktigt problem med brist på kompetent personal och det hjälper inte att sätta av miljarder till arbetsmiljöförbättrande åtgärder om den politiska ledningen, och den operativa ledningen, för sjukvården är kass. Precis som inom skolan är nedan ett exempel på hur fel det blir när nationella regeringar ska partikampanja med liknande utspel istället för att ge ansvariga verksamheter långsiktigt tillräckliga ekonomiska ramar. Floskler, floskler och åter floskler.

"Den svenska hälso- och sjukvården ska stärkas med 11 miljarder kronor, enligt en överenskommelse regeringen gjort med Sveriges kommuner och regioner. – Det är helt avgörande att arbetsvillkoren och arbetsmiljön förbättras, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff på fredagen." 

https://www.expressen.se/nyheter/ny-overenskommelse--ska-starka-varden/

Det som är helt nödvändigt framöver är att vi får politiska ledningar med ledarskapskompetens för att bland annat effektivisera all offentlig verksamhet. Annars kommer det enda svaret dagens ledande politiker har vara att höja redan globalt sett mycket höga skatter för arbetande människor. Det är en idiotisk väg att vandra när ineffektiviteten är stor kopplat till hur våra skattepengar används. Nedan exempel från Österrike är bara ett exempel på ineffektivitet i Sverige som kostar oss massor av onödiga pengar! Rösta på erfarna och kompetenta människor som kan företräda dig bättre än nu! Lyssna gärna på nedan SR-inslag.

"Sverige tvingas just nu prioritera hårt vilka personer med misstänkt covid-19 som ska få genomföra ett så kallat PCR-test. Men att det hade gått att vid det här laget ha en väl utbyggd testkapacitet visar exemplet Wien. I Österrikes huvudstad PCR-testar man mer än tio procent av stadens befolkning varje dag."

https://sverigesradio.se/artikel/osterrike-i-framkant-gallande-pcr-testning



fredag 28 januari 2022

Hyenadräkter eller skampåle

Inga gränser för egen vinning

Giriga och kriminella människor har alltid funnits sedan människan började definiera saker och andra "tillgångar" som mina och dina. Extrema skitstövlar har också funnits i alla tider, idag är inget undantag. Personer som inte skyr några medel för att berika sig själva eller vinna andra fördelar som de eftersträvar. Väldigt mycket av vårt rättssystem handlar om att värna äganderätt, hantera konflikter om vad som är "mitt eller ditt", om vad man får och inte får göra mot varandra. Enkelt uttryckt tog de idag mycket omfattande och komplexa lagarna över efter de enkla 10 Guds bud i vår del av världen. Kriminalitet ska alltid motverkas. Allvarligast tycket jag kriminaliteten är när den är mycket välorganiserad samt när deras handlingar drabbar våra svagaste eller sköraste invånare. Till exempel allvarligt funktionshindrade eller våra äldsta invånare. Ofta har av naturliga skäl våra äldsta invånare olika funktionshinder. Att år efter år inte bättre bekämpa den grova kriminaliteten mot våra bidragssystem är en stor skandal.

Sveriges Radio gjorde flera nyhetsreportage om att jag redan 2010 tyckte att hårdare tag var nödvändiga för att stävja ett kraftigt växande bidragsfusk. Självklart skrev de, och många andra medier, också missledande om mina blogginlägg som hade till syfte att få till stånd ett bättre folkhälsoarbete kopplat till en växande övervikt och fetma bland oss invånare. Hyenadräkt kanske inte var ett dåligt förslag, vilken dräkt tycker du skulle vara bättre? En gamdräkt? En hajdräkt? En myggdräkt? En fästingdräkt?

"Han har bland annat också skrivit att bidragsfuskare borde sättas i fängelse och efter avtjänat straff få stå iklädda hyenadräkt utanför shoppingcenter.

Så här skriver han på sin blogg i november 2010:
"Jag tycker att alla som nu fälls för att ha stulit pengar på detta sätt får betala tillbaks varje krona med hög ränta, får ett fängelsestraff och att när de släpps från sitt fängelsestraff avslutar sin skuldåterbetalning till samhället genom att stå utanför våra shoppingscenter med en hyenadräkt och en lapp där det står "jag stal pengar från de svagaste i vårt samhälle". Usch!!""

https://sverigesradio.se/artikel/4271040

https://sverigesradio.se/artikel/6487591

Ann-Charlotte Marteus, Expressen, skriver mycket läsvärt om vidriga kriminella som rånar mycket gamla och svaga personer i deras hem. Det kanske inte är en dräkt som ska inkluderas i straffen för bidragsbrott och brott mot våra sköraste och människor med mycket svag försvarsförmåga. Marteus föreslår: "Ge dem skampåle, vatten och bröd". En sak är säker, de som sitter i fängelse ska inte ha bättre mat än vad våra äldre får på äldreboenden!

"I söndags kväll rånades tre äldre kvinnor av falska poliser i Malmö. Minst tre, bör man kanske säga. Om exempelvis demenssjuka faller offer för bedragare i sina hem är det inte troligt att de ringer 112. Inte ens om svinen i fråga sliter ringarna av deras fingrar. Det hände en av de tre drabbade i Malmö, en kvinna i 90-årsåldern. Hon blev också av med bankkort och kod. Det krävs ett särskilt mått av vidrighet för att ge sig på äldre, samt en extra dos för att göra det i deras hem. I stället för att ta särskild hänsyn till människor som är sårbara, utnyttjar bedragarna sitt överläge på det mest cyniska vis. Bara att kunna spela trevlig och hjälpsam, le varmt och bygga förtroende, samtidigt som man gör sig redo att slå sönder sitt offers tillvaro. Äldre drabbas av värre sviter efter brott än vad yngre gör, konstaterade Brottförebyggande rådet, Brå, i en rapport om äldrebrott 2018. De psykiska problemen blir ofta långvariga, med oro, misstänksamhet, sömnproblem och rädsla för att gå ut."


"”Enligt inter­nationella jämförelser har äldre personer överlag en lägre status i Sverige än i vissa andra länder”, skriver Brå kyligt. Det är lite svårt att svälja rakt av med tanke på att just äldrebedrägerier ofta bedrivs av internationella ligor som turnerar runt i Europa." 


"Politiker är skyldiga att ta bedrägeribrott mot äldre i hemmet på största allvar. Inte för att dessa ”har byggt det här landet som vi är så stolta över” utan för att äldreomsorgen har försummats relativt annan välfärd. Äldreboenden har inte byggts ut, utan snarare blivit färre. Det innebär att många verkligt sköra och sårbara seniorer bor hemma och behöver hemtjänst. Deras välgång bygger alltså på att de släpper in människor i sina hem. Och straffen borde skärpas. Nyligen dömdes en man i Storbritannien, som utgivit sig för att vara polis och stulit från äldre vid 12 tillfällen, till tio års fängelse. I Sverige hade han fått, vad då, två, tre år? Det borde kosta betydligt mer att med iskall beräkning krossa tillvaron för försvarslösa medmänniskor."

https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/ge-dem-skampale--vatten-och-brod/

Och nu, efter många, många år av omfattande bidragsfusk, ska denna allvarliga brottslighet utredas.... Hur kan vi svenskar acceptera ett så svagt och dåligt politiskt ledarskap? Redan på Alliansens tid började bidragsfusket ta stora proportioner efter LSS-reformen som snabbt blev en "godisfabrik" för kriminella. Kriminella som jag tyckte kunde få gå i hyenadräkt ett tag.... Och nu har Socialdemokraterna styrt Sveriges regering i sju år! Det är en evighet i dagens värld. Och varför ska myndigheterna bara "studera omfattningen"? Varför ska de inte också komma med konkreta förslag på hur vi kraftigt minskar möjligheter till dessa brott? Inte minst vet vi att samordningsnummer flitigt använts och används för brottslig aktivitet.

"Regeringen ger sex myndigheter i uppdrag att studera omfattningen av felaktiga utbetalningar ur välfärdssystemen och vad de beror på.

– Vi ska ta kontrollen över välfärden, säger finansminister Mikael Damberg (S)."

https://www.svd.se/bidragsfusk-ska-kartlaggas

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/kriminell-anvandning-av-samordningsnummer_H710176



torsdag 27 januari 2022

Galna prioriteringar

Prioritera kärnverksamheten

Gång efter gång tvingas vi invånare bevittna hur det som är det gemensamma, det offentligas, huvuduppdrag missköts. Rättssystemet, Försvaret, skolan, sjukvården och omsorgsverksamhet till på riktigt behövande är tydliga exempel där bristerna är stora och allvarliga. Den som är militärutbildad för ledaruppdrag eller i andra sammanhang i den verkliga världen utbildad i ledarskapsförmåga, vet att man alltid måste prioritera hårt. Bara ansvarslösa och yrkespolitiker väljer på invånarnas bekostnad att inte prioritera kärnverksamheten. Det är ett stort svek mot oss invånare i det läge stora delar av Sverige befinner sig. Inte minst Uppsala. Nu borde enbart handla om att hårt prioritera att få ordning på det offentliga Sveriges kärnverksamheter och lägga ner identitetspolitiken och det ungdomsförbundsinspirerande politiska spelet. Det går men det kräver ledarskapserfarenhet och fokus. För att uppnå det fokuset måste man prioritera ner, eller helt ta bort, all onödig byråkrati och administration. All kraft behövs nu inom kärnverksamheterna och för att stärka det svenska näringslivets konkurrensförmåga.

SVT hade nyligen ett intressant reportage om hur vården tappat många vårdplatser samtidigt som befolkningen de senaste 14 åren både ökat kraftigt parallellt med att vi blir allt fler mycket åldersrika. Av naturliga skäl har våra äldsta invånare det största behovet av sjukvård. En ökande andel mycket åldersrika sätter allt högre press på både äldreomsorgen och sjukvården. På toppen av det har många som invandrat till Sverige de senaste 20 åren, av olika skäl, behov av omsorg och vård som ytterligare sätter tryck på omsorgs och vårdapparaterna. Pandemin har varit en stor påfrestning på intensivvården, det är dock övergående. Det som inte är övergående är ett ökande behov av äldreomsorg och sjukvård. Det här vet landets politiker. De flesta duckar för att genomföra de förändringar som krävs för att med kvalité klara denna utveckling. Många av dem tror att vårt samhälle tål högre skatter som svar, det är jag övertygad om inte är lösningen. Dessutom är inte högre skatter samma sak som att pengarna går till tillgängliga, och kompetenta, sjukvårdsbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Sveriges offentliga verksamheter är inte bara för många de genererar också sjukligt mycket onödig byråkrati och administration som förvärrar sakläget.

"De senaste 14 åren har en femtedel av vårdplatserna på svenska sjukhus försvunnit.

– Vi utsätter patienterna för större risker än vad som skulle vara nödvändigt, säger Karin Hildebrand, biträdande överläkare på Södersjukhuset.

Enligt Socialstyrelsens definition är en vårdplats “[en plats] i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö”. Sedan 2006 har Sverige 5 000 färre sådana platser i landet, enligt data från Sveriges kommuner och regioner. SVT har pratat med flera läkare runt om i landet som säger att vårdplatsbristen får stora konsekvenser för svårt sjuka patienter och överarbetad personal. Överbeläggning och så kallade ”satellitpatienter” – där avdelningar med lediga platser får ta emot patienter med andra sjukdomar än man vanligtvis behandlar – beskrivs av läkarna som mer regel än undantag."

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/5000-farre-vardplatser-i-sverige-sedan-2006

Än en gång lyfter jag upp Emma Jeansons, UNT, ledare om den vansinniga uppbyggnaden av byråkrati och administration som bland annat plågar sjukvården i Uppsala.

"Nästan hälften av alla nyanställningar inom region Uppsala har sedan 2008 varit byråkrater. Närmare 42 procent (539 tjänster) har bestått av handläggare, administratörer och chefer. I en undersökning har Patrik Hall, professor i statsvetenskap, tittat på byråkratiseringen av regionerna mellan 2008 och 2020 (SvD 16/1)."

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/byrakratin-ater-upp-varden-inifran/r2pk347j

Region Uppsala styrs helt oacceptabelt dåligt. Sannolikt är ett av huvudskälen att MP ingår i styret. Gång efter gång lyckas de med konststycket att bara göra personalen mer och mer förbannad över de förändringar i verksamheten som tvingas på dem. Det är obegripligt att man år efter år kan leda Akademiska sjukhuset så dåligt. Det går självklart att leda verksamheten mycket bättre och det är nödvändigt om inte den enda lösningen politiker och tjänstemannastyret kan komma på är allt högre skatter! Och tro mig, högre skatter kommer inte att lösa problemen, tvärt om. 

Det är dags för Uppsalaborna i regionen att fatta att med de partier som idag finns representerade i regionfullmäktige kommer redan höga skatter bli ännu högre. Utvecklingspartiet demokraterna vill lägga ner Regionerna som dagens politiska överbyggnad. Vi vill att många fler av riksdagens 349 ledamöter ska jobba hårdare än nu och kopplat till de län de valts in ifrån får ett regionalt sjukvårdsansvar. Tills det blir verklighet måste vi välja fram partier som har en politik som stärker sjukvården genom att kraftigt skära i byråkrati och administration samt delegerar ansvar till vårdpersonalen. Självklart används också modern teknologi smartare. Med dessa förbättringar som UP företräder blir patienterna bättre tjänade, personalen blir nöjdare och destruktiva skattehöjningar kan undvikas. Johan Rudström, UNT, ger lite trista reflektioner på Akademiska sjukhusets skötsel nedan.

"För Uppsalas regionpolitiker har det varit bekant i decennier, att lösningen för att få ordning på storsjukhuset Akademiska är att behålla sjuksköterskorna. Utan sköterskor inga vårdplatser, vilket leder till en trappstegseffekt med köer på akuten och sängar i korridorer. Missnöjet hos sjuksköterskorna gäller i första hand arbetsförhållandena, stressen och betungande scheman, i andra hand lönen. Så har det i princip alltid varit."

"Det låter som om man ännu inte förstått grunden till Akademiska sjukhusets problem, som är avsaknad av långsiktigt goda villkor för personalen."  

https://unt.se/bli-prenumerant/artikel/r48ne28l

Nu finns det massor av vetenskapliga studier av hur effektiva munskydd är för att minska smittspridning. Tro det eller ej men självklart hjälper bra munskydd mot spridning. Varför ska det vara så förbannat svårt för vissa att fatta självklarheter. Och att bra munskydd är bättre än dåliga behöver man knappast forska runt för att förstå....

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ny-forskning-vid-ltu-sa-bra-fungerar-munskydd

Rösta klokt när du har chansen att göra det. I Uppsala har invånarna möjligheten att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna, UP. UP är ett lokalt parti som ställer upp i kommun- och regionvalen. Syna gärna vår äldreomsorgs- och sjukvårdspolitik!

https://www.youtube.com/watch?v=rL8zUoKjew0



onsdag 26 januari 2022

Vapenskrammel

Egenskapat läge

Inte långt efter att finansvärldens härdsmälta kopplat till att Lehman Brothers föll har sedelpressarna gått varma och räntan bara blivit lägre och lägre. Den har till och med varit negativ.... Att priset på pengar är lågt är bra då det stimulerar till investeringar istället för att spara pengar på banken. Som vi har kunnat se har dock mycket av de tillgängliga pengarna gått till en sedan flera år hög tillgångsinflation på fastigheter och rimligt kvalitativa aktier. Vad skulle en räntehöjning få för avkylningseffekt? Det skulle definitivt kyla av fastighets- och aktiemarknaden. Det skulle vara välkomnat. Men går inte det att göra på något annat sätt än att göra priset på pengar dyrare vilket då direkt slår kraftigt mot många hushåll med lån samt att alla belånade företag får högre kapitalkostnader vilket sannolikt slår mot prisutvecklingen (inflation). Ett faktum i detta läge är att Sverige inte är en ö som kan göra som man vill utan att det får mer eller mindre allvarliga konsekvenser. En sak är jag dock säker på och det är att höjda räntor kommer inte att hjälpa vanliga hårt arbetande svenskar. Det som framförallt eldar på inflationen i dagens Sverige är drivmedelspriserna (olja och el). Om inte staten sänker skatterna på drivmedel finns inte mycket Riksbanken kan göra för att motverka denna inflation. Vapenskramlet om räntehöjningar blir sannolikt inte mycket mer än vapenskrammel. Samtidigt måste andra metoder hittas för att dämpa inflationen.

https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/historia/historisk-tidslinje/

https://www.riksbank.se/sv/om-riksbanken/historia/historisk-tidslinje/1900-1999/borskrasch-pa-wall-street/

Det påstås mycket om varför vi just nu har väldigt dyr el. Jag tillhör dem som anser att det är fel att lägga ner väl fungerande kärnkraftverk. Det påverkar självklart utbudet av el och därför prisbilden men den stora förändringen av elmarknaden har våra EU- och rikspolitiker skapat genom att redan 2015 följa EU parlamentets uppmaningar till EU-länderna att koppla samman sina elnät. Ur ett svenskt perspektiv korkat då billig el länge varit en konkurrensfördel för vårt nordliga lands näringslivsutveckling. Nu styrs priset på en EU marknad. Att Sverige dessutom subventionerar världens rikaste företags extremt elkonsumerande serverhallar för deras tjänster i Europa gör inte läget bättre. Hur bra är våra riksdagsledamöter, EU parlamentariker och regeringar på att kämpa för svenskarnas bästa? Hans Albertsson, en aktiv del av bensinupproret, skriver bland annat nedan läsvärda.

"Totalt sett exporterar vi mer el än vi importerar och rent logiskt borde det innebära att vi skulle kunna hålla låga priser. Om vi hade haft ett nationellt elnät så hade det säkert varit så men eftersom elmarknaden är internationell så blir även priserna det. Därför kan man säga att kärnkraftsnedläggningen som pågår i Tyskland har större effekt på de svenska priserna än de avvecklingar som skett i Sverige. I Tyskland ökar koldioxidutsläppen och behovet av energi är oförminskat så när de lägger ner kärnkraftverk så förvärras deras problem och drar med oss i fallet. Detta talas det naturligtvis tyst om även från oppositionen. Man vill inte riskera att det väcks en opinion mot EU.
Oavsett om man bygger kärnkraft eller inte om tio år så finns det åtgärder som man kan vidta för att hålla elpriserna på en lägre nivå men det inskränker på något av det allra heligaste för de liberala partierna: EU och fri marknad. Beslutet att vi svenskar ska subventionera andra länders elpris och själva drabbas av högre pris togs redan 2015.
Syftet var att sänka elkostnaderna för exempelvis tyskar och engelsmän samtidigt som den ökar för oss. Att den totala kostnaden minskar spelar ju mindre roll för oss som drabbas av högre priser. Våra politiker hade i vanlig ordning inga problem med att sälja ut det svenska folket. Förevändningen var att man skulle nå klimatmålen men alla som inte är politiker förstod ju givetvis att effekten skulle bli den motsatta."

Torbjörn Hållö skriver en intressant och läsvärd krönika i GP som jag bifogar nedan.

"Inflationen i december var över fyra procent. Det är den högsta nivån på 30 år. Inflationen är i allt väsentligt en spegelbild av mycket höga energipriser. För många villaägare gräver elräkningen för december djupa hål i plånboken. Men räknar man bort energipriserna är inflationen på en måttlig nivå om 1,7 procent. Höga inflationstal har väckt diskussion om behov av ekonomisk åtstramning. Krav har framförts att Riksbanken snabbare ska höja styrräntan. Men är verkligen åtstramningrätt medicin när svensk inflation drivs av skenande energipriser? På vilket sätt kan vindmöllorna leverera stabilare elproduktion om man höjer riksbanksräntan? Hur återstartas nerlagd kärnkraft om skatterna höjs och bidragen sänks?"

"Att strama åt ekonomin nu är feltänkt. Höjd riksbanksränta och stramare finanspolitik skulle tvärtom höja inflationsförväntningarna och pressa upp löneglidningen. Rätt medicin är i stället att stimulera ekonomin med fokus på ökade offentliga investeringar."

"Sveriges stora samhällsproblem är arbetslösheten. Långtidsarbetslösheten är historiskt hög. Antalet arbetade timmar har inte återhämtat sig till nivån före pandemin. Löneökningarna är måttliga. Inflationen exklusive energipriser är låg. Sverige behöver ökade investeringar, inte åtstramning."

https://www.gp.se/ledare/h%C3%B6jd-riksbanksr%C3%A4nta-biter-inte-p%C3%A5-h%C3%B6ga-elpriser-1.64222934



tisdag 25 januari 2022

Ordning på offentliga platser

Miljöpartiets olämplighet

Gång efter gång efter gång har jag i Uppsala kommun krävt att ordningsföreskrifterna tydligt ska peka ut vilka platser som ställs till elsparkcykelföretagens förfogande som uppställsplatser/parkeringsplatser. Jag har också krävt att det i ordningsföreskrifterna tydligt ska framgå att gågator och trottoarer inte är ytor där elsparkcyklar, eller cyklar, ska framföras. Eftersom kommunen på grund av trygghetsproblem också tvingas ta kostnader för ordningsvakter skulle dessa ordningsvakter med fördel kunna säga till personer som åker elsparkcyklar på trottoarer, gågator och som parkerar elsparkcyklarna mycket olämpligt. Elsparkcykeluthyrarna ska självklart också betala avgifter för de offentliga ytor de tar i anspråk för parkeringsplatser. 

Den som vill kan enkelt ta reda på hur denna enkla fråga drivits av mig inom Uppsala kommun. Varför har jag lagt tid på en så enkel fråga? Därför att väldigt många Uppsalabor varit förbannade över röran och otryggheten som dessa elsparkcyklar skapat. Dessutom är idag väldigt många trafikskador kopplade till framfart av elsparkcyklar. På toppen av detta är denna enkla fråga ett utmärkt exempel på att Miljöpartiet inte ska vara i maktställning. De är helt enkelt inte kapabla att leda på ett klokt sätt. I Uppsala är det tyvärr Miljöpartiet som leder den nämnd som ansvarar för trafikfrågor och vårt gemensamma offentliga rum. Det partiet ska hållas långt ifrån liknande ledande uppdrag. MP representanter ska hållas långt ifrån alla ledande uppdrag. Om något ska det partiet vara ett aktivistparti som kan göra lite nytta i den rollen.

https://stefanhanna.blogspot.com/2021/07/elsparkcyklars-kaos.html

Du som följer min blogg vet att jag länge tyckte att Socialdemokraterna borde slänga ut MP ur regeringen. Av taktiska skäl gjorde inte S det. MP tror att de varit taktiskt smarta och valde själva att lämna regeringen. I bästa fall åker de ur både Sveriges riksdag och Uppsala kommunfullmäktige den 11/9 2022. Nu äntligen kan ansvarsfulla beslut tas av enpartiregeringen Socialdemokraterna i både den ena och andra tidigare omöjliga frågan att lösa ut när MP ingick i regeringen. Slutförvaret av kärnbränsleavfall är en sådan fråga. Nu även extra "råg i ryggen" till kommunerna med tydligare lagstiftningsstöd för att reglera elsparkcyklarna. 

I MPs aktivistiska värld är tänkandet ofta endimensionellt. Eftersom de gillar konceptet elsparkcyklar har de inte velat reglera dem. Jag har absolut inget emot elsparkcyklar men är man inte endimensionell i sitt tänkande borde man för länge sedan ha insett att de inte minst av trafiksäkerhetsskäl måste regleras. Vad händer då? Det blir mer ordning och reda på våra offentliga platser, färre olyckor och precis som andra företagare får leverantörerna av dessa tjänster betala en avgift för att de utnyttjar vårt gemensamma offentliga rum. Vad händer då? Priset på användande går kanske upp och färre använder tjänsterna när man inte längre gratis bara kan ställa elsparkcykeln på valfri plats. Vad händer då? Värderingen på dessa elsparksuthyrare (bolagen) blir rimligare och många ungdomar kanske istället väljer att gå 300 meter istället för att åka elsparkcykel. Vad händer då? De får nyttig vardagsmotion! Nedan ett reportage om regeringens senaste drag kopplat till elsparkcyklar. Självklart ska det nu göra en utredning först.............

  • "Regeringen vill införa p-förbud för elsparkcyklar på cykelbanor och trottoarer om det inte finns särskilda p-platser för elsparkcyklar där.

  • Det ska göra det lättare för kommunerna att flytta på felparkerade elsparkcyklar och sedan ta ut en avgift för det av bolagen.

  • ”Bolagen får skärpa sig och förstå att de har ett ansvar” säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)."

https://sverigesradio.se/artikel/regeringen-p-forbud-for-elsparkcyklar-pa-cykelbanor-och-trottoarer



måndag 24 januari 2022

Kontantfritt samhälle

Säkerhetstänkande

Det är inte enbart för några av våra äldsta, och för invånarna i byar med usel digital infrastruktur, som kontanter fortfarande är viktiga. Även ur ett säkerhetsperspektiv är kontanter fortsatt värdefulla. Kontanter som back-up system är klokt. Precis som med matförsörjningen kan mängden kontanter anpassas efter behov av traditionella betalningsmöjligheter under säg tre dagars utslagen el. Alla som tränats i krishantering vet att kritiska verksamheter måste ha back-up system. Vad är back-up systemet om de digitala betalningssystemen slås ut några dagar? Hur skulle i så fall dessa back-up system aktiveras? Hur förvaras dessa kontanter i så fall så att inte välgödda brottsorganisationer stjäl dem?

Emma Jeanson, UNT, skriver klokt om att säkerhetstänkandet behövs på fler sätt än att skydda mot hackerattacker i den digitala och elektrifierade världen. 

"Det kontantlösa samhället är inte vettigt ur ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Det är inte heller rimligt om man inte anser att över en miljon människor ska stängas ute från samhället. Det är dags att politiker tar riskerna med det kontantlösa samhället på allvar."

https://unt.se/asikt/ledare/artikel/vi-borde-halla-hart-i-kontanterna/jngw994l

Kontanter har länge haft stor betydelse för kriminella. Om ett kontantfritt samhälle inte hade varit så sårbart som Jeanson lyfter fram hade det varit positivt för brottsbekämpningen. I en perfekt värld hade digitala transaktioner alltid varit enkelt spårbara. Då skulle kriminella få det svårare att bedriva sin verksamhet. Tyvärr finns uppenbarligen nya möjligheter för kriminella att använda sig av kryptovalutor istället för kontanter. De kan både använda sig av bulvaner men även allt fler mellanhänder som bidrar till att skydda sina kunder. Det finns mycket som är bra med tanken om kryptovalutor. Inte minst grundtanken att kraftigt minska bankernas transaktionsavgifter. 

När både Kina och Ryssland väljer att förbjuda andra än statliga kryptovalutor är det intressant att försöka förstå varför. Vet du varför? Ett svar kan vara att de anser att de tappar kontroll som de vill ha. Ett annat svar kan vara att de faktiskt dragit slutsatserna att den kriminella världens stärks för mycket om man accepterar kryptovalutor som inte är i en "myndighets" kontroll. I övriga världen fortsätter värdena i olika kryptovalutor att uppgå till helt perversa tillgångstal. Till och med så stora att de börjar bli systemhotande enligt vissa. Nedan två artiklar om att Kina och Ryssland förbjuder privata alternativ med kryptovalutor. 

https://www.nyteknik.se/digitalisering/nu-forbjuder-kina-kryptovalutor-bitcoin-faller-kalldusch-7021484

https://www.di.se/digital/ryska-centralbanken-vill-forbjuda-kryptovalutor/

Bara faktumet att det sägs vara okänt vem/vilka som skapat Bitcoin borde resa massor av varningsflagg! Har det betydelse? Hur många miljarder förfogar den/dessa över med den värdeutveckling som varit i kryptovalutan? Är det CIA som ligger bakom? Är det en Colombiansk knarkkartell? Är det talibaner? Är det kinesiska eller ryska underrättelsetjänster? Personligen tycker jag det är mycket olustigt att vi inte vet vem/vilka som "äger" detta "kryptokoncept". Banksystemet brukar definieras som systemkritiskt. Hur klokt är det att låta systemkritiska funktioner vara i händerna på okända?

https://www.bitcoin.se/faq/vem-ar-satoshi-nakamoto

Den som inte förstått att vi nu inte bara har svagt politiskt ledarskap i Sverige, högre inflation än på mycket länge, handelskrig mellan väst och "öst", en pandemi i slutfasen och ett militärt skarpt läge för till exempel Ukraina behöver vakna. Vilken betydelse har kryptovalutorna för inflationen? Vilken betydelse har kryptovalutorna för fientliga och kriminella verksamheter? Varför förbjuder Kina och Ryssland kryptovalutor men inte västvärlden? Är det bara en fråga om "den fria marknaden" eller? Vi lever i en ny tid där digitaliseringen och elektrifieringen gör oss mer sårbara än på mycket länge. 



söndag 23 januari 2022

Trygga samhällen

Det går att göra en stad och kommun trygg

"Välkommen hit, välkommen hem" används vid "entréer" till Uppsala. Vem är välkommen hem till dig? Till skillnad från en stad eller en by kan du avgöra vilka du väljer att släppa in och du kan välja vilka du slänger ut om de inte uppträder på ett sätt som du accepterar. Din ordning gäller. I en stad och i en by i Sverige gäller Sveriges lag och definierar vilken ordning vi alla ska följa, oavsett vad vi tycker om lagarna. I senaste SVT Uppdrag Granskning beskrevs en person som jag är säker på att över 80 procent av de som lever i Sverige tycker ska utvisas. Sveriges lagar får inte hindra att vi andra skyddas från liknande människor. Sverige ska inte tillåtas bli en "avfallsplats" för farliga människor.

https://www.svtplay.se/video/33906890/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-23-valdtaktsmannen-och-skadestandet?info=visa

För Utvecklingspartiet demokraterna är det självklart att nolltolerans är viktigt redan i skolan. Den som verkligen vill att vi ska göra Uppsala mycket tryggare i våra skolor och ute i det övriga samhället förstår att nolltolerans är en klok förebyggande metodik. En metodik som också direkt leder mot en mycket bättre studiemiljö. Nedan bifogar jag en av UPs debattartiklar som lyfter behovet av ett bättre trygghetsarbete.

"Uppsala har blivit mycket otryggare än förr, det är ett faktum. Att tidigt se trender är avgörande för all viktig samhällsplanering. Politiken har det övergripande ansvaret för vår samhällsplanering och under många år har nästan samtliga riksdagspartier vägrat att ta reda på viktiga fakta om brottsutvecklingen. När dessutom en effektiv integrationspolitik lyst med sin frånvaro inte minst i Uppsala uppstår hopplöshet och starka grunder för samhällsproblem. Utvecklingspartiet demokraterna vill se en kraftigt förbättrad integrationspolitik och en nolltolerans mot brott i hela samhället."

"Vi är övertygade om att en stor majoritet av Uppsalas invånare förstår att det mycket stora flertalet bland första och andra generationens invandrare representerar stora tillgångar i vårt samhällsbygge och är skötsamma. En majoritet förstår också att när ett land med en liten befolkning tar emot väldigt många invandrare från mycket annorlunda kulturer, med en annan människosyn, låg utbildning samt utan kunskaper i svenska uppstår stora samhällsproblem. Studien visar tydligt att de stora volymerna av icke kvalificerad arbetskraftsinvandring lett till allvarliga samhällsproblem. Uppsala, och övriga Sverige, behöver nu helt fokusera på integration och inkludering och stoppa allt annat än kvalificerad arbetskraftsinvandring."

"Nolltolerans mot brott i våra skolor och i alla andra sammanhang i vårt lokalsamhälle. Det inkluderar nolltolerans mot narkotika som idag flödar i Uppsala. Vi kan vända denna negativa utveckling och vi kan inkludera alla våra invånare, inklusive våra invandrare, i att finna hopp om en bättre framtid." 

https://unt.se/artikel/j8pkgz1l

https://www.gp.se/ledare/s%C3%A5-lyckades-m%C3%BCnchen-bek%C3%A4mpa-brottsligheten-1.63782118

Håkan Boström, GP, skriver läsvärt nedan om att det går att skapa trygga lokalsamhällen i andra delar av Europa med liknande demografier som i Sverige. Rösta klokt i kommun- och regionvalet om du vill leva i ett tryggt lokalsamhälle.

"Medan brottsligheten i Europa gått ned de senaste decennierna har den för Sveriges del legat still, eller för vissa brott, i synnerhet våldsamma, gått upp. Sverige upplevs därför som ett alltmer otryggt land."

"De fem städer som upplevs som mest säkra är Zürich, München, Bern, Maribor och Trieste – samtliga belägna i eller runt Alperna, tätt följda av Trondheim i Norge."

"Nu ska man förstås ta upplevd säkerhet med en stor nypa salt. Men sydtyska och schweiziska städer som München, Zürich och Bern har en låg kriminalitet. München, som har ungefär samma befolkningsmängd som Stockholm, räknas med god marginal som Tysklands säkraste storstad. Vad beror det på? Münchens polischef förklarar i en intervju med Frankfurter Allgemeine Zeitung att nyckeln ligger i att skapa positiva sociala spiraler och motverka de negativa. München är en välmående stad med ett starkt lokalt näringsliv och låg arbetslöshet, något som i sin tur minskar kriminaliteten, gör staden säkrare och därmed gör det möjligt att locka fler företag att etablera sig i staden."

"Trots att München tagit emot relativt många flyktingar (unga män i brottsaktiv ålder) med tyska mått mätt har den låga arbetslösheten (och låga trösklar in på arbetsmarknaden) hjälpt till att integrera dem på arbetsmarknaden. Polischefen betonar också att staden sedan lång tid tillbaka aktivt förhindrat att det uppstår segregerade stadsdelar eller att kriminella klaner kan etablera sig. Man arbetar i hög grad med nolltolerans mot förslumning. Ordning är det övergripande värdeordet."

"Ett framgångsrikt arbete mot kriminalitet bygger med andra ord på att hela samhället arbetar aktivt med frågorna. Men det kan inte förenklas till den svenska favoritförklaringen ”socioekonomiska variabler” – ”klasskillnaderna” är större i München och Zürich än i Stockholm och Göteborg. Snarare handlar det om att skapa ett samhälle där de flesta känner sig delaktiga och därmed lojala, och där det samtidigt står dig dyrt om du bryter mot reglerna."

Tänka sig att Utvecklingspartiet demokraterna även har en konkret politik för att skapa bättre delaktighet och lojalitet inom ett lokalsamhälle. Jag har aldrig sett något annat parti med ett sådant innehåll i sin politik i Sverige. Läs gärna den sista ovan citerade meningen igen. Nedan en del av en debattartikel från UP.

"För att kraftigt förstärka Uppsalas integrationsarbete behöver vi lära oss av andra, till exempel Australien och Kanada, hur de lyckats skapa en gemensam vi-känsla bland människor med mycket olika bakgrunder. Sverige är i dag en nation uppbyggd av människor med bakgrund i många länder och det är viktigt att våra invandrare vill bli en del av ”oss svenskar” och att övriga samhället aktivt bjuder in dem att bli en välkomnad del av oss. Svensk nutidshistoria lär oss att det stora flertalet av de som invandrar till Sverige också bor kvar här livet ut. En inkluderande vi-politik är därför mycket viktig. En del av vår gemensamma identitet ska vara att man är en stolt Uppsalabo."

"Utvecklingspartiet demokraterna lanserar begreppet ”Uppsalakontraktet” som ett nytt lokalt samhällskontrakt mellan oss invånare. När vi lyckas leva upp till ett gemensamt förhållningssätt, som omfamnas av de flesta religioner och konfessionslösa, den Gyllene regeln att du ska behandla andra så som du själv vill bli behandlad är Uppsalakontraktet en verklighet."



lördag 22 januari 2022

Vanvård

Stora kvalitetsbrister inom vård och omsorg

I motioner och interpellationer till kommunfullmäktige samt i samtal i Äldrenämnden inom Uppsala kommun har jag under många år krävt att förmågan bland personalen att tala och skriva på svenska höjs. Som alltid har mitt fokus varit att säkerställa rimlig kvalité kopplat till de tjänster kommuner och regioner är ansvariga för till berörda invånare. Och för att säkerställa en acceptabel arbetsmiljö för berörd personal. 

Det är bra att journalisten Jan Josefsson ryter till i frågan.

 Tänk att du verkligen, verkligen måste gå på toaletten. Men du klarar det inte själv längre. Du är mycket gammal nu och kroppen är skröplig. 

”När hemtjänsten kommer ber du genast om hjälp. Den vänligt leende främlingen nickar, går sin väg – och kommer tillbaka med en balja vatten. Hon förstod inte vad du sade, nämligen. Hon kan inte svenska.”

Att skicka ut hemtjänstpersonal som inte behärskar språket är ren vanvård. Överlagd vanvård, från kommunens eller hemtjänstföretagets sida. Om språkförbistring leder till misstag går det inte att skylla på olyckliga omständigheter. Det var en risk arbetsgivaren var villig att ta. Och det är av allt att döma ett mycket spritt problem. När Kommunal skickade en enkät till flera tusen skyddsombud inom vård och omsorg svarade 73 procent att språkbrister leder till problem i omsorgskvaliteten eller patientsäkerheten. Att det är så illa kan man delvis tacka den bisarra svenska debatten för. Att problematisera språkbrister i äldreomsorgen, och tala om språkkrav, har stundtals och av vissa sorterats i facket ”frågor som gynnar SD”.”

De allra flesta inser numera att språkkrav behövs och att språktest är en lösning. Det måste dessutom ställas hårda krav på att arbetsgivare språkutbildar språksvaga anställda. De borde också kunna provanställa personer som nästan klarar språkkraven – förutsett att dessa kan få riktig språkutbildning via jobbet. Sedan görs ett nytt test efter, säg, ett halvår.”

”Efter GP-reportaget kom en hög hemtjänstchef hem till Gert Larsson och lovade bot och bättring, skriver Janne Josefsson. Men så blev det ju inte. ”De tar livet av mig”, säger 81-åringen, gråtande, i telefonen.”

https://www.expressen.se/ledare/att-inte-stalla-sprakkrav--ar-forbannad-vanvard/



fredag 21 januari 2022

De flesta vet

De skyldiga vill inte ta ansvar
Gång efter gång förnekas att Sverige, och många av dess delar, utvecklats mycket negativt för väldigt många svenskar, inklusive alla invandrare som gör sitt bästa för att bidra i sitt nya land. Det är inte så förvånande att de som nu är vid makten agerar så eftersom de vill göra allt för att sprida en bild av att det gått och går bra under deras ledarskap. Den enorma mängden kommunikatörer i offentlig tjänst, både förvaltningsanställda och politiskt anställda, jobbar för fullt med att "sminka grisen". De allra flesta jag träffar är dock fullt medvetna om att mycket har "gått sönder" och att det strukturellt inte handlar om Covid-19 problem. Väldigt många föräldrar till barn i skolan vet att deras arbetsmiljö inte är tillräckligt bra. Väldigt många med rätt till omsorg i olika former vittnar om omfattande kvalitetsproblem. Den grova kriminaliteten har tagit ett starkt grepp om folkrika delar av vårt land. Köerna till viktiga planerade vårdinsatser är långa. Rättssystemet har inte förmågan att tillfredställande upprätthålla lag och ordning. Tågen ställs in eller är ofta försenade. El och andra drivmedel är svindyra. Och så vidare. Invånarna i stort är väl medvetna om att vi har gott om kvalitetsproblem. Det är naivt att tro något annat. Varför inte fler säger att de kommer att rösta bort den nuvarande makten handlar i huvudsak om att de inte tycker att alternativen verkar bättre.

Alice Teodorescu skriver läsvärt i Fokus om att varje gång någon sprider annat än en positiv bild av verkligheten blir man påhoppad. Det stämmer men det är nästan enbart av personer som antingen direkt eller indirekt har sitt levebröd kopplat till den nuvarande makten. "Twitterstormar" och andra "stormar" i sociala medier är inte i huvudsak hårt arbetande invånare utanför partipolitiska kopplingar, mediala proffstyckare eller offentligt finansierade kommunikatörer.

"Häromdagen gjorde jag något vågat — jag kritiserade den svenska självbilden. Med elräkningen i ena handen och mobilen i den andra skrev jag en, enligt vissa, väl spetsig tweet om att Sverige gått från att vara ett i-land till att bli ett u-land. Bakgrunden var den senaste tidens rekordhöga elpriser som tvingat ensamstående mammor, pensionärer och många andra med små marginaler, att välja mellan att frysa under årets kallaste period eller att lägga stora delar av sin inkomst på elräkningen. Den har i vissa fall, och i vissa delar av landet, tredubblats (SVT 17/12, Aftonbladet 6/1)."

"Visste jag ens vad ett U-LAND var? Hur vågade jag skriva något så befriat från proportioner? Var mitt konto kapat? Med sylvass precision illustrerade de efterföljande dagarna det som alltför ofta sker i det politiska samtalet i allmänhet och på sociala medier i synnerhet: oenighet i sakfrågan möts inte av intresse för ett annat perspektiv utan av medvetna misstolkningar och ett nästintill patologiskt intresse att diskutera meningsmotståndarens ”ordval”, ”narrativ”, och påstådda (dolda) ”motiv”."

"Vad är då fakta i målet? I början av 1970-talet låg Sverige på fjärdeplats i den så kallade Välståndsligan som mäter OECD-ländernas köpkraftsjusterade BNP per capita, det vill säga en indikation på ett lands levnadsstandard. I dag ligger Sverige på plats tio i rankingen."

"Det finns, precis som i diskussionen kring ”no-go zoner”, kriminalitet och otrygghet, uppenbarligen ett starkt intresse av att, genom att märka ord och aktivt misstolka, normalisera ett tillstånd som borde vara allt annat än eftersträvansvärt. Varför, kan man ju undra?"

I juni 2015 publicerades en artikel i Di skriven av Lars V Kylberg, Sören Gyll och mig. I den lyfte vi fram att Sverige skulle utvecklas mycket dåligt om inte det nationella politiska ledarskapet på allvar tar i växande allvarliga problem och brister, och löser dem. Självklart attackerades vi för att sprida en negativ Sverigebild.... I artikeln hade vi också en hänvisning till en FN prognos om hur olika länder skulle utvecklas de kommande 30 åren. Prognosen för Sverige var mycket dyster. FN tvingades att ta bort den prognos de gjort.... Syftet med vår artikel var givetvis att visa att vi vill att Sverige ska ledas klokare så att de människor som lever i Sverige ska få leva i ett väl fungerande och tryggt land med ett högt generellt välstånd. Det går. Det är dock hög tid att många svenskar fattar läget och börjar rösta på alternativa partier med en tydlig och stark politik som stärker skola, vård och omsorg och som lyfter våra samhällens konkurrenskraft.