fredag 9 mars 2018

mycket, lagom eller inte alls...

EU-valspositionering redan nu
Intressant att det går att ta del av allt fler EU-ställningstaganden bland riksdagspartierna. Säkerligen tycks både Liberalerna och Sverigedemokraterna se det som en möjlighet att även vinna väljare i riksdagsvalet. Liberalerna älskar att centralisera mycket makt till EU och SD vill lämna EU. Centerpartiet vill att samarbetet ska bli ”smalare men vassare”.

SD har sannolikt mycket att vinna på sitt ställningstagande. De förstår inte, eller struntar i, att ett litet folk som det svenska inte kommer att ha en chans att försvara våra intressen i ensamhet. Vilka är deras alternativ? En pakt med Ryssland? En pakt med Kina? Ensam går inte. Men Liberalerna? Visst skiljer de sig från övriga men det förefaller desperat.
”Mycket kan man säga om Liberalerna, men man kan åtminstone inte anklaga partiet för att vara populistiskt. I SCB:s senaste undersökning från november 2017 svarade endast 17,1 procent av de tillfrågade att de i en ny folkomröstning skulle rösta ja till att ersätta kronan med euro. 69,9 procent var emot.”
http://www.gp.se/ledare/boscanin-jan-björklunds-eu-linje-är-destruktiv-1.5302494

Inte minst de handelskrig som Trump nu startat visar att ”ensam inte är stark” för lågt befolkade länder som Sverige. Inte ens betydligt merbefolkade länder som Tyskland eller Frankrike klarar av att hävda sig enskilt. Du tror väl inte ”bara” EU-projektet handlar om fredsbevarande? Det handlar också om att försvara egna globala intressen, och om att försöka positionera sig väl inför framtiden.

EU är tyvärr i djup kris, trots att dess hängivnaste anhängare försöker låtsas annat. BREXIT, Grekland i fortsatt mörker, främlingsfientliga och protektionistiska politiska krafter på kraftig frammarsch i Frankrike, Tyskland, Sverige och Italien. Sjuka regimer i Polen, Ungern och på Malta. Den Europeiska patienten, EU, är i djup kris. Ett stort misslyckande som jag främst tror beror på EU-politikernas, samt deras byråkraters, oförmåga att lyssna till folket. ”Smalare men vassare” och ”förtydliga värdet för mig” är budskapet från stora delar av EUs invånare. Oförmågan att ha fokus på invånarnyttan, och konkurrerande stormakters uppmuntran till konflikter inom EU, driver EU mot splittring. Det är min övertygelse att det är mycket dåligt för oss Européer. Vi behöver en lyhörd EU-ledning som mycket snart lanserar ett paket för ett ”Smalare och vassare EU”. Att gå Liberalernas önskan till mötes att ”stärka” EU ännu mer ökar tempot mot samarbetets sammanbrott! Skärpning! Lansera paketet! Ett invånarcentrerat, mer fokuserat och spetsigare EU samt ett gemensamt språk som vi alla ska lära sig parallellt med det egna är framgångsreceptet! Kortsiktig egennytta är en stark drivkraft. Politikens uppgift är att tänka och verka för positiva helheter. Suck!

Gårdagens opinionsmätning från Demoskop är ingen rolig läsning. Vi måste få en ny regering efter 9/9 som är företagarvänlig, som är nytänkande, som förstår hur mycket ny teknologi kan bidra till att vi klarar våra demografiska utmaningar och som mycket bättre säkrar att inte Sverige klyvs. Kom igen nu Alliansen på riksnivå! Det är öppet mål!
https://www.expressen.se/kronikorer/k-g-bergstrom/detta-maste-raknas-som-en-besvikelse-for-kristersson/

Dagens kalkoner
Trafikverket. De vill dumpa över 2000-mil väg till lokala vägföreningar. Men i Uppsala tror S och MP att staten, främst genom Trafikverket, ska betala stora delar av ett spårvägssystem... Suck!
https://www.svtplay.se/video/17236746/rapport/rapport-7-mar-19-30-3?start=auto

Dagens stjärna
Jenny Sonesson. ”Det står givetvis alla fritt att diskutera, kritisera och föra fram sina åsikter utan att motsatta argument alltid hörs. När det är offentliga pengar inblandade i ett arrangemang måste däremot högre krav ställas på åsiktsmångfald.”
http://www.gp.se/ledare/sonesson-låt-burka-songs-2-0-bli-en-kommunal-lärdom-1.5329009Inga kommentarer:

Skicka en kommentar