onsdag 11 augusti 2021

Butiksdöden

Tänk modernt och sluta dröm om det som varit, det kommer aldrig tillbaka

Vi behöver nya politiska rörelser som vill stärka demokratin och som fattar vilka de ska tjäna. Och som fattar att ständig rörelse är avgörande för att utvecklas. Om man fattar vilka man ska tjäna, invånarna, fastnar man inte i det som är, eller det som varit. Hur svårt kan det vara att fatta att vi lever med stora ständiga förändringar? Hur svårt kan det vara att fatta att det som varit aldrig blir detsamma igen? Hur svårt kan det vara att lära av Darwins läror att enbart den som anpassar sig överlever, inte ”den starkaste”? Det finns på tok för många partister som inte verkar ha dessa enkla baskunskaperna. Bara ett ”litet” perspektiv i sammanhanget är att nästan alla jordens arter slagits ut minst fem gånger sedan jorden började få liv. Fem gånger! Klimatet på jorden har varit mycket varierande och landmassor har gjort stora förflyttningar. Imperiebyggen har kommit och dött ut. Stadscentrum har varit fulla av liv och dött ut. De som vill bidra till människans positiva utveckling biter sig inte kvar i det som varit utan vågar tänka nytt och utmana det gamla. Särskilt det gamla i form av makt. Och den som vill att våra städer ska ha härligt vibrerande centrum måste fatta vad som krävs för att det ska bli verklighet. Det vill Utvecklingspartiet demokraterna. 

De som har makt blir ofta stela och ägnar sin energi åt att försvara sin makt och dess privilegium. Den som vant sig vid makt har aldrig lämnat ifrån sig den utan strid. Ett lysande undantag var Gorbatjov (Sovjetunionen). Han och hans närmade var kloka nog att inse att kommunism inte fungerar. Socialdemokraterna i Sverige utgör dock inget undantag.... Och MP plågar oss med sina historielösa gröna ideologier och sin naivitet. Centrumutvecklingen i Uppsala är ett lysande exempel på hur de styrande partiernas brist på insikt om de stora förändringar som sker kraftigt försvagar cityutvecklingen. Alla som känner mig vet att jag älskar Karin Boyes dikt ”I rörelse”. Den sammanfattar väl att nyfikenhet och utveckling är den kloka vägen framåt.

I rörelse

”Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.”

I UNT kan man läsa en artikel om butiksdöden i city. Redan när jag var ordförande för Gatu- och miljönämnden lyfte jag tydligt behovet av nytänkande både bland politiker och cityhandlare för att undvika butiksdöd och ett allt tråkigare city. Min enkla analys var byggd på beteendevetenskap och transportdata. Beteendevetenskapen vittnar om att människan strävar efter enkelhet. E-handel är enkelt och när Klarna började erbjuda kreditshopping mot fakturering vid leverans växte E-handeln kraftigt. Och genom dialoger med lokala transportörer kunde man enkelt förstå att småpaketleveranserna ökade kraftigt. Det var redan 2013 som jag började lyfta behovet av insikt och nytänkande för att hålla attraktivt liv i city och stötta särskilt småföretagare att överleva. Tyvärr tog Socialdemokraterna över styret i Uppsala efter valet 2014. Annars hade Uppsala city varit i en mycket bättre form än nu. Framtiden är inte förr, inte heller nu, det är snart, snart och snart.

När sossarnas boss i Uppsala, Erik Pelling, aktiverade en så kallad Krisledningsnämnden kopplad till Covid-19 har det varit gott om ”plakatpolitik”. Bland annat gav de kommunens personal presentcheckar, all personal, för över åtta miljoner skattepengar som kunde användas bland annat på ICA, Coop, Hemköp, Claes Ohlsson och IKEA. Dagligvaruhandeln och ”fixar butiker” har aldrig gått så ekonomiskt bra som under pandemin samtidigt har många av dessa skattemiljoner gått till just dessa butiker. Mina förslag, som röstades ner, var att pengarna istället skulle gå till strukturellt stöd till mindre företagare genom att delfinansiera ett logistiksystem där småhandlare fördelaktigt kunde börja erbjuda snabba hemleveranser och mer se sina butiker som intressanta skyltfönster. Ja, ja... vi är olika intresserade av att hänga med i vad som händer i vår värld. 

https://unt.se/nyheter/artikel/kedja-stanger-uppsalabutik/jpg7wy6j

IKEA verkar ha fattat vad som händer och anpassar sig till det. Jag säger det igen, Darwins läror är tillämpbara även inom affärslivet. Hur många kunde tro att IKEA skulle börja öppna citybutiker med fokus på show-rum och E-beställningar för hemleverans för tio år sedan? Väldigt få. 

https://www.dagensps.se/foretagare/ikea-storsatsar-mitt-i-centrala-stockholm/?utm_campaign=dagliga&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=mn1zear6zamts8p

Monika Lindquists debattartikel nedan tycker jag är konstruktiv. Tider kommer och går, människors köplust består. Darwins läror avgör vilka aktörer som överlever eller ej. 

Butiksdöden har varit på alls läppar i flera år. Och pandemiåret 2020 har knappast gjort läget bättre. Ja, butiker tvingas stänga igen i allt högre takt, men varför tycks alla så övertygade om att det är en dålig sak? Ska vi ta oss ur detta skitår som varit är det i stället dags att en gång för alla göra upp med gamla myter och blicka framåt. För det är först då det kommer att hända saker.”

Butiksdöden är inget nytt. Den började ju ta fart när näthandeln kom på allvar. Eller vänta, det var nog tidigare, när de stora köpcentrumen började dyka upp i städernas omkrets. Nej förresten, det måste varit i samband med postorderrevolutionen någon gång kring förrförra sekelskiftet. Oavsett hur man ser på saken har butikerna alltid varit på väg att dö ut. Eller snarare – butikerna har alltid, kommer alltid och måste alltid förhålla sig till en ständigt föränderlig omvärld. Därför är det ointressant att prata om, eller ens förhålla sig till, begreppet butiksdöd. För den finns inte.”

https://www.market.se/asikter/debatt/kan-vi-sluta-att-prata-om-butiksdoden-nu-de-har-alltid-varit-pa-vag-att-do-ut/

Den som vill att Uppsala city ska blomstra röstar bort Erik Pelling, Socialdemokraterna, 2022 och ett klokt alternativ är att rösta på Utvecklingspartiet demokraterna, ett nytt 100 procent Uppsalafokuserat parti. 

www.updem.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar