torsdag 5 augusti 2021

Energipriser som rusar

Utbud och efterfrågan

Vad händer på energimarknaden? Tveklöst bidrar de kraftiga prishöjningarna de senaste månaderna till ökad inflation.

Kommer världens generellt rika länder klara av att säkerställa prisvärd energiförsörjning till sin befolkning och dess invånare, företag och övriga verksamheter? Går det utan modern kärnkraft? Vissa tror det. Andra tror det inte. Vad tror du? 

Trots att pandemin fortfarande härjar är både elpriserna höga och oljepriset har i år blivit dubbelt så dyrt. Inom elmarknaden är det främst fasta kostnader som kraftigt höjts de senaste åren. Är inte det intressant? Innebär det att en återhämtning efter Corona kraftigt kommer att dämpas av allt högre energikostnader? Kanske är det oligopolmarknaden för både olje- och el-produktion och leverans som spökar? Vet du till exempel att USAs regering inlett processer för att reglera allt för dominanta järnvägsbolag i USA? Den som förstått marknadsekonomins alla fördelar måste också tydligt kämpa för att det på varje konkurrensutsatt marknad finns gott om alternativa leverantörer. Privata monopol är ett mycket sämre alternativ än offentligt ägda monopol.

https://oilprice.com/

Sveriges regering och relevanta myndigheter gör ett uselt arbete att stå på invånarnas sida! Och att inflationen synligt ökar kraftigt är inte konstigt när energipriser, inklusive mat, skenar. Tidigare handelsvaror som haft extrem inflation, men som sjukt nog inte räknas in vid inflationsberäkningar, är på bostäder och aktier. Enorma summor av alla stödmiljarderna från sedelpressande stater hamnar i fastighetsbranschen och på aktiemarknaden.

https://www.energimyndigheten.se/nulagetpaelmarknaden/Elpriser/

Lotta Grönings krönika i Expressen om energipolitiken är läsvärd. 

Regeringens klimat- och energipolitik skapar polarisering. Mellan stad och land, mellan norr och söder.

√ I dag saknas svar på hur vi ska kunna producera el till alla politiska klimatprojekt och till den gröna omställningen.

√ Hur ska vi kunna garantera el till näringslivet i södra Sverige? Energiministerns svar imponerar inte.

√ Kina – genom ett statligt bolag, svartlistat i USA – tillåts investera stort i svensk energiproduktion.

√ Politikerna har helt tappat fotfästet när det gäller utbyggnaden av vindkraft.”

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/varifran-ska-vi-fa-all-el-som-behovs-ygeman/

Även om Lotta Gröning har rätt i att svenska politiker inte imponerar inom energipolitiken heller finns hoppet på våra universitet. Med stolthet kan jag konstatera att Uppsala universitet tillhör de bästa i världen när det gäller forskning inom förnybar energiteknik och batteriteknik. 

En av samhällets största utmaningar är hur den framtida energiförsörjningen ska kunna garanteras på ett hållbart och säkert sätt.”

https://www.teknik.uu.se/forskning/popularvetenskap/hallbar-energiforsorjning/

https://www.uu.se/nyheter/artikel/?id=15576&typ=artikel

Jag delar synen att mänskligheten inte kommer att dö ut inom de kommande två tusen åren i nedan artikel. Att den sannolikt dör ut inom några miljoner år är dock hög om vi lär av jordens tidigare historia. Det stora kortsiktiga problemet med energibrist, inklusive mat och dricksvatten, är att det skapar allvarliga väpnade konflikter mellan oss människor. Att säkerställa god energiförsörjning är med andra ord avgörande även för att uppnå så mycket fred på jorden som möjligt. Den största risken för kraftiga samhällsstörningar är nog penningpolitiken de kommande åren 😱

Fredrik Hedenus, biträdande professor, institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap, fysisk resursteori vid Chalmers tillbakavisar rapport som förutspår samhällskollaps på grund av klimatet år 2040.”

https://www.expressen.se/tv/klimat/forskaren-avfardar-rapport-om-samhallskollaps-2040-slappt/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar