fredag 6 augusti 2021

Öppenhet och respektfullhet för framgång

Vi kan mycket bättre än nu

Gång, efter gång, efter gång och så vidare har jag efterfrågat nationella problemkonferenser som är helt öppna för alla som vill att lyssna på. Det är faktiskt korkat att vi inte har en sådan ordning när vi ska problemlösa, eller möjlighetsskapa, i stora frågor. Jag kan inte tro annat än att det handlar om att den metoden inte passar den parti- och politikkultur som växt fram de senaste typ 60 åren. Den nuvarande parti- och politikkulturen är förlegad och tjänar inte oss invånare tillräckligt bra. Det är dags för en ordentlig nutidsorienterad demokratireformer. Jag kanske inte har förstått, politiken kanske har ett egenvärde för politiker….(jag är ironisk).

Det är mycket tyckande idag, och tyckande som sprids snabbt. Varav mycket som är extremt korkat. Jag tycker att alla är fria att tycka vad de vill men förvånansvärt många verkar inte bry sig om att visa hur okunnigt och ogrundat de tycker. Istället borde vi hjälpas åt att bottna vårt tyckande i känd vetenskap, i observationer av socialarbetare, i observationer av Polisen, i observationer av lärare, i observationer av krogföretagare och så vidare. Personligen tycker jag bara många tyckare på sociala medier, och i andra medier, är besvärande inskränkta och ”religiöst” låste i vad som är svart eller vitt. Men hur blir man en influenser med många följare om man inte är ytlig och förenklar världen i svart eller vitt….

När det gäller människors beteenden, enskilt och i grupp, finns gott om vetenskapligt stöd för att snart 8 miljarder människor inte kan grupperas så korkat som i svart eller vitt. Det finns idiotiska individer i alla samhällen. Det finns mer eller mindre korkade kulturer beroende på vem från vilken kultur som analyserar en annan kultur. Okunskapen, eller den ideologiska låsningen, kopplat till kulturproblematiken är sannolikt det svenska samhällets största problem idag. Gå gärna in och lär dig lite om de stora kulturella skillnader som finns mellan människor runt om i världen genom länken till FNs World Values survey nedan. På hög nivå kan vi dela in dagens baskulturer i den kapitalistiska formen Västerländsk liberalism byggd utifrån kristna idéer, islamska idéer samt konfusianska och buddistiska idéer som inte tror på en Gud. De senare (konfusianer och buddister), som är många, är mer som ursprungsmänniskor och utgår ifrån naturlagarna och beteendekunskap snarare än en tro på en religiös överhet i form av en Gud. Vilka har mest rätt? Tänka sig att var vi föds starkt påverkar vilken kulturell uppfattning vi fått. Mitt syfte med denna text är att sprida kunskap om att vi mycket bättre måste ta människors olika kulturella bakgrund på större allvar. Även om det kristna och liberala konceptet är att varje människa har en unik ”själ”, och samma människovärde, är det inte tron hos miljarder människor på jorden. Läs gärna den förra meningen igen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/fotbollsprofilen-ar-inte-forvanad-det-har-eskalerat-i-biskopsgarden

https://www.worldvaluessurvey.org/wvs.jsp

Gång efter gång har jag, i samband med förbättringsplaner i utanförskapsområden i Uppsala, föreslagit strukturerade kulturförståelseprogram. Det har så klart avslagits eftersom kunskapen hos de flesta politiska företrädare om kulturkrocksproblematik inte finns. Eller i vart fall ideologiskt vill förnekas. Bra att ändå några i Sverige bättre börjar ta i dessa viktiga och svåra frågor. Nedan ett positivt exempel av Sveriges Radio.

  • ”En viktig orsak till att utredningarna om barnäktenskapsbrott läggs ned är att polis och åklagare saknar kunskap om de traditioner och kulturer som gäller i den drabbades familj.”
  • ”Det handlar mycket om att klargöra hur sedvänjor ser ut och att rätten förstår vilka bevis som läggs fram.”
  • ”Det handlar om dels att de som utreder brottet, polis och åklagare måste antingen ha eller skaffa sig kunskap om hur det ser ut”, säger Caroline Brännström, advokat som inriktar sig på hedersrelaterade brott.

https://sverigesradio.se/artikel/utredare-behover-mer-kunskap-om-kulturer-dar-barn-gifts-bort

Även om jag befinner mig långt ifrån Sverige matas jag ständigt av kommentarer från vänner och bekanta, runt om på jorden, som bedrövas över hur Sverige tillåtits spåra ur från en tidigare enastående framgångsväg. För mig är svaret enkelt. Politikens broilifiering bär på huvudsvaren till urspårningen. Och även om många gärna hade röstat på ett seriöst alternativ i riksdagen, med väl arbetsmeriterade företrädare, har det hittills inte erbjudits. 

För bara några månader sedan framställdes verkligheten som att ett trendbrott nåtts i Sverige avseende grov brottslighet. Så var det självklart inte i den verkliga verkligheten. Vi behöver fler sanningssägare i Sverige som inte är moraliserande i en eller annan riktning. Bara krasst verklighetsbeskrivande utan att det alltid först måste finnas minst tre eller fler vetenskapliga studier som statistiskt säkerställt kan bekräfta eller förkasta en hypotes (en gissning om hur det är). 

Även SVT och SR tycks börja tröttna på allt grovt våld i Sverige. Personligen är jag trött på propagandaupplägg om hur verkligheten ser ut och hur den förändras. Det är provocerande att de styrande politikerna inte kan samla till några öppna dagar där våra allvarligaste problem faktabaserat och respektfullt avhandlas. Att det inte görs är lika korkat som hur man hanterat ett växande SD. Det är sorgligt att ledarkompetensen är så låg hos dem som ska styra Uppsala och Sverige.

Fyra döda och 13 skadade till följd av skjutningar under juli månad. Det visar polisens senaste statistik, som slår fast att skjutningarna i Sverige fortsätter ligga på en hög nivå.”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/avsparrningarna-havda-i-kristianstad-polisen-haller-presstraff-i-dag

https://www.svt.se/nyheter/skjutningar-1

Förutom en öppen och faktaorienterad (transparent) debatt med högt i tak behövs också ett respektfullt debattklimat. Alla vinner på det. Det går att ha även med människor som man tycker drar fel slutsatser och tycker fel saker. Istället för att håna andra för det man anser korkat är den bästa metoden, för att göra det man uppfattar som positiv förändring, att sakligt och respektfullt samtala med sina meningsmotståndare. Du som följer mig vet att jag gillar att dansa. Ann-Sofi Hermansson, sparkat S kommunalråd i Göteborg, skriver nedan läsvärt i GP att S, M, C, L, MP, KD och V agerat mycket oklokt kopplat till förhållningssättet till vissa politiska motståndare. 

Jag kommer såklart aldrig att rösta på Sverigedemokraterna. Jag vet var jag och mina värderingar hör hemma. Men. Jag vägrar att avfärda deras väljare som okunniga individer som inte förstår sitt eget bästa.”

I många samhällen upplever medborgare att avståndet till våra folkvalda är stort. När oron växer för hur pensionen ska bli, hur man ska orka jobba hela vägen till 65 eller hur våld och kriminalitet riskerar att drabba dig eller dina närmaste, ja då duger inga svepande abstraktioner konstruerade av aldrig så professionella kommunikatörer. Medborgarna förtjänar konkreta svar. Och mycket färre talepunkter.”

”Om du vill övertyga någon måste du respektera honom eller henne. Du kan inte bjuda upp till dans med en rak höger. Eller vänster. Då är risken stor att du får nobben.”

https://www.gp.se/ledare/du-kan-inte-bjuda-upp-till-dans-med-en-rak-höger-1.52289216

Kommer svenska folket ta chansen att kraftigt minska de små riksdagspartiernas möjligheter att få oproportionerligt inflytande efter 11/9 2022? Det är inte helt osannolikt att minst L och MP åker ur riksdagen. Kanske även KD. Varför skulle inte en stor andel väljare göra så för att försöka bidra till bättre ordning i riksdagen? Tänk dig en riksdag med enbart V, C, S, M och SD. Många KDare kan säkert välja M istället. De L som finns kvar väljer säkert M eller S istället. De allt färre MP väljer V. Om vi struntar i andra frågor än migration, integration och trygghet skulle vi få ett hörn med V och C och ett annat med S, M och SD. Blir riksdagens förmåga att lösa ut de allvarligaste problemen då stärkt? Sannolikt inte så länge som S och M, Expressens dröm, inte tar på sig ett gemensamt städuppdrag för folkets bästa. Ja, kanske är det bästa om alla röstberättigade i riksdagsvalet 2022 blankröstar för att visa vårt tydliga missnöje. Vad händer då? Sverige, och Uppsala, måste ledas mycket bättre än nu! I Uppsala erbjuds Uppsalaborna ett nytt och tydligt politiskt alternativ, Utvecklingspartiet demokraterna!

www.updem.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar