tisdag 17 augusti 2021

Låneberoende

Beroende som beroende

Oavsett vilket beroende vi människor har är det nästan alltid dåligt för oss. Drogberoende, spelberoende, porrberoende, sockerberoende, lyxberoemde, uppskattningsberoende eller låneberoenden är exempel på beroenden som leder många i förfall och fördärv. Många av oss vet att vi har något eller fler beroenden som vi ogillar men som är svåra att bli av med. 

Låneberoenden är stora. Kanske är lån i alla dess former näst efter droger våra mest vanliga beroenden. Med tanke på hur lättillgängliga droger och lån är knappast förvånande. Expressen beskriver väl hur urspårat det blivit med allt fler svenskar som drabbas av ”lyxfällo-lån”.

https://www.expressen.se/ledare/dags-att-sparra--lyxfallan-lanen/

Glöm aldrig att du har ett eget mycket stort ansvar för ditt eget sparande. Man kan spara i sitt boende, i aktier, i eget företagsbygge, i råvaror, i antika möbler, i konst och så vidare. Alla som jobbar kan spara mer eller mindre. Det handlar om hur dyrt man väljer att leva om det ska finnas utrymme för lite sparande. ”Stinsen” blev en fantastisk symbol för just detta faktum. År efter år sparade denna lågavlönade stins lite pengar i aktier. Aldrig särskilt vågat. År efter år blev det dock allt mer sparat när aktierna ökade och ökade och ökade i värde. 

Oseriösa och extremt giriga personer, som beskrivs i nedan bifogade artiklar, hoppas jag både sätts i fängelse och att de flesta av deras tillgångar tas ifrån dem. självklart måste också eventuella gåvor de gett till närstående innan de gripits beslagtas. Jag ogillar skarpt oseriösa och kriminella som berikar sig. De symboliserar människor som inte skyr några medel för att frossa sig i lyx. Det är liknande personer som ger särskilt vänstern syre om att alla företagare är girigbukar och mer eller mindre kriminella. Det stämmer inte men de finns. De kriminella är ofta personer som är beroende av en exklusiv yta för att känna omgivningens uppskattning. Samtidigt har de som går på kriminella rådgivares löften om orimligt mycket ”guld och gröna skogar” ett eget stort ansvar för att den egna girigheten kopplat till orimliga avkastningslöften lockade. De kloka spararna går inte på oseriöst höga avlastningslöften. Det egna ansvaret är stort och ska alltid vara stort. Nedan några artiklar om Ernsberger som nyligen dömdes i Hovrätten för att ha lurat många pensionssparare. Uppenbarligen har åklagaren lyckats föra det utom rimligt tvivel att de genomfört transaktioner som bara varit för egen vinning skull och inte i pensionsspararnas intresse. Eftersom jag vet hur värdefullt företagandet är för vårt välståndsbygge är jag mycket mån om att alla, av de få, oseriösa företagare som finns blir avslöjade och fällda. Att utnyttja befintliga system och utnyttja gråzoner är en sak, att medvetet lura sina kunder eller på andra sätt berika sig är inte ok.

”– I min värld finns det inget att ångra, i meningen att hade inte de här affärerna skett, så hade det varit 120 miljoner kronor mindre på fondspararnas konton, säger han till TV4 Nyheterna.”

https://www.expressen.se/dinapengar/ernstbergers-sista-dygn-i-frihet-inget-att-angra-i-min-varld/

https://www.svd.se/ernstberger-i-forvar-kanns-fruktansvart

Jag gläds åt andra människors hårt intjänade framgångar. Även för framgångar som gör människor extremt onödigt rika. Jag är inte en missunnsam eller avundsjuk person. Personligen tillhör jag typerna som inte skulle köpa en lägenhet på Manhattan i New-York för 500 miljoner kronor även om jag hade råd. Jag skulle aldrig ha en massa stora bostäder och många bilar. Av många skäl ogillar jag det beteendet och imponeras inte. De extremt rika får göra nästan vad de vill för sina intjänade pengar. Jag imponeras av de framgångsrika som använder sina tillgångar och sitt eventuella kändisskap åt att bidra till människans positiva utveckling. Många som lyckats skapa stora ekonomiska framgångar, eller som ärvt mycket pengar gör också många samhällsnyttiga insatser för delar av sina förmögenheter. Inte minst allt fler konsthallar i Stockholm är privatfinansierade. Tänk om någon av alla rika Uppsalabor kunde räcka upp handen och säga att hen gärna finansierar ett nytt konstmuseum i staden och på en tillgänglig plats i staden som stärker citys attraktion! Bland annat är jag helt övertygad om att ett fint nytt konstmuseum då skulle bli verklighet för många mindre miljoner kronor än om kommunen bygger det. Giriga och oärliga personer som nedan ger mig bara negativa känslor och sprider en negativ bild av "kapitalister".

Svenske Roger Karlsson, 47, har lurat tusentals människor på 140 miljoner kronor i ett bitcoinbedrägeri. Han har nu dömts till 15 års fängelse i USA – efter att ha varit efterlyst av Interpol.”

https://www.expressen.se/nyheter/thailandssvensken-domd-mamman-han-far-ta-det/

Det är viktigt att spara. Det bästa sättet att spara är att göra det i verkliga värden istället för att bara spara pengar som idag ger 0 ränta. Att investera i eget boende och att investera i prisvärda aktier är enligt mig alltid kloka investeringar. Framförallt anser jag att investeringar i egen och eventuella barns utbildning är kloka investeringar. Pengar ska jobba, inte ligga still på ett konto. 

Vad gäller de stora skulderna i Sverige kan jag inte förstå att inte riksdagen förbjuder de korta destruktiva sms-lånen till ockerräntor. Många redan socialt utsatta hamnar genom dessa lån i ännu sämre lägen. Jag kan inte heller förstå att inte riksdagen öppnar upp för att långivare, som en del av låneansökan, ska kunna begära en översikt över den totala officiella skuldbilden. Jag kan inte heller förstå hur riksdagen kan tillåta allt fler kommuner och vissa regioner att bygga upp allt för höga skuldberg. De som bedriver en extrem skuldsättning av till exempel en kommun räknar iskallt med att skatter kan höjas. Jag ogillar starkt sådant tänkande. Nedan artikel, skriven av nationalekonom Johan Gustavsson, om illa skötta kommuner är läsvärd. Kommuner sägs inte kunna gå i konkurs men en sak är många nationalekonomer eniga om och det är att Kommuninvests gemensamma skuldgarantier kan bli dyra för skötsamma kommuner. Skuldgarantin kopplad till Kommuninvest kan bli en "svart svan".

"Många svenska kommuner dras med växande underskott. Redan före pandemin hade kommunernas skuldbörda ökat snabbare och snabbare fyra år i rad och 2019 ökade skuldsättningen i hela 224 av Sveriges 290 kommuner. 2028 beräknas antalet personer över 80 år ha ökat med 50 procent jämfört med 2018, vilket kommer leda till ökade kostnader för den kommunala äldreomsorgen och hemtjänsten. Till råga på allt lär ökningen av antalet äldre bli ännu större i kommuner som redan nu brottas med avbefolkning och medföljande underskott. Inom det närmsta årtiondet är det därför tyvärr inte alls osannolikt att någon eller några kommuner kommer att gå i konkurs."

https://www.expressen.se/debatt/nar-den-forsta-kommunen--gar-i-konkurs-utbryter-kaos/

En professionell hantering av krediter var ett av huvudskälen till att flera Europeiska stater länge dominerade världen. Först spanjorerna, därefter holländarna (länge underställda den spanska regimen) och därefter främst britterna. Kommuner och länder som missköter sin ekonomiska hushållning kraschar förr eller senare, därom finns gott om historiska exempel. En väl fungerande finansmarknad är kritisk för samhälls och företagsframgångar. Med det sagt måste alltid dess skadliga avarter alltid bekämpas med kraft.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar