Fokus för kraftfull återstart
Hur svårt kan det vara att fatta att vi alltid måste prioritera i våra liv. Egna prioriteringar och gemensamma prioriteringar. Du och jag måste bli bättre på att rösta på partier som tydligt prioriterar rätt verksamheter och inte bara på partier som slösar med skattepengar på allt möjligt och belastar oss med dåliga inköp och dålig förvaltning. Kortsiktiga intressen och okunskap råder och få bekymrar sig ordentligt om att ta ett ekonomiskt ansvar för en stark framtid. Vår framtid blir bara stark om vi låter bli att slösa pengar på fel saker och att vi genomför kloka investeringar. Tro mig, förbättringspotentialen är enorm vilket väl kan tjäna oss invånare. Bara i Uppsala har kommunen skrivit av runt 1 miljard kronor, 1.000.000.000 kronor, på grund av okloka fastighetsförvärv och usel fastighetsförvaltning. Tänk vad mycket vi hade kunnat få för en miljard kronor istället för att bara förlora dem. Uppsala känner jag väl till men jag är helt säker att du har liknande dålig ekonomisk hushållning runt om i hela Sverige och dessutom inom staten. Tyvärr är det inte bara dåliga investeringar som är vanliga utan även mycket annan kapitalförstöring kopplat till våra skattepengar. Nedan studie av Elin Håsäter och Emma Johansson är i sammanhanget mycket läsvärd.
"Resultatet visar att det råder ett slösaktigt beteende inom offentlig sektor och att dessa både kan vara medvetna och omedvetna. Vi ser att det finns ett samband mellan samtliga studerade faktorer, där kommunikation och kontroll visade sig ha störst påverkan på ett slösaktigt beteende. Det råder brist på kommunikation mellan politiker och verksamheter vilket försvårar budgetstyrningen inom offentlig sektor."
https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1228313/FULLTEXT01.pdf
Det har väl inte undgått någon att Sverige idag har stora utanförskapsproblem (bland annat hederskulturer och högre brottslighet än i andra områden), farligt många vuxna som lever helt på bidragssystemen, ett farligt mansöverskott parallellt med en kompetensbrist både inom näringsliv och inom delar av den offentliga sektorn. Nu har vi dessutom runt 2.000 personer med tidigare utvisningsbeslut som på något sätt ska tas omhand utan att någon tycks veta av vem. Samtidigt går många företag "som tåget" och Stockholms ekonomi tycks inte ha varit starkare sedan början av 2000-talet. Trots pandemin.
Som jag skrivit om många gånger tidigare gäller det att klara av att hålla flera perspektiv i huvudet samtidigt. I vart fall om man ska vara en beslutsfattare inom kommuner och staten. Att till exempel två av tre svenskar har det bra eller mycket bra parallellt med att en av tre har det väldigt dåligt är ett misslyckande. Ett misslyckande helt skapat av den förda usla migrationspolitiken och en i princip obefintlig integrationspolitik. Drömmarna om att invandringen skulle ge långvarig ny kraft åt utdöende samhällen har gått i kras. Drömmarna om att invandringen skulle lösa våra behov av kvalificerad arbetskraft har också gått i kras eftersom långt ifrån hälften av alla invandrare de senaste åren har kvalificerade utbildningar i bagaget, mer eller mindre stora problem med att lära sig det svenska språket och långt ifrån alla har förmågan att bli de experter som näringsliv och offentlig sektor lider brist på. Sveriges Radio rapporterar nedan om en viktig verklighetsbeskrivning kopplat till förmågan att lära sig rimlig svenska.
- "Mellan 30 till 36 procent av alla niondeklassare som läser svenska som andraspråk i skolan har fått underkänt dom tre senaste åren, visar statistik från Skolverket."
- "Konsekvenserna blir att eleverna inte är behöriga att gå ett nationellt program på gymnasiet."
- ""Vi har jobbat med insatser så att lärarna får de verktyg de behöver, att pengarna finns för vi kan inte vara nöjda med att elever går ut skolan utan att kunna tillräckligt bra svenska", säger utbildningsminister Anna Ekström till P3 Nyheter.""
Ett annat sätt att beskriva läget på är att kompetensbristen gör att belastningen på medarbetare i företag och välfärdens kärnverksamhet blir mycket högre än tidigare eftersom befolkningen på kort tid kraftigt ökat. Ett av skälen till att många företag idag går kortsiktigt bra är samtidigt på grund av brist på kompetens. Företagen har behoven men saknar tillgång till nödvändig kompetens och istället för att öka lönekostnaderna ökar vinsterna. Den arbetskraft som finns får slita lite mer. Det går ett tag men inte i längden. Särskilt allvarligt är detta samband inom till exempel våra skolor, inom sjukvården och inom rättssystemet. Samtidigt som tillgången på kvalificerade lärare, sjuksköterskor och poliser inte ökat, snarare minskat, har befolkningen ökat kraftig och därmed behoven av dessa yrkesgruppers insatser. Det är för mig obegripligt hur ledande politiker, med massor av resurser, kan misslyckas så mycket. Det är faktiskt svårt att inte tro att den nyliberala agendan var att på detta sätt krossa bidragssystemen och att vänstern vill ha röstboskap. Helt enkelt en hemsk politisk häxdryck när nyliberaler och vänstermänniskor samarbetar men med olika motiv.
Du har ett stort eget ansvar att följa upp vad de olika partierna tycker att våra skattepengar ska gå till. Det finns så mycket konstiga prioriteringar, eller brist på prioriteringar, om du frågar mig. Och den som lockas av att höja skatten på arbete för de två av tre svenskar som har det bra behöver lära sig lite nationalekonomi i ett land som redan har världens högsta skattetryck. De som tycker att problemen lätt kan lösas genom höjda skatter på dem som arbetar och på pensioner ska veta att inom näringslivet är den eftertraktade personalen ofta globalt eftertraktad. Lösningen för att åter få ordning på Uppsala och Sverige finns bland annat i att enbart tillåta självförsörjande arbetskraftsinvandring under överskådlig tid samt att nu fokusera helt på att få välfärdens kärnverksamheter att fungera. Nedan artikel från Ledarsidorna är ett lysande exempel på hur illa vi leds.
https://ledarsidorna.se/2021/07/regeringen-satsar-mer-pa-en-tvadagarskonferens-an-ett-helt-ars-arbete-mot-hedersrelaterat-vald/
Tyvärr kommer nu också valfläsk i Löfvens sista budget. Budgeten kommer sannolikt inte fokusera på det som krävs. Strama åt bidragssystemen, stärk rättssystemet, stoppa icke kvalificerad arbetskraftsinvandring, stärk integrationsarbetet kraftigt och investera i långsiktig energiförsörjningsförmåga. Om jag är lite snäll mot S är det inte lätt att göra en bra insats när man gjort sig beroende av MP och V.
”Därför kan det synas underligt att hon nu när svensk ekonomi rusar ändå vill låna till höjda statsutgifter. Men Socialdemokraterna ska välja ny partiledare i november och det är val i september nästa år. I S-leden vill många se en vänstergir. Därtill ska budgeten baxas genom riksdagen, och Vänsterpartiet vill se höjd a-kassa, sjukförsäkring, garantipension, lägre skatter för sjuka och återinfört avdrag för medlemskap i a-kassa.”
https://www.expressen.se/ledare/anderssons-valflask-blir-dyrt-for-sverige/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar