måndag 23 augusti 2021

Respekt för kompetens

Ansvar och befogenheter

När respekten för relevant kompetens är låg sker en gradvis kvalitetsförsämring i vilken verksamhet som helst. Alla verksamheter måste styras och det är ägarna i olika former som ska bestämma vilka målsättningar som ska uppnås och ha förmågan att följa upp hur operativa ledningar arbetar för att uppnå de uppsatta målen. De uppsatta målen måste vara mycket begränsade för att den verkställande ledningen ska få ett bra fokus och ledning, och övriga medarbetare, måste få rimliga resurser till sitt förfogande för att kunna nå måluppfyllelsen. Ägarrepresentanter inom en kommun och inom en region är politiker. 

Håkan Boström har helt rätt i att det gradvis har skett en nedmontering av respekten för olika professioner inom vårt samhälle. En nedmontering som är dålig för att skapa en god arbetsmiljö samt för att uppnå önskade verksamhetsresultat. Allt för ofta idag sitter källan till problemen inom svensk offentlig förvaltning i dess topp, bland politiker. Politiker som saknar relevanta operativa erfarenheter och politiker som inte lyckas förhandla fram kloka vägval för de verksamheter de ansvarar för.

"Det krävs en omfattande attitydförändring – och den måste börja i toppen. Det politiska ledarskapet ska gå före och vara tydligt med att det inte är skönmålning eller att problem sopas under mattan som efterfrågas, utan ärlighet och uppmärksammande av felaktigheter. Utöver ett förändrat ledarskap menade Darvik att skyddet av visselblåsare och medarbetare som utsätts för hot måste stärkas rejält samt att en central funktion måste inrättas i kommunen för att ge stöd och hjälp med att upprätthålla dessa normer."

"I skolans fall handlar det om att respekten för lärarkåren måste upprätthållas och i många fall återupprättas. Något Darvik också var inne på. Så länge glåpord, förolämpningar och stök tolereras som något normalt på vissa skolor så är steget kort till att hota lärare och försöka påverka betygssättning och arbetsupplägg. Problemet finns inte bara i utsatta områden. Även välbärgade och inflytelserika föräldrar som försöker påverka lärarnas betygssättning är ett uttryck för sådant gränslöst beteende som det ska råda nolltolerans emot."

"Sverige har länge drivit en politik som monterat ned respekten för myndighetsföreträdare och professionella i mötet med allmänheten. Det har skett genom medborgaren allt oftare betraktas som ”kund” med rätt att ställa krav. Men det har också skett genom att en antiauktoritär ideologi drivits så långt att respekten för auktoritet och ämbete närmast malts ned fullständigt. Det har satt avtryck i yrkesbeteckningar, status, attityder och regelverk. Resultatet är en kultur av respektlöshet från delar av allmänheten och en kultur av bristande självrespekt, tystnad och passivitet från de drabbade. Utan befogenheter tar man heller inte ansvar för något större än sig själv. Man byter jobb eller anpassar sig."

https://www.gp.se/ledare/att-%C3%A5teruppr%C3%A4tta-respekten-f%C3%B6r-kommunanst%C3%A4llda-%C3%A4r-grunden-1.53041515

Gudmundsson, Bulletin, har i värsta fall rätt. Det stora svenska migrations- och integrationsmisslyckandet riskerar att landa i ett ointresse för integrationspolitik då mångas vilja är att invandrare ska lämna Sverige. Vi vet av erfarenhet att väldigt få icke högt välutbildade, icke framgångsrika företagare eller icke framgångsrika idrottare flyttar tillbaka till sina tidigare hemländer. Vi måste bedriva en mycket bättre integrationspolitik än hittills. Inte minst måste den politiken inkludera att återskapa en tydlig respekt för bland annat lärare, blåljuspersonal, sjukvårdspersonal och domare.

Utanförskapets karta slutade man uppdatera när det visade sig att Alliansens invandringspolitik bara förvärrade problemen.”

https://bulletin.nu/gudmundson-kan-mauricio-rojas-losa-l-dilemmat

Om kompetens och erfarenheter ska räknas in är Magdalena Andersson den mest meriterade för att ta över som ledare för Socialdemokraterna nu när Löfven äntligen valt att lämna. Att personkemin mellan Andersson och Lööf inte påstås vara den bästa kan jag förstå. Andersson har ändå arbetslivserfarenhet, kan räkna, är rätt pragmatisk och kommer ifrån Uppsala. Eftersom jag har dansat både med Andersson och Lööf vet jag också att Andersson är en mycket bättre dansare. Att Lööf kanske ändå bråkar om en utnämning av Andersson kan jag förstå eftersom hon så innerligt visat hur gärna hon själv vill bli Sveriges första kvinnliga statsminister. För svenskarnas bästa är det bra om titeln "Sveriges första kvinnliga statsminister" kan städas bort som en faktor i maktlekarna i Sveriges riksdag. Nedan artikel handlar om den "Cat fight" som tydligen råder mellan ovan nämnda damer. Det finns förvånansvärt många personer som har svårt att skilja mellan sak och person. Oavsett vad man tycker om Andersson som person är hon tveklöst den mest meriterade och erfarne av kvinnliga statsminiserwannabe-er. En statsminister har ett stort ansvar och mycket befogenheter. Rollen som statsminister och kommunstyrelsens ordförande är mycket viktigare än vad många verkar förstå och det är illa att vi invånare inte direkt kan påverka vilka personer som får dessa viktiga roller.

https://www.expressen.se/nyheter/anderssons-svaga-punkt-relationen-till-c-och-loof/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar