lördag 14 augusti 2021

Sårbara system

Är försvarsförmågan god i Sverige?

Moderna krig är inte som förr. Allt, även krigföring mellan grupper av människor, utvecklas och förändras. Särskilt i en tid som är helt digital och allt mer elektrifierad. Varför offra dyra flygplan, eller dyrt utbildade soldater, när man lättare och billigare kan uppnå sina syften genom cyberattacker? Sverige måste stärka sin Cyberförsvarsförmåga. 

Nedan reportage i SVT om cyberattacken mot Coop är minnesvärd. När även ett av världens duktigaste IT-konsultbolag, Accenture, hackats och pressats på pengar är det enkelt att förstå hur sårbara våra digitaliserade verkligheter blivit. Självklart kräver brottslingarna betalt i cybervalutor.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/coop-tvingas-halla-stangt-aven-under-sondagen

https://www.google.se/amp/s/thehackernews.com/2021/08/it-giant-accenture-hit-by-lockbit.html%3famp=1

Kriminella är alltid företagsamma och utnyttjar alla svagheter som finns i samhällskroppen. Dagens pirater är aktiva på Internet och begär cyberbetalning för sina brott. Jag har länge lyft fram att just kriminella älskar cybervalutorna. Samtidigt förvånar det mig att de som ”kidnappar” datasystem väljer cybervaluta som betalning. Det måste innebära att minst USAs underrättelsetjänst, NSA, kan identifiera vilka som ligger bakom kupperna eftersom blockchain ska vara spårbart. Blockchain är en av de viktigaste tekniska byggstenarna för att producera och administrera cybervalutor. Nedan TV4 reportage om krav på 600 miljoner för att ”rädda” ett kapat system exemplifierar vilka enorma belopp piraterna jagar. De som lyckas få dessa pengar är sannolikt inga personer som vi vill ska bada i pengar.

https://www.tv4.se/artikel/1bxGqG0hE9aezvXAomCGxP/hackarna-kraever-600-miljoner-kr-i-loesensumma

Jag har sagt det förr, jag säger det igen, varför tillåter USA och EU cybervalutor som inte är t ex utgivna av USA, EU eller Kina? Jag har förstått idén med att cybervalutorna ska skära bort bankernas onödiga transfereringsavgifter men det kan även bli fallet om ett starkt land, eller union, ger ut en digital valuta som även backas av en nation. Kina har gått före och gör just så. Vi får se hur det går. Helt klart är att många nationers valutor genom tiderna skötts uselt så en nationellt stöttad valuta är inte en garanti för en säker tillgång. Alla varianter av valutor är främst en fråga om tillit. Vem tror idag att ett lands gammelpengar och ”digitala gammelpengar” backas av guldreserver?

https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/granskning/sa-blev-kryptovalutan-bitcoin-de-kriminellas-favorit

Att de kriminella skickar ett meddelande till dem de utsätter för kapning och utpressning är som hittat ur en gangsterfilm. Nedan brev skickat från utpressare är mycket intressant. 

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/okanda-hackergruppens-meddelande-i-coops-kassor-it-s-just-business

Som allt för ofta rankas Sverige i Norden som sämst eller näst sämst i ”gren efter gren”. Så går det när det politiska ledarskapet allt för länge varit inkompetent och uselt. Sverige rankas idag som näst sämst i Norden på cybersäkerhet. Sverige, ett land som har många mycket duktiga IT-företagare. 

Sverige har blivit allt sårbarare under ”kusken” Löfvens ansvar för Sverige. Hur kunde en så olämplig profil bli landets ledare? Vissa tycks tycka att det är bra med en ”folklig” statsminister. Det skadar självklart inte om en statsminister står med båda fötterna på jorden MEN minst 80 procent av oss väljare vill väl att en kommun och ett land ska styras av en mycket väl meriterad person? Det tror jag. Bara då kan kommunen och landet leverera en positiv framtid för sina invånare. ”Landets bästa” som Håkan Boström nedan skriver om finns inte som fokus för Löfven. Han är mångårig förhandlare för ökat inflytande och för ”lönemärken”. Han skulle tveklöst förhandla med SD om det var hans enda väg till makten.

https://www.industriarbetsgivarna.se/nyhetsrum/nyheter/nyheter-2020/lonemarket-satt-for-svensk-arbetsmarknad



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar