söndag 8 augusti 2021

Spioner och lobbyister

Dusko Popov

Vet du vem Dusko Popov var? Det gjorde inte jag innan jag fick lära mig att han var förebilden till den engelska journalisten Ian Fleming när han skapade James Bond. 

Popov var en serbisk playboy och spion. Varför inte leva livets glada dagar parallellt med att veta att livet när som helst kan vara över om man avslöjas som spion? 

Titta gärna på bifogat program om Popov. Om du lyssnade på Anna Kinberg-Batras sommarprogram misstänktes hennes farfar för att vara spion åt tyskarna under andra världskriget. Om det blev styrkt har hon ännu ej fått reda på då SÄPOs arkiv är hemligstämplade i 70 år. Varför? För rikets säkerhets skull. Riket Sverige i detta fall. Det rike som Löfven ska leda....

https://www.bbc.com/reel/video/p086f8jn/the-playboy-serbian-spy-who-inspired-james-bond

Spioner har funnits så länge som människor funnits. Spioner kommer att finnas så länge som arten människan lever vidare. Det ligger i vår natur att försöka skydda våra egna intressen och skapa egna fördelar genom att ha koll på vad andra enskilda eller grupper gör. Till och med ett land som Sverige, med MP i regeringen, bedriver spionage av olika skäl. Främst av säkerhetsskäl mot eventuella hot från främmande makt. Till skillnad från till exempel USA, Storbritannien, Ryssland och Kina har jag dock aldrig hört att svensk underrättelsetjänst också hjälper svenskt näringsliv. En stor del av dagens arbete mot terrorbekämpning handlar om forskning och teknikutveckling av övervaknings- och spionutrustning. James Bonds tekniker Q skulle nog häpna om han fick veta alla tekniker som finns. Inte minst ett israeliskt teknikbolag som utvecklat spionsystemet Pegasus har fått mycket utrymme i media de senaste åren. 

https://www.google.se/amp/s/www.timesofisrael.com/ownership-of-israeli-nso-group-up-in-air-amid-latest-pegasus-scandal/amp/

Vad hände med spionerinyheten om att USA spionerat via Danmark på ledande svenska politiker och tjänstemän? Varför är ”locket på” om det? Alla spionerar mer eller mindre på alla. Lika bra att inse det. Och som Kinberg-Batra konstaterade i sitt sommarprogram får man vara beredd på avslöjanden om allt man eventuellt gjort om man vill spela om makten där fulspel är en del av spelet. Det bedrövliga är bara att en del av fulspelet idag är att mer avancerat än någonsin tidigare sprida falska ”sanningar” för att motverka sina fiender. 

https://sverigesradio.se/avsnitt/anna-kinberg-batra-sommarprat-2021

I sammanhanget tycker jag Ylva Nilssons artikel i Expressen platsar. Hanteringen av lobbyverksamhet i Sverige är under all kritik. Det är omöjligt att tolka på annat sätt än att riksdagspolitikerna är egennyttiga. Varför skulle annars Sverige vara ett av få länder i västvärlden där inte lobbyverksamheten är ordentligt reglerad. Och trots att även de två senaste statliga demokratiutredningarna efterlyser regleringar kopplat till lobbyistverksamheter införs de inte. Varför ska ”vår tids adel” försämra för sig själva? Att riksdagen inte ens kan fatta beslut om en rimlig ordning kopplat till lobbyister vittnar tydligt att vi måste få fram seriösare partier även som riksdagsalternativ. Dagens riksdagspartier verkar inte för invånarnas bästa, det är övertydligt.

Ett påpekande handlar om lobbyister. Som en jämförelse; i EU måste alla högre befattningshavare varje månad offentligt redogöra för vilka lobbyister de har träffat. Lobbyister måste dels registrera sig offentligt, dels bära skylt med bolagets namn i EU-byggnader.”

”I Sverige sker all lobbying bakom lyckta dörrar så svenska medborgare vet inte vem som pratat med vem före viktiga beslut.”

Ändå rinner det ju sedan länge en strid ström av utgående svenska ministrar, generaldirektörer och politiska rådgivare rakt in i näringslivets politiska konsulteri.”

https://www.expressen.se/ledare/ylva-nilsson/eu-koper-inte-vart-svenska-sant-hander-inte-hos-oss/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar