torsdag 19 augusti 2021

Fler flickor och kvinnor

Mansöverskott

Det finns många länder som idag har ett mansöverskott. Ofta på grund av gamla traditioner där pojkar ses som bättre än flickor och på grund av ”flyktingströmmar” där en mycket stor majoritet av ”flyktingarna” är män. Varför ””? Jo, vi vet att väldigt många av dem som enligt FN klassas som flyktingar aldrig har möjligheterna att lämna sitt närområde. Vi vet också att väldigt många som anger asylskäl får avslag på sin ansökan. ”” innebär att många av materiella och livskvalitetsskäl söker lyckan på andra ”jaktmarknader”. Hur kan man klandra människor som tar egna initiativ och försöker förbättra sina liv? Det kan inte jag. Trots det anser jag att unika samhällen också har rätten att utveckla sitt egna samhälle på egna önskade sätt och därför måste säkerställa ordning och reda, och rättvisa, kopplat till migrations- och integrationspolitiken. Att inte sköta asylansökningar, och andra migrationsansökningar, strikt och likvärdigt är också djupt orättvist.  

En lösning på vårt mansöverskott och för att hjälpa många stackars flickor och kvinnor i Afghanistan är att starta ett program liknande de som USA, Kanada och Australien har där Sverige, utifrån några praktiskt möjliga perspektiv (landet styrs nu av talibaner), tillåter några tusentals flickor och unga kvinnor komma till Sverige. Flickor och kvinnor som under de senaste 15 åren fått gå i skolan och haft värdefulla samhällsroller men som nu kommer att nekas fortsatt utbildning och förpassas till hemmen. Jag har varit projektledare för ett integrationsprojekt inom Rotary kopplat till unga kvinnor med afghans bakgrund. Jag vet att många av dessa kvinnor har förmågan att bli toppstudenter på våra universitet som många andra av våra utomeuropeiska kvinnor som redan finns i landet. Om en liknande satsning överhuvudtaget ska övervägas måste det kombineras med ett omfattande introduktions- och integrationsår där bland annat följande ingår:

- Ett omfattande samhällsintegrerande introduktionsprogram på ett år med lektioner minst fem timmar per dag om hur det samhället är uppbyggt, våra viktigaste lagar, kvinnors rättigheter och att alla vuxna i Sverige som inte har allvarliga funktionshinder förväntas vara självförsörjande för att vi gemensamt ska kunna ta hand om våra svagaste invånare på ett anständigt sätt. Programmet ska tydligt redogöra för skillnaderna mellan det svenska samhället och det afghanska samhället.

- Parallellt med ovan massor av utbildning och träning i det svenska språket.

- Bidragssystem som är resultatfokuserade. Det vill säga till exempel att de som ingår i programmet ska ha uppnått en viss förmåga i att kommunicera på svenska efter ett års utbildning. Utbildningsprogrammet i svenska ska sedan fortsätta parallellt med andra studier eller arbetsträning.

Irena Pozar skriver läsvärt i Expressen kopplat till ovan i nedan bifogad artikel. Talibanerna blir nog gärna av med fler män de inte gillar. Kvinnorna vill de sannolikt åter behandla som mannens boskap. 

Bland de tusentals desperata människor som klättrar på flygplan på Kabuls flygplats i hopp om att kunna lämna landet syns få kvinnor och flickor. Var håller de hus? De är överallt och ingenstans. Talibanerna letar efter dem, tvingar bort dem från portarna till universiteten, tvingar dem att vända i dörren till sina kontor. Kvinnor på bild täcks av målarfärg, kvinnor i verkliga livet täcks med burka. De stoppas vid de checkpoints som ställts ut runtom i Kabul och har inte en chans att försöka ta sig ut ur infernot.”

 Orden ekar tomma. Och orden om hur Sverige ska hjälpa och stötta de miljontals kvinnor och barn som nu riskerar att få sina liv fullständigt förstörda saknas helt. Hur kan det inte från svenskt håll ha funnits en skarp plan på hur man ska skydda Afghanistans kvinnor vid ett taliban-övertagande? Det räcker inte att hylla Malala Yousafzai, man måste också vara som Malala Yousafzai. 

”Det är vida känt att Afghanistan är världens farligaste plats för kvinnor. Det som nu väntar är rena skräckscener, ett fullständigt ovärdigt liv i fångenskap på grund av att man är kvinna. De senaste veckorna har ett krig mot kvinnor inletts i ett land med starka kopplingar till Sverige.”

https://www.expressen.se/kronikorer/irena-pozar/varfor-raddar-inte-sveriges-feministiska-regering-flickorna/

Anna Dahlberg, Expressen, skrev redan i april 2021 nedan läsvärda artikel kopplat till afghanska kvinnor. Sveriges så kallade feministiska regering har återigen skött sina uppdrag uselt.

Men nu måste flickorna och kvinnorna stå i centrum. Livet som kvinna i Afghanistan är ofta ett helvete. Varje år försöker tusentals kvinnor ta sitt liv i ren desperation – genom att äta råttgift, sätta eld på sig själva och så vidare.”

”Nu riskerar de små fickor av frihet som har uppstått de senaste två decennierna att täppas till. Kvinnor lär återigen bli fångar i sina hem, utan rätt att utbilda sig, arbeta och så vidare. Sverige och västvärlden har ingen möjlighet att undsätta miljontals flickor och kvinnor. Inte ens när vi har varit på plats i två decennier har vi lyckats befria dem från det brutala könsförtrycket.”

Vi kan inte bara kasta Afghanistans kvinnor under bussen.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/kasta-inte-afghanistans-kvinnor-under-bussen/

Föreningen The global village gör mycket bra. Bland annat studier av hur misslyckad integrationen av utomeuropeiska invandrare är i Sverige. Inte minst har de nyligen släppt en rapport om hur få av alla invandrare från Syrien som är självförsörjande. Svensk integration är uselt obefintlig skulle jag säga. Ett av skälen till det är bland annat att våra bidragssystem och rättighetssystem kraftigt avviker från till exempel USA, Kanada och Australien där det egna ansvaret är mycket större.

https://theglobalvillage.se/

Redan 2018 skrev Patrik Kronqvist, Expressen, mycket läsvärda rader om att man måste ta mansöverskottet på större allvar än vad ansvariga politiker gör. Snart har en mandatperiod gått från när den artikeln skrevs. Har du sett eller läst om några regeringsinitiativ för att försöka hantera detta faktiska problem? Ett problem som till exempel ökar prostitutionen i landet. 

Jämn könsfördelning är en fråga som har hög prioritet i Sverige. Diskrimineringslagen tvingar rentav arbetsgivare att verka för jämnare könsblandning. När Uppsala universitet vill rekrytera en upphandlingsekonom eller när Newsec försöker få tag i en driftstekniker sjunger de därför båda den jämna könsfördelningens lov i platsannonserna.”

Så fort det handlar om könsbalansen i samhället i stort tycks intresset för frågan dock svalna. I medierna har exempelvis frågan om kvoterade bolagsstyrelser fått betydligt större uppmärksamhet än det kraftiga mansöverskott i yngre åldrar som asylinvandringen har medfört. Det är märkligt. Det borde rimligen vara viktigare att verka för en någorlunda jämn könsbalans i hela samhället än på varje enskild arbetsplats.”

Redan under flyktingkrisen 2015 konstaterade Hans Rosling, professor i internationell hälsa, numera avliden, att könsobalansen i vissa åldersgrupper i Sverige började närma sig nivåerna i ettbarnspolitikens Kina.”

Över tid leder det till dramatiska skillnader. Sedan 2012 är det 100 000 fler män än kvinnor som har sökt asyl i Sverige i den yngre åldersgruppen, enligt statistik som Stefan Olsson, regionråd i Uppsala, M, tog fram i juli. En del av dem kan visserligen redan ha lämnat Sverige. Andra har fått ta hit anhöriga. Men till det ska läggas de många invandrare som aldrig ger sig till känna för myndigheterna och där männen också är i dominans. Det långsiktiga mansöverskottet kommer även att förstärkas om den gymnasieamnesti som de rödgröna och C drev igenom godkänns av Migrationsöverdomstolen. Lågt räknat handlar det alltså om tiotusentals unga män som kan få det mycket svårt att bilda familj i Sverige.”

Det kraftiga mansöverskottet kan innebära problem för Sverige, enligt flera forskare. Det kan nämligen kopplas till högre nivåer av såväl brottslighet som våldsanvändning, menar statsvetaren Valerie Hudson.”

Att rakt av överföra slutsatser från länder som Indien och Sudan till svenska förhållanden låter sig inte göras. Men det är ytterst oroväckande att antalet sexualbrott, enligt UNT, har ökat kraftigt i Sverige under samma tid som mansöverskottet har växt.”

Snarare visar mansöverskottet på problemet med dagens asylsystem. En övergång till ett mer renodlat kvotsystem skulle kunna öka möjligheterna för kvinnor och barn att få skydd.”

”Om svensk migrationspolitik ska bli hållbar på riktigt går det inte att blunda för den stora könsobalansen.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/politikerna-kan-inte-blunda-for-mansoverskottet-langre/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar