söndag 15 augusti 2021

Fakta är ingångsvärden

Värdegrundsbaserad samhällsutveckling

Vår mänskliga värld styrs av idéer och av pengar. Idéerna är oftast mycket starkare än pengarna men idéer behöver också pengar för att nå ut till människor i dagens samhälle. Det behövdes även förr men förr gick inte alls i närheten så fort som förändringarna gör idag. 

När Kristendomen och Islam spred sig över jorden gick det sakta och var ofta minst sagt blodigt. Inte minst var det mycket blodigt mellan olika tolkningar av kristendomen. Under många år dödade även kristna kristna för att de enkelt uttryckt hade olika syn på hur man får syndernas förlåtelse. Kineser, som inte är kristna, kan inte alls förstå hur det är möjligt att få en abstrakt förlåtelse från en Gud. Ja, ja, idag är det få krig mellan kristna men gott om slakt mellan muslimska grupperingar. Inte minst det tragiska vi nu bevittnar i Afghanistan vittnar om vilken kraft idéer och trosuppfattningar har. Det är helt sjukt att Talibanerna så fort lyckas ta över stora delar av Afghanistan. Antingen innebär det att väldigt många trots våra västerländska föreställningar gillar Talibanerna, och det de representerar, bättre än alternativen. Eller att alla massor av miljarder som kriget och efterarbetet i landet kostat inte gått till att träna tillräckligt många lokala militärer och poliser. Personligen tror jag att väst som vanligt underskattat klankulturernas perspektiv och att de som styr Talibanerna också har klananhängare runt om i landet som stöttar dem så fort de kan. Fakta och kända kunskaper om klanstrukturer och klankulturer har, precis som i Sverige, inte tagits på stort allvar. Och något integrationsarbete värt namnet finns inte. 

Markus Uvell skriver mycket läsvärt i GP om hur viktigt det är att ta värderingar och känslor på stort allvar inom politiken. Även om jag tjatar och tjatar om att hållbart ledarskap innebär att hjärnan måste vara med är jag lika tydlig med att hjärtat också måste finnas med i beslutsekvationerna. 50/50 brukar jag säga. Ett av huvudskälen till att jag som folkrepresentant, förtroendevald, ägnar runt 50 procent av min tid bland dem jag ska företräda är för att lyssna men också försöka beskriva varför jag tycker som jag tycker. På det sättet kan jag väva in till exempel migrationsfakta kopplat till olika effekter i vårt samhälle. Fakta i kombination med känslobudskap.

"Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC har tagits emot på ungefär samma sätt som de tidigare: stort uppslagna artiklar där rapportens mest alarmistiska resonemang plockats ut. De politiska konsekvenserna torde också bli ungefär som tidigare: några dagars debatt, men inga större omläggningar av svensk politik. Detta upprör ofta politiker med klimatprofil. Varför tar människor inte till sig fakta? Svaret är att politiska opinioner inte handlar om fakta, utan om värderingar och känslor. Det samhälle där koldioxidutsläppen på kort tid helt kan upphöra är inte ett samhälle väljarna vill ha. Det är därför en politisk omöjlighet. Oavsett vad fakta säger."

"Olika väljargrupper har också skilda bilder av vad fakta egentligen säger, vilket bland annat SOM-institutet visat. En majoritet av alla partiers väljare menar till exempel att klimatförändringarna i huvudsak orsakats av människan, men fler än nio av tio MP-väljare, jämfört med två av tre SD-väljare. På samma sätt är det med brottsligheten. Den uppfattas som ett stort samhällsproblem av majoriteten av KD-väljarna men bara av var sjunde MP-väljare. Mycket talar för att det är värderingar som avgör synen på fakta, snarare än tvärtom."

"Det borde inte förvåna. Det är sedan länge belagt att även stora privatekonomiska beslut som till exempel köp av bil eller bostad i hög grad fattas utifrån känslomässiga faktorer snarare än fakta. Att känslor ofta trumfar fakta även i politiska frågor är därför bara en avspegling av den mänskliga naturen."

"Tanken om en strikt faktastyrd politik, höjd över ideologier och värderingar, är ytterst farlig då den öppnar för odemokratiska idéer. Det är inte en slump att det är just på klimatpolitikens område som det har framförts förslag om att upphäva demokratin för att överlåta besluten till forskare som ska agera utifrån fakta för allas bästa. Det kan säkert inte uteslutas att det finns enskilda situationer då ett strikt faktastyrt beslutsfattande varit bättre för samhället. Det skulle kanske kunna bespara oss en del ekonomisk politik som man vet är direkt skadlig. Men samtidigt vet vi att inget annat politiskt system än demokrati i längden är hållbart – eller anständigt."

"Väljarnas vilja måste i slutänden respekteras. Oavsett vad fakta säger."

https://www.gp.se/ledare/varning-f%C3%B6r-faktastyrd-politik-1.52869921

Ett av Sveriges största problem är den obefintliga integrationspolitiken. På inget sätt har vi kunnat se att till exempel riksdagen lärt av länder som USA, Kanada och Australien. Den ansvarslösa migrationspolitiken och den obefintliga integrationspolitiken har kraftigt skadat och försvagat Sverige. Det är inte invandrarnas fel, det är stora delar av riksdagspartiernas fel. 

Utvecklingspartiet demokraterna är väldigt tydliga kopplat till övergripande värderingar, hur migrationspolitiken måste skötas under många kommande år och hur vi kraftigt bygger upp en framgångsrik integrationspolitik. Återkommande har jag i Uppsala kommun framfört behovet av utbildningsprogram för invandrare som tydliggör de stora kulturella skillnaderna. Tror du att en majoritet i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige förstår hur viktigt det är? Uppenbarligen inte. Nedan ledare i Expressen som ger fakta beskrivningar från en studie av Institutet för framtidsstudier, och intervju med Bi Puranen, framgår det tydligt hur uselt Sverige är på integrationspolitik. Fakta som påverkar värderingsklimatet i landet kraftigt och som söndrar oss. Det väcker mycket känslor hos många. Och som alltid finns undantag. Och många invandrare kommer från mer liknande kulturer som den svenska. 

Sverige har blivit ett utpräglat invandrarland. På bara några få decennier har Sverige gått från att ha en relativt homogen befolkning till att nästan en femtedel av befolkningen är född utomlands. Andelen är rentav högre än vad den var i USA under de stora immigrationsvågorna kring förra sekelskiftet.”

Institutet för framtidsstudier har ställt frågor till omkring 6 500 icke-europeiska migranter från länder som Syrien, Somalia, Eritrea och Afghanistan. Deras kunskaper om viktiga lagar som omfattar sexualitet och kroppslig integritet visade sig vara ytterst bristfälliga. Endast en tredjedel visste till exempel att man har rätt att säga nej till sex inom äktenskapet och blott en fjärdedel kände till rätten att få göra tidig abort.”

Enligt de intervjuer som Institutet för Framtidsstudier gjort efterfrågar migranter själva också tydligare information om Sverige. Men i politiken har frågan om samhällsinformation till nyanlända länge burit på en märklig laddning. Den som exempelvis dristat sig till att föreslå undervisning även om svenska värderingar har inte sällan anklagats för att vara ute i dunkla syften.”

Det är möjligen en förklaring till att de kurser i samhällsorientering som kommunerna är skyldiga att anordna fortfarande inte är obligatoriska för alla nyanlända. Forskaren Bi Puranen menar att de personer som behöver dem allra mest riskerar att inte ta del av dem.”

Svenska politiker brukar med rätta vara stolta över att Sverige hamnar högt på listor över världens mest jämställda länder. Men hur ska de landvinningarna kunna försvaras om en allt större andel av befolkningen inte ens känner till viktiga lagar på området? Kurserna i samhällsorientering behöver både vässas och bli obligatoriska.”

https://www.expressen.se/ledare/nyanlanda-maste-fa-lara-sig-om-lagar-och-regler/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar