lördag 28 augusti 2021

Uppgång och fall

Skuldsättningsgrad

Ur led är tiden tycker vissa, andra tycker bara att "historien återupprepas i nya former". Finns ett rätt eller fel? Många intressanta samtal på gårdagens Gourmet club, ett gäng killar som lagar mat ihop och pratar. Tveklöst befinner sig mänskligheten i en helt ny fantastisk tid där väldigt många människor aldrig haft det så bra som nu. Det är fakta. Under tusentals år har mäktiga samhällsimperium skapats och fallit sönder. I modern tid, de senaste 100-tals åren, har även företagsimperium skapats och fallit sönder. En stor skillnad mellan idag och 1900-talet och bakåt är digitaliseringen och att vi i västvärlden byggt upp stabiliserande sociala försäkringssystem. I vissa länder, som i Sverige, är dessa finansierade genom skatter. I många andra västländer är stora delar av dessa försäkringar finansierade av enskilda personer som får ta ett eget ansvar för sitt sociala skydd utöver en låg basnivå. Allt fler tror att även Sverige snart tvingas in i ett sådant system om vi inte lyckas få många fler av våra vuxna invånare än nu att vara självförsörjande. Det blir ur en försäkringslogik omöjligt att bära upp ett rättighetssystem på en hög nivå om antalet som utnyttjar alla sociala rättighetssystem (jag räknar in sjukvård) inte bidrar till finansieringen. 

Digitaliseringen och en tidigare effektiv världshandel har som inga tidigare samhällsförändringar skapat en så snabb modernisering och effektivisering samtidigt som många helt nya tjänster skapats. Tveklöst bär idag och framtiden på massor av intressanta möjligheter för oss människor att fortsätta att förbättra vår stund på jorden allt mer. En av de viktigaste anledningarna till människans snabba utveckling sedan 1800-talet är att kreditmarknaden blivit allt större och mer avancerad. På många sätt är det positivt. Samtidigt är det klokt att inte låta bli att då och då titta i backspegeln. Ett av huvudskälen till varför samhälls- och företagsimperium fallit är att de hamnat i skuldfällan. Därom finns många historiska vetenskapligt bekräftade exempel. I ljuset av det är det intressant hur särskilt västvärlden sedan finanskrisen 2009 bara ökar, ökar och ökar sina länders skuldsättningar. Idag är det största hotet mot det västerländska samhällsbygget sannolikt inte traditionella krig utan att det återigen blir skuldfällan som gör att västvärldens dominans kraftigt minskas och nya krafter kliver fram. I alla tider, efter att vi lämnade jägarsamhällena, har nya krafter klivit fram när gamla välskötta strukturer faller sönder.

Det är bra att USA och EU tänker sig att de nya massiva statliga lånen ska gå till olika investeringar och inte till konsumtion. Samtidigt är det enorma belopp som gång efter gång ska finansieras på kreditmarknaderna. Men, men varför bekymra sig över något man inte personligen kan påverka. Bara att spänna på sig bältet lite hårdare och fortsätta att uppleva en utveckling som går i ett aldrig tidigare upplevt högt tempo. Nedan en artikel från New-York Times om det senaste amerikanska upplåningspaketet. All min ekonomiska utbildning har gått ut på att man måste vara klok när det gäller hur mycket man skuldsätter sig. Det ligger mycket i uttrycket "Den som är satt i skuld är icke fri." Ändå lever vi i en tid där många struntar i skuldsättningens faror. Självförsörjningsgraden, skuldsättningsgraden och tillväxten i ett samhälle är de viktigaste nyckeltalen. 

"The Senate gave overwhelming bipartisan approval on Tuesday to a $1 trillion infrastructure bill to rebuild the nation’s deteriorating roads and bridges and fund new climate resilience and broadband initiatives, delivering a key component of President Biden’s agenda."

https://www.nytimes.com/2021/08/10/us/politics/infrastructure-bill-passes.html  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar