tisdag 10 augusti 2021

En smartare grönare väg framåt

Kapitalism 2.0

Människans verklighet kan delas in i vår plats inom naturlagarna och i vilken tankevärld vi uppfostrats att uppfatta oss vara i. Väldigt mycket av vår uppfattning om livet är kopplat till i vilken kultur vi växer upp. Det formar vår tankevärld. Förenklat, men i närheten av en verklighet jag är övertygad om vetenskapligt kan styrkas, finns tre övergripande kulturer som kraftigt formar enskilda människors världsuppfattningar. Dessa tre är den kristna/liberala, den konfusianska/buddistiska och den islamska. Att väldigt få av våra svenska ledande politiker har ordentliga insikter om detta skapar många onödiga problem. Det är också exempel på en självgodhet som inte historiskt varit ett beteende som gynnat positiv utveckling för ett särskilt folk. 

Runt om på vår jord har det funnits stora tänkare som starkt påverkat hur människan utvecklats och som förklarar varför vissa kulturer och dess invånare utvecklats snabbare och materiellt bättre än andra. Särskilt förhållandet till vetenskapen i kombination med olika ekonomiska ambitioner har haft en avgörande betydelse för att till exempel Européerna tog över utvecklingsfacklan från tidigare perser, araber, kineser och turkar. I Europa byggde vi framförallt vidare på tänkande och kunskaper från greker, italienare, perser och araber. Väldigt länge tillhörde det Europeiska folken jordens minst utvecklade. Det skadar inte att känna till. 

Under människans senaste fem tusen år har många olika maktgrupperingar  kommit och försvunnit. Så också många trosuppfattningar. Kristendomen och islam har med sin missionerande ambition överlevt och påverkar fortfarande väldigt många människor. I modern tid finns, som sagt, tre större kulturblock i världen. Dessa skiljer sig åt på många sätt men samtidigt finns det en ”tro” som idag förenar alla och det är kapitalismen. Jordens starkaste ism.

För att ställa om mot ett betydligt mer hållbart samhälle, i alla delar av världen, behöver vi någon/några nya stortänkare som starkt påverkar oss människor att tänka nytt och klokare. Det har vi gjort många gånger förr med mycket goda resultat. Tänkare som Adam Smith, Charles Darwin och Karl Marx påverkade i stor utsträckning människans utveckling på jorden. Marx läror var inte förenliga med grundläggande mänsklig beteendevetenskap men Smith och Darwin lyckades formulera samband som påverkade hela världen. Smith om kapitalismens kraft och möjligheter utifrån beteendevetenskapliga perspektiv. Darwin också utifrån beteendevetenskapen och genom att lansera evolutionsläran. Hela världen är idag kapitalistisk. För att ”rädda världen” behövs därför en ny ekonomisk idé, en kapitalism 2.0, som också hanterar problemen med den farliga penningpolitik som förts i många år nu. Piketty försökte bli en sådan modern tänkare. Han är delvis inne på rätt spår men går snett. Han gör problemen till en klassisk kamp mellan de som har och de som inte har. Det rätta han gör är insikten om att det kapitalistiska systemet behöver ändras. Ekonomi och kapitalism representerar mänsklig idéutveckling. Piketty försöker dock bara bli en modern Karl Marx. Det är inte vad världen behöver. Kapitalism 2.0 kräver ett modernt nytänkande runt ekonomi där vi värderar till exempel ren luft, rent vatten, delning av allt delbart och digitala tjänster mycket högre. Vi behöver också sluta med vansinniga krediter för konsumtion och istället gynna krediter för gröna investeringar samt investeringar som bidrar till människans utveckling. Till exempel inom bioteknik och nanoteknik för tillämpningar för stärkt hälsa och mindre miljöförstörelse. Vi behöver en Kapitalism 2.0. Vi kan skapa den. Vi måste skapa den inte minst för att kraftigt minska en kraftig ekonomisk krasch eftersom glödheta sedelpressar och billiga enorma krediter inte är hållbart. 

https://volante.se/bocker/kapitalet-i-det-21a-arhundradet-av-thomas-piketty-sammanfattning-och-svenskt-perspektiv/

Oavsett om man ser världen utifrån ett kristet/liberalt, islamskt eller konfusianskt/buddistiskt perspektiv fattar alla att människans klimatpåverkan måste tas på största allvar. Miljöpartister och vänstertänkare bär inte på lösningarna för Kapitalism 2.0. Precis som jag tycker att vi i Sverige ska samlas och smartare jobba fram problemlösning gäller det även på global nivå. Istället för fler ”Klimatkonferenser” behöver vi globala ”Kapitalism 2.0”-konferenser. Det brådskar. Nedan två reflektioner på IPCCs senaste rapport (FN panel om klimatutvecklingen).

https://www.wwf.se/pressmeddelande/wwf-agera-innan-1-miljard-manniskor-paverkas-av-klimatforandringar-3427726/?gclid=CjwKCAjwpMOIBhBAEiwAy5M6YICaOj1t8ar_El1zYzw1BOIFCE3_Rcqu6wpMnkEvf-n4eAhzBQL_wBoCY8gQAvD_BwE

https://www.dagensps.se/nyheter/ny-klimatrapport-slapps-stark-varning-fran-forskare/?utm_campaign=dagliga&utm_medium=email&utm_source=nyhetsbrev-one&link_id=s7OHhwrEOzGLh

Det finns mycket jag är imponerad av kopplat till den politiska inriktning Utvecklingspartiet demokraterna, UP, i bred demokratisk anda skapat. Våra idéer och tankar har kommit långt på vägen mot Kapitalism 2.0 men vi behöver utveckla den moderna kapitalismen mycket mer tillsammans. Sprid gärna våra idéer, ta gärna till er av våra idéer och bygg vidare på dem. Tillsammans, runt om på jorden, kan vi göra stor positiv nytta för mänskligheten genom att skapa en väl fungerande global ism, Kapitalism 2.0. För att omfamnas av alla får den nog kallas något annat. Glöm inte, i mer eller mindre utsträckning gäller Adam Smiths läror i alla delar av världen. Det innebär en mycket klok plattform framåt. John Elkington är en välmeriterad kapitalist som säkerligen kan bidra till att Kapitalist 2.0 blir verklighet. Optimist är han också.

https://updem.se/

https://volans.com/people/john-elkington/

Utvecklingspartiet demokraterna är också ett optimistiskt parti vilket tydligt framgår i vårt politiska program, som i miljö- och klimatpolitiken är i linje med vad Håkan Bodström efterfrågar i GP nedan ✊🏻.

Den globala uppvärmningen av atmosfären fortsätter och för med sig en ökning av extrema väderfenomen av den typ vi sett på olika håll i sommar. Det handlar inte om några prognoser, utan kan beläggas med tillgänglig statistik. Värmen skapar helt enkelt turbulens som sätter igång olika processer. Framför allt har värmeböljorna ökat, men även fler cykloner och stigande havsnivåer har uppmätts.”

Det kan vara svårt att förhålla sig till klimatförändringarna. Den mänskliga hjärnan är primärt inte gjord för att hantera komplexa naturvetenskapliga samband.”

Klimatförändringarna är globala och kräver globala lösningar. Det skapar lätt en känsla av maktlöshet. De flesta viktiga globala aktörer erkänner dock att något måste göras. Arbetet är också i full gång med att ta fram nya tekniska lösningar för att minska utsläppen. Det betyder inte att det görs tillräckligt. Tvärt om talar det mesta för att effekterna av klimatförändringarna kommer bli betydligt mer påtagliga innan världen ställer om på riktigt.”

Men insatserna måste samtidigt vara relevanta och effektiva. Det är kanske den största utmaningen. Sverige har intagit en tätposition när det kommer till åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser. Utveckling av grön teknik är troligen det område där Sverige kan bidra som mest med tanke på vår relativa litenhet.”

I grunden handlar det om att få till ett minskat slöseri på naturresurser. Vi måste hantera våra resurser effektivare, både genom ändrat beteende och med hjälp av ny teknik. Det är egentligen ingen omöjlighet att åstadkomma i teorin. Det materiella slöseriet är omfattande. Svårigheten ligger i att skapa effektiva drivkrafter för att också göra det i praktiken.”

”Detaljregleringar, inkonsekvens och symbolpolitik bör däremot undvikas. Tyvärr präglas svensk miljöpolitik också av det senare, vilket minskar legitimiteten i arbetet.”

https://www.gp.se/ledare/lösningen-på-klimathotet-är-ekonomiska-drivkrafter-1.52609386

Leonardo da Vinci jobbade med naturen och dess lagar. Det måste dagens människor också göra. Som tur är börjar allt fler svenskar inse att Miljöpartiet inte bär på lösningarna som krävs för den nödvändiga miljö- och klimatomställningen och för att hantera sedelpressproblemen.

https://bulletin.nu/tre-partier-under-riksdagssparren-i-skops-senaste-undersokning



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar