lördag 21 augusti 2021

De jämlika lagarna

I mitt hem gäller mina regler

Vi lever i en underbar tid där möjligheterna aldrig varit så enorma för så stora delar av jordens befolkning som nu. Hans Rosling, avliden professor från Uppsala blev med sin kompetens, intressanta presentationsteknik och optimism världskändis med typ det positiva budskapet. Nu är en fantastisk tid för väldigt många människor jämfört med nästan alla tidigare hundraårs perioder under människans utveckling. Samtidigt bjuder vår tid dagens samhällen på nya mer eller mindre svåra samhällsproblem. Inte minst i västvärlden brottas vi trots det stora välståndet med problem om hur vi bäst förhåller oss till varandra. 

Hur människor förhåller sig till andra människor beror i stor utsträckning av hur de moraliskt och etiskt uppfostrats, vilken moral och vilka regler som styr i skolan samt vilka lagar som finns i samhället. Alla lagstiftande samhällen har mer eller mindre olikheter. I samtliga dessa samhällen, även odemokratiska, gäller deras lagar och regler. Om de inte följs får enskilda ta konsekvenserna av det. Precis som hemma hos mig där våra regler gäller. Gäster som inte förstår hur man förväntas bete sig, eller efter påtalande om icke acceptabelt beteende fortsätter att bryta mot våra ”regler” får lämna vårt hem. I vårt hem gäller våra regler. Få människor tycker att det är konstigt. Däremot finns det betydligt fler som är mjukare vad gäller ett lands regler/lagar. Det köper inte jag. Det finns regler och lagar jag ogillar. Dem får man demokratiskt försöka förändra. I Sverige ska lagarna gälla oss alla i landet jämlikt och rättvist. Inga undantag. Och toleransen för parallella rättssystem ska vara noll. På nedan bild av ”Fru justicia” ser vi symbolerna för klokhet/balans och makt för att upprätthålla fungerande lag och ordning. Ordningen i Sverige är idag tydligt urspårad.

Gång efter gång de senaste åren har jag i samtal med min hustru upprörts av hur olika brottslingar dömts eller till och med blivit friade. Min hustru är domare i det svenska rättssystemet. Gång efter gång har hon repeterat "har du läst domen?", "vår roll som domare är att döma i olika mål, leda domstolsförhandlingar och att skriva domar" och "det är ni politiker som stiftar lagarna, inte vi domare, poliser eller andra inom rättssystemet". När jag då och då ändå återgår i fällan att beklaga någon dom jag anser fel kommer liknande svar som ovan. Dessutom kommer ofta också argumenten om att det ska vara "ställt utom rimligt tvivel" vilket innebär väldigt starka beviskrav för att en människa ska dömas för brott. Jag har landat i att det är en mycket klok ordning även om det tyvärr bland annat innebär att när ord står mot ord, och annat än ord inte "utom rimligt tvivel" kan presenteras, blir ingen heller dömd. Det är bland annat därför som många våldtäkter inte leder till fällande dom. 

https://lawline.se/answers/vad-innebar-utom-rimligt-tvivel

Nedan artikel av Patrik Kronqvist, Expressen, beskriver väl hur enskilda politiker och partier undergräver vårt rättssystem som ska gälla oss alla jämlikt. Oavsett om man är sossepolitiker, vänsterpolitiker eller SD-politiker ska de företräda de lagar vi har parallellt med att de eventuellt kämpar för lagförändringar. Tills det finns nya lagar, eller uppdaterade lagar, i Sveriges rikes lagar gäller de som finns. Ingen annan ordning är acceptabel och inga andra kulturers lagar ska få tillämpas i Sverige. 

"Kommunalrådet Frida Trollmyr, S, i Malmö hade fått uppgifter om att stadens egen personal höll parallella rättegångar i kommunens lokaler och använde ett kommunalt råd som verktyg för hedersförtryck. Men hennes reaktion blev inte att försöka gå till botten med uppgifterna. I stället bekymrade hon sig för sin egen karriär.

"”Och vad ska jag göra, lägga ner verksamheten? Då begår jag politiskt självmord,” sa Trollmyr i ett inspelat telefonsamtal som Kvällsposten kunde avslöja i juni."

"Visst blev det en interpellation i kommunfullmäktige. Men Kvällspostens avslöjande blev aldrig någon riktigt stor nyhet i andra medier. När politik-Sverige gick på sommarledigt kunde Frida Trollmyr lugnt sitta kvar på sin post."

"I Socialdemokraternas Sverige ska alltså alla hugga i mot brott och hedersförtryck, alla utom just socialdemokratiska kommunalråd. Det parallellsamhälle som Frida Trollmyr blundade för anser S nämligen bara vara en fråga för polisen."

"”Vi bedriver ju inga kommunala rättegångar”, förklarade han, som om det hade varit olämpligt av ansvarigt kommunalråd att gräva vidare i uppgifterna om att stadens personal bjöd in till parallell rättskipning i stadens lokaler."

"Jag tvivlar inte en sekund på att partiet kommer att lyckas rädda Frida Trollmyrs politiska karriär. Att återvinna trovärdigheten för Socialdemokraternas talepunkter om brottsligheten kommer att bli en betydligt svårare uppgift."

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/alla-ska-bekampa-brott-alla-utom-s-politiker/

Det finns gott om trosuppfattningar och rättssystem runt om på vår jord. Nedan symboler ger en liten känsla för hur många olika system som finns. Det finns många människor som tror på olika av nedan system. Den svenska grundlagen ger oss rätt att tro vad vi vill MEN i Sverige gäller samtidigt Sveriges lagar oss alla jämlikt. Det måste landets politiska ledare alltid stå upp för! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar