söndag 22 augusti 2021

Gemensamma normer

Ordning och reda

Tänk att det finns rätt många personer som inte tycker att ordning och reda är så viktigt. Till och med att det är kreativitetshämmande. Idag råder ingen tvekan om att vi behöver återställa rimlig ordning och reda i Sverige. Det tjänar vi alla på som lever i vårt land. Inklusive alla hederliga invandrare som invandrat till Sverige de senaste tjugo åren. 

Kanske har Afghanistanexemplet fått upp ögonen på många som tidigare inte velat inse hur stora de kulturella skillnaderna mellan till exempel generell svensk kultur och generell afghansk kultur är. Skillnader som också påverkar ordning och reda eftersom människor fostras olika runt om på jorden. Och få samhällen är så överorganiserade som det svenska. Och få samhällen är så dåligt organiserade som det afghanska. Och väldigt många invandrare de senaste åren kommer från väldigt annorlunda kulturer än den svenska. Viktigast av allt för att bygga ett starkt Sverige med homogena normer är att få ordning på migrations- och integrationspolitiken. Vi behöver återbygga starka gemensamma normer bland Sveriges invånare. Starka gemensamma normer bland invånarna är mycket viktigare än vad många förstår. Särskilt tondöva finns bland V-, MP- och C-företrädare.

Normer beskrivs vanligtvis som samhällets oskrivna lagar. Ibland påverkar även våra normer de skrivna lagarna. 

Normer är enkelt uttryckt det vi tycker är okej och inte okej, och det förändras i såväl tid som rum. I ett land kan skiftande normsystem finnas parallellt i samhällets olika grupper.”

https://www.levandehistoria.se/vittnesmal-med-klassrumsovningar/tema-normer/1-samhallets-normer-och-dess-konsekvenser

Anna-Karin Wyndhamn, GP, skriver mycket läsvärt om hur illa det går när naivister och vänsterförstörda personer inte bara får tycka saker utan också trycka på kommunala verksamheter sitt tyckande. Liknande idioti som i Göteborg finns även i Uppsala. Idioti som även i Uppsala måste arbetas bort.

"Den som läser Anna Ekströms rapport om tystnadskulturen i Göteborgs Stad möter en kommun vars kärnverksamheter är satta i moraliskt och praktiskt förfall. I en passage talas det om en ”organisatorisk tystnad” som tillåtits slå rot och sedan förgrena sig in i de anställdas förhållningssätt. Många avstår från att rapportera sådant som kolliderar med vad ledningen vill höra. ”Att lyfta obekväma sanningar är obekvämt”, säger en av de intervjuade. Impulsen att skarva förstärks sedan genom lager av chefsnivåer. De vill ha framgångssagor, inte eländesskildringar."

"Normkritiken marknadsförs gärna såsom något som kan luckra upp makthierarkier. Den lär ut ett perspektiv som ska ”bråka med” vår uppfattning om vad som är norm respektive avvikelse i ett visst sammanhang. Det är alltid de dominanta normerna som kritikern riktar in sig på, så sett är metoden enkel att tillämpa."

"Också i Göteborgs stad är ytan viktig att polera. I omgångar har man låtit allt webbmaterial genomlysas för att få en så aptitligt tillrättalagd bild som möjligt. Redan 2012 gjordes en normkritisk översyn av kommunens webbmaterial. I denna står bland annat att läsa att det är Askim som är segregerat, medan Hjällbo står för mångfald. Sånt borde man lägga vikt vid i språket, menar utredarna."

"Den som tar del av stadens jämställdhetsplan för 2019-2023 finner att normkritisk analys är påbjuden i rekryteringsprocesser, marknadsföring, informationsmaterial och stadsutvecklingsprojekt på både längden och tvären. Av hemsidan framgår att ”alla verksamheter i Göteborgs Stad måste arbeta normkritiskt i sitt dagliga arbete”. För detta har man bland annat tagit fram ”Normblocket - ett verktyg för att normkritiskt granska bland annat Göteborgs Stads styrande dokument, blanketter och illustrationer”. Detta är på alla sätt egendomliga och kostsamma satsningar i en stad med uppenbara problem kopplad till explosiv normkritik: stora grupper av unga människor lever vid sidan om, eller i direkt konfrontation med, samhället. De har förkastat både regler och lagar. All kraft borde läggas på att förmå dessa grupper att acceptera de normer som kännetecknar en demokratisk rättsstat, buren av liberala värderingar. Men för att lyckas med det måste man göra upp med ideologin som försvagar staden inifrån."

https://www.gp.se/ledare/g%C3%B6teborgs-stad-beh%C3%B6ver-starkare-normer-snarare-%C3%A4n-normkritik-1.53076905

Det är mycket som försvagas ”inifrån” i dagens Sverige. Det måste vi få stopp på. Anna Dahlberg skriver klokt om att Sverige nu måste tillämpa stopp på fortsatt invandring från mycket skilda kulturer där inte personerna innehar högt eftertraktad kompetens. Så länge MP, V och C starkt får påverka svensk migrationspolitik kommer oordningen råda. Gemensamma normer måste starkare byggas i dagens Sverige. Det kräver arbetslivserfaret och aktivt politiskt ledarskap. Det saknar vi idag. 

Hjärtat blöder vid tanken på alla de kvinnor och flickor som nu återigen ska tvingas leva under talibanernas styre. Men Afghanistan är ett land med närmare 40 miljoner invånare. Det går inte att evakuera en hel befolkning, eller ens en halv, även om man känslomässigt skulle vilja befria varenda afghansk flicka.”

Dagens asylsystem är ohållbart. EU utsätts gång på gång för utpressningsförsök med migranter som ett slags hybridvapen. Senast i raden är Belarus, vars diktator Lukasjenko har chartrat plan från Irak för att sedan bussa migranter till EU:s yttre gräns vid Litauen. Allt i syfte att förmå EU att häva sanktionerna mot landet.”

”Det är förmodligen bara en tidsfråga innan Belarus börjar flyga in afghaner för att sätta ytterligare press på EU. Med största sannolikhet är det Rysslands president Putin som orkestrerar operationen i bakgrunden.”

”Ytterligare ett problem med den illegala migrationen är den dåliga träffsäkerheten. En växande andel av migranterna som tar sig till EU har inga skyddsskäl, utan vill ta sig hit av ekonomiska skäl. Återvändandet till hemländerna fungerar inte.”

”Den stora majoriteten är dessutom män. Förra året var andelen 64 procent bland de asylsökande inom EU; mansdominansen är troligen ännu mycket större bland ekonomiska migranter som går under jorden. Systemet göder en enorm smuggelindustri som omsätter hundratals miljarder varje år. Samtidigt dör tusentals migranter varje år på Medelhavet.”

De miljontals människor som flyr undan krig bör i stället ges skydd i närområdet. Det är i grunden inte konstigare än att Sverige skulle vara det stora mottagarlandet om Norge eller Finland mot förmodan invaderades. Vi skulle knappast peka finger mot låt säga Japan och undra varför landet inte gör mer.”

Den svenska regeringen borde sluta ducka och öppet stå för att EU behöver en ny, mer verklighetsanpassad migrationspolitik.”

https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/nej-sverige-och-eu-kan-inte-oppna-famnen-igen/





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar