onsdag 18 augusti 2021

Förebygg kriminalitet

Barnens bästa......

Ständigt undviker det politiska styret att erkänna fel innan de är helt uppenbara för nästan alla dem som ska företrädas. I humanismens "stormakt" Sverige, som inte ens kunde rädda de tolkar i Afghanistan som nu riskerar en mycket dyster framtid, tystas problem ner istället för att öppet och konstruktivt lösas. Bland befolkningen talas det om väldigt mycket kriminalitet eftersom vi fått en kraftig ökning av allt möjligt kriminellt i Sverige. Kriminalitet som mord, allvarliga kroppsskador, våldtäkter, egendomsskador, bidragsbrott, knarkbrott och så vidare. Inte sällan är det idag barn, eller klassade minderåriga, som utför allvarliga brott. Mycket mer än tidigare. Det finns snart inga som lever i Sverige som inte har insett att kriminaliteten kraftigt har ökat i våra svenska samhällen de senaste decennierna. Socialtjänsten och Polisen har länge signalerat växande problem till alla varianter av politiker. Inte minst hur barn i allt större utsträckning utnyttjas av kriminellt organiserade och att allt fler barn växer upp i familjer som har en kriminell kultur. Allt för få förbättringsåtgärder har sats in. Inte minst är det allvarligt att barnens bästa sannerligen inte är i centrum om de tillåts växa upp i kända grovt kriminella familjesammanhang. 

Paulina Brandberg, Expressen, reflekterar läsvärt över ovan utveckling kopplat till våra barn. Alla barn som lever i Sverige har vi ett gemensamt ansvar för. Man får dock inte glömma att liknande insatser inte bara måste kunna ske utan barnens godkännande, det måste framförallt kunna vidtas hårdare åtgärder mot föräldrarnas vilja. Vi pratar om barn som befinner sig i mycket negativa och destruktiva miljöer. Vi pratar om barn och ungdomar som är en allvarlig fara för sig själva och en fara för andra barn, unga och vuxna. Till att börja med måste nolltolerans mot brott alltid tillämpas, oavsett ålder. Samhällets förmåga att stärka möjligheterna att förebygga kriminalitet bland barn och unga måste stärkas.

"När man läser om Vincent kan man snabbt dra två slutsatser: 

1. Tidigt i hans liv stod det klart för hela hans omgivning att det fanns en överhängande risk att hans socialt destruktiva beteende skulle leda honom in i grov kriminalitet. 

2. De sociala myndigheterna har helt saknat verktyg för att förhindra detta. Vincents historia är tyvärr inte unik. De ungdomar som rånar, deltar i skjutningar, innehar tunga vapen och transporterar stora partier narkotika är i princip alltid välkända av skolpersonal, socialtjänst och polis. Deras destruktiva beteende har ofta, precis som hos Vincent, varit tydligt i mycket tidig ålder. När nyhetsnotiserna dagligen påminner oss om vad det kan leda till i form av våld och brott är det obegripligt att sociala myndigheter inte ges kraftfullare verktyg för att fånga upp barnen innan gängen slår klorna i dem. Att barn ges självbestämmanderätt över sina egna liv är generellt bra, men inte när de utsätter sig själva och sin omgivning för livsfara. I ett sådant nödläge måste vuxenvärlden kliva in med full kraft, även om detta sker mot barnets vilja. 

Den verktygslåda socialtjänsten har tillgång till genomsyras av en missriktad välvilja, som kanske var till barnens bästa vid socialtjänstlagens tillkomst, men som absolut inte fungerar i dag. Bristen på effektiva åtgärder gör att ungdomarna kan falla längre och längre ner i avgrunden. Vi kan inte fortsätta att tro att insatser som bygger på frivillighet kommer att fungera på ungdomar som saknar egen motivation att förändra sitt beteende. Att låta tvångsplacerade ungdomar upprätthålla sina kriminella kontakter via mobiltelefoner och dessutom knyta nya på behandlingshemmen är ett recept för misslyckande.


Det är hög tid att förändra synen på ungdomars kriminalitet. Vi måste inse att det finns alltför många ungdomar som i tidig ålder är grovt kriminella. Deras brott måste leda till adekvata straff, men om man har en ambition att långsiktigt vända utvecklingen måste kraftfulla åtgärder även sättas in långt tidigare – innan ungdomarna har blivit fullfjädrade medlemmar i kriminella gäng och dödsskjutningarna blivit en del av deras vardag. 

Priset för att fortsätta misslyckas med detta är alldeles för högt." 

https://www.expressen.se/ledare/paulina-brandberg/barnen-maste-stoppas-innan-de-blir-gangkriminella/

Fredrik Kärrholm skriver också läsvärt i GP om hur orimligt svensk lagstiftning idag slår och självklart ska liknande personer som den som beskrivs nedan snabbast möjligt utvisas. Och liknande skadestånd ska inte vara möjliga.

"En syrisk medborgare kidnappade, torterade och våldtog en kvinna i nästan ett dygn i en källare i Malmö. Tidigare hade han gjort inbrott i en lägenhet där han våldtagit en annan kvinna. Straffvärdet bedömdes till 10 års fängelse. Med ungdomsrabatt och mängdrabatt blev det dock 4,5 år. Efter resning i Högsta Domstolen slutade det med två år. På grund av att mannen suttit längre tid i häkte och fängelse fick han ett skadestånd på 840 000 kronor. Till råga på allt är han kvar i Sverige trots att han dömts till utvisning."

"Det är en rimlig ordning att den som felbehandlas av staten ska få skadestånd. Men det finns ingen rättvisa i att en våldtäktsman som varit frihetsberövad för länge ska få skadestånd som är flera gånger högre än de skadestånd de våldtagna kvinnorna får."

"Enligt Justitiekanslern bygger skadeståndsbeloppet på en överskjutande strafftid om 14 månader. Detta är en direkt konsekvens av en ungdomsrabatt som över huvud taget inte borde finnas för denna typ av grova brott."

"Även utan ungdomsrabatt är det tveksamt om någon större andel av svenskarna anser att 4,5 års fängelse är en proportionerlig påföljd för sådana här bestialiska gärningar."

"Utvisningar måste också verkställs omedelbart. Det går även att ställa sig frågan varför en gärningsman utan svenskt medborgarskap ska avtjäna sitt fängelsestraff på en svensk anstalt."

"De senaste mandatperioderna har det skruvats en hel del i diverse straffskalor. Det har dessvärre varit långt ifrån tillräckligt och det som behövs är en grundlig översyn av hela systemet. Insikten om detta förefaller öka. Och lyckligtvis har vi allmänna val där medborgarna kan påverka inriktningen."

https://www.gp.se/ledare/v%C3%A5ldt%C3%A4ktsmannens-skadest%C3%A5nd-ett-h%C3%A5n-mot-brottsoffren-1.52986188



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar