fredag 20 augusti 2021

Världspolis

Har det någonsin funnits en humanistiskt orienterad "världspolis"

Vad är en "världspolis"? Är man uppväxt i den västerländska världen med många humanistiska och kristna värderingar är det tankemässigt en "polis" som griper in när en statsmakt agerar kraftigt i strid med FNs mänskliga rättigheter, rättigheter som är starkt präglade av just västvärldens värderingar. Inte minst i det aktuella exemplet Afghanistan kanske allt fler börjar inse att det finns många varianter av stater som styrs mer eller mindre utifrån islamska lagar och seder. Och det finns även andra starka traditionella trosuppfattningar som styr många andra länders folk i stor utsträckning.

De som känner till stora delar av Asien vet att inte heller övriga befolkningen där är fostrade i den kristna humanismens förhållningssätt till saker och ting. Det är bara Filipinerna, med Rodrigo Duterte, som är undantaget. Det känns väl bra...... Om detta faktum kan man tycka mycket men det är ett faktum som man gör klokt i att ha som utgångspunkt i vår tid. Det var en stor skillnad förr i tiden, inte länge sedan, då många västländer brutalt kolonialiserade, förtryckte och mördade lokalbefolkningen på olika sätt. I nutid kan den som vill följa upp hur fransmännen agerade så länge som de betraktade Algeriet som en del av sitt rike. Det är bara ett av många exempel av hur "västmänniskan" härjat och behandlade lokalbefolkningen. 

Vad är en "världspolis" och vad har den för möjligheter att göra annat än att i bästa fall kidnappa, eller avrätta, statschefer som begår fruktansvärda brott? Helst ställer dem till svars inför en domstol. I Afghanistans fall var hämd ett av skälen till varför landet kraftigt anfölls och Talibanerna störtades. Ett annat skäl kan säkerligen ha varit att landet faktiskt har en hel del värdefulla metaller som behövs i den digitala och elektrifierade världen. Ja, ja oavsett så kan bara en "världspolis" och en "Världsdomstol" fungera om den fungerar bättre än FN. Den måste styras av några övergripande principer. Ingen nation kan få ha veto. Om kvalificerade majoriteter enas om att till exempel statsledare ska ställas inför någon variant av potentare Haagdomstol är det en roll för "världspolisen" att försöka gripa dem. Om en liknande process dessutom kan leda till att dessa personers tillgångar beslagtas så kanske de värsta övergreppen kan undvikas i stora delar av vårt globala samhälle. En sak är säker, inget enskilt land, oavsett vilket, ska vara "världspolis". Alla andra länder än Sverige ser främst till sitt eget bästa. Och i alla världens länder är det främst sett utifrån medelklassens och uppåts perspektiv. Om man har denna insikt är det inte en enskild makt som ska ha rollen som världspolis. 

https://fn.se/vi-gor/vi-utbildar-och-informerar/fn-info/fn-som-organisation/fn-systemet/huvudorgan/internationella-domstolen/

Expressens ledare beklagar att USA retirerar som "världspolis". Istället för att beklaga det borde de som bryr sig istället försöka skapa en global och bättre ordning för hur vi hanterar makter som begår fruktansvärda brott mot mänskligheten. Inte minst skulle världens civiliserade makter mycket bättre kunna hjälpas åt att bekämpa grov organiserad brottslighet som idag ofta är globala kriminella affärsverksamheter. Verksamheter som skapar väldigt stor skada i väldigt många länder.

"De otaliga miljarder som har lagts på att träna och beväpna regeringsstyrkorna visade sig inte vara värt någonting. Talibanerna har tvärtom kunnat ta över många av de Humvees och mörkersikten som amerikanerna lämnade efter sig – inte sällan helt utan strid."

"Under USA:s snart 20 år långa närvaro i Afghanistan har många misstag begåtts. Ett av de grövsta var att inte tillräckligt gjordes för att försöka stampa ut den grasserande korruptionen inom regeringen, som i princip omintetgjorde möjligheten att bygga en stabil stat."

"Men trenden är ändå tydlig. Ett krigstrött USA är inte längre lika intresserat av att upprätthålla den gamla världsordningen. I stället flyttar Kina och andra auktoritära stater fram sina positioner." 

"Den gamla världspolisen saknas först när helikoptern lyfter från taken."

https://www.expressen.se/ledare/varldspolisen-saknas-forst-nar-helikoptrarna-lyfter/

Adam Cwejman, GP, skriver klokt om västvärldens moderna misslyckanden i operation efter operation i främmande länder med helt annorlunda kulturer än varianter av de västländska.

"Den afghanska regimens anställda har lämnats i sticket av en internationell koalition ledd av USA som ännu en gång gått in med goda avsikter men, när allt kommer omkring, inte uppnått något av sina mål. Premisserna för själva invasionen - att straffa talibanerna och ersätta deras regim med något "annat", mer västtillvänt, har egentligen byggt på samma villfarelse som ledde in USA i dess andra misslyckade krig, det mot Nordvietnam."

"Men i grunden beror misslyckandet med att förstå Afghanistan på en ännu djupare brist på västerländsk självinsikt. Den västerländska, i synnerhet amerikanska, villfarelsen har byggt på uppfattningen att alla människor är, eller kan, med en kombination av piska och morot, bli västerlänningar, med allt vad det innebär samhälleligt och sociologiskt. Detta universalismens felslut blandar ihop det önskvärda med det realistiska. Att alla människor förtjänar likvärdiga rättigheter, friheter och grundläggande mänsklig anständighet är en sak. Men möjligheterna att förverkliga detta i alla samhällen och kulturer är något annat. Afghanistan är ett utpräglad stam- och klansamhälle. Det har i århundraden motstått försök till överhöghet från såväl britter, ryssar som nu amerikaner."

"Västvärlden har trots sitt fantastiska välstånd och avancerade teknologi blivit en "dum" civilisation, som sällan förmår att dra rätt slutsatser av sin egen historia. Vi tror att vi står över den och har trätt in i en era bortom kulturer, nationer och normer. Men demokrati, stabila institutioner som rättsväsendet, polisen, civilsamhället eller ett vitalt näringsliv har inte uppstått ur intet. Det är konsekvensen av århundraden av små förändringar. Kulturella normer och värderingar som stärkts över tid. Vi kan önska att alla ska njuta av dessa, bevisligen välståndsskapande, fenomen. Men vi ska inte tro att alla kulturer och länder i världen har samma förutsättningar att skapa dem på ett fåtal decennier. Tjugo år av krig och misslyckat statsbyggande kanske inte lärt oss så mycket om Afghanistan. Men låt det tjäna som en lärdom om oss själva."

https://www.gp.se/ledare/nederlaget-i-afghanistan-vittnar-om-v%C3%A4stv%C3%A4rldens-dumhet-1.53017630

Vad gäller utmaningarna med mycket annorlunda kulturer bland oss invånare har svenska politiker en lååååång väg tills de på allvar förstår vad som krävs för att det svenska samhället mycket bättre än hittills ska fungera. Bland annat kräver det respektfull tydlighet om vad som gäller i Sverige, i alla sammanhang, utan undantag.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar