söndag 1 augusti 2021

Vargen som blev hund

Människans bästa vän

Vem är mäktigast i din familj? Vem är mäktigast i din vänskapsgrupp? Har det någon praktisk betydelse? I vilka sammanhang är du högst i rang och i vilka är du lägre i rang? Hur ofta har du känt dig som ”underdog”? Även om en av svensk kulturs konkurrensfördelar är låg hierarkisk hysteri har vi självklart, som i alla kulturer och djurarter, hierarkier mellan oss människor. Apropå ”underdog” sägs människans bästa vän vara hunden. Kan det vara för att vi under tusentals år tämjt, kultiverat, rovdjur till att bli tillgivna sin husse, matte och kanske en hel familj av människor? Ett väl uppfostrat djur vet sin plats i flocken. Avviker människan från det? Vad tror du?

Enligt nedan program i Vetenskapens värld finns det runt en miljard hundar på vår jord. Programmet beskriver också hur det gick till när vargar förvandlades till labradorer och chihuahuor och hunden blev människans bästa vän. Arkeologer, etnologer och genetiker ger dig en fascinerande berättelse om hur hundarna blev ”människans bästa vän”. Du som gillar eller ogillar hundar kan lära mycket av att titta på nedan avsnitt av vetenskapens värld. 

https://www.svtplay.se/video/31480218/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sommar-hundarnas-ursprung?info=visa

Ylva Nilsson, Expressen, går så långt nedan att hon anser att en människa som kan tas för en hundvalp kommer undan med de mest dumma beteenden. Kan det vara så…Hon tycker att det gäller Boris Johnson i Storbritannien. Helt klart är att allt fler Europeiska samhällen är på dekis och det i sin tur tycks göra allt fler av dessa länder allt mer toppstyrda. Vi är i en stökig tid. Vad händer när inte sedelpressarna kan gå varma längre? Är cybervalutorna till för att eliten och de grovt kriminella ska ha något betalningssystem när de gamla valutorna faller? Är inte Elon Musk också lite hundvalpig? Kommer britterna gå ut på gatorna och demonstrera eller har de helt blivit som vältränade hundar som lydigt lyder sin matte eller husse hur korkade de än är? Skottarna kan väl ändå inte vara sådana lydhundar? Är Johnson ”hunden som blev varg”?

”Boris Johnson har något av klumpig hundvalp över sig, en avväpnande charm som gör att vi tar honom för en trevlig prick.”

Regeringen Johnson har nu lagt ett lagförslag som ska begränsa domstolars rätt att granska regeringsbeslut. Johnson har en bekväm majoritet i parlamentet och får igenom sin vilja. På så vis kunde en annan maktkupp lyckas.”

Men Boris Johnson såg till att huvuddelen av dessa 160 000 lagar kan ändras av regeringen ensamt, utan parlamentet. Samma lag tog ifrån Skottland, Wales och Nordirland en hel del inflytande över brittiska lagar, liksom makten att fördela statliga anslag i sina egna regioner. Och nu när regeringen – inte Skottland eller Wales själva - står som avsändare för investeringar har kravet införts att brittiska flaggan ska vaja över alltsammans.”

Massmedia är lite svårare att styra. Regeringen Johnson försöker genom att nobba intervjuer, neka offentliggöra offentliga utredningar, placera en politisk kommissarie hos BBC och utföra en razzia för att hitta läckan som avslöjade hälsoministerns kärlekseskapader. Men mycket mer illavarslande är ett aktuellt lagförslag från regeringen, som likställer journalister som publicerar läckt information med spioner, så att de kan straffas därefter.”

I Storbritannien vingklipps alltså tjänstemän, domstolar, journalister och folkvalda medan makten samlas i regeringen – eller rättare sagt, eftersom premiärministern har ensam kontroll över vem som sitter i regeringen – i Number 10. Det är verkligen svårt att föreställa sig att allt detta skulle ske efter en genomtänkt illasinnad plan från ett antal listiga, mäktiga individer. Det är trots allt Storbritannien vi talar om, som åtminstone själv hävdar sig vara födelseplats för både parlamentarismen och ett oberoende rättsväsende.”

Att Storbritannien saknar en skriven grundlag ger stort armbågsutrymme åt allehanda politiska beslut. Om man sedan försvårar för domstolarna att granska lagligheten i dessa, är halva legitimiteten vunnen.”

Förr eller senare måste väl det brittiska folket gå ut på gatan och protestera. Då kanske det ska tilläggas att parlamentet just röstat för Johnsons förslag att att fredliga protester ska kunna ge fängelse på upp till tio år. Rätt uppfattat, FREDLIGA protester.”

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/i-skuggan-av-skojige-boris-vaxer-nagot-kusligt-fram/

Hur går det för de värderingar som västvärlden byggt upp, och som många av oss i väst gillar, när västvärlden allt mer degenererar? Hur tolkar du det Ylva Nilsson beskriver ovan? När en pajas som Johnson, aktiv förespråkare för BREXIT, och som älskar sig själv så mycket att han måste skaffa allt fler barn trots att miljön och klimatet inte tål fler än max tre per person. Oavsett mängd partners. Men vi har väl inget eget ansvar för den viktigaste frågan av alla, en mer hållbar befolkningstillväxt….

Livet på jorden är komplext. Allt liv på jorden behöver näring på ett eller annat sätt. Tareq Taylors sommarprogram i SR/P1 var värt att lyssna på. Hans berättelser om mat var intressanta men främst gillade jag berättelsen om mötet med den samiska kvinnan. Kvinnans respekt för resten av naturen vittnar sannolikt om hur de första människorna på jorden levde. Då var vi ett med naturen innan vi började kultivera vår omgivning. Vi har även kultiverat oss själva. Hundarna klassas dock fortsatt som ”människans bästa vän”.

https://sverigesradio.se/avsnitt/tareq-taylor-sommarprat-2021?fbclid=IwAR1xZDoRY9m8Q3PKoBmtRNC3_wDCSa_MAPjvvzFrbnRZAtieaVN_Z_SwPP4



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar