lördag 24 mars 2018

Demokrati i gungning

Våga leda i en komplex värld
Det har den senaste tiden varit många reportage om hur demokratierna i västvärlden mår. Läget är på många sätt allvarligt. Särskilt illa är det att partierna inte längre har så många medlemmar samtidigt som partikarriarister och tjänstemän har stärkt sin makt på bekostnad av många fler folkliga företrädare med en längre arbetslivserfarenhet. Den folkliga förankringen är idag oacceptabelt dålig. Den kraftiga försämringen av heltidspolitikers villkor har säkerligen också gjort fler av de få med stor integritet tystare. Idag är den som vill göra politisk karriär ännu mer beroende av att bli omtyckt av någon ”högre” i hierarkin. Ingen bra grund för en tillräckligt kraftfull demokratisk insats. Politikers uppgift är att företräda det folk som man just ska företräda efter bästa förmåga. För att kunna göra det bra och trovärdigt ska man främst stå på deras sida och våga utmana till exempel dumheter i riksdagen som drabbar lokalbefolkningen negativt. Jag tycker att den folkliga förankringen är jätteviktig! Det räcker inte med ett högt valdeltagande vart fjärde år! Vår demokrati måste moderniseras och vitaliseras. En allt påtagligare toppstyrning är en oklok väg framåt. Det är bara, kortsiktigt, de som sitter i toppen som tjänar på en sådan ordning! Riv pyramiderna!
Dokumentären ”länge leve demokratin” är värd att titta på och reflektera runt, om du tycker att demokratin är värd att försvara. När demokratin blir allt mer dysfunktionell blir också dess förmåga att värna sitt folks bästa svag. Tror du det är bra för våra lokalsamhällen och Sverige med en dysfunktionell och svag demokrati? Det tror inte jag.
https://www.svtplay.se/video/17391362/lange-leve-demokratin/lange-leve-demokratin-hotet-inifran-sasong-1-hotet-inifrån

Politiker som inte ägnar stor del av sin tid ute bland dem man företräder kan inte bra företräda dem. Personligen tror jag att avsaknaden av den djupa och regelbundna kontakten är huvudproblemet till varför många ledande politiker och partier så sent uppfattar problem och seriöst tar i dem. Och när vi utan en omfattande debatt kan få en mycket farlig grundlagsförändring, då kan man verkligen undra hur demokratin i Sverige mår. Vi pratar om en grundlagsändring med sannolika stora konsekvenser. Läs gärna bifogad artikel som väl beskriver vad det handlar om.
http://www.gp.se/ledare/thelin-den-svenska-grundlags%C3%A4ndringen-%C3%A4r-problematisk-1.5437321
Dagens kalkoner
EU och riksdagspolitiker som inte mycket tidigare kan inse och åtgärda orimlig orättvisa mellan marknadsaktörer. Traditionella annonsbärande medier har länge kämpat för att överleva när till exempel Google, Facebook och Apple fångat upp massor av annonsintäkterna utan att betala några skatter i till exempel Sverige! Ett utmärkt exempel på att dagens demokratiska arbete är dysfunktionellt. Jag ser inga argument för att globala nätföretag ska slippa göra rätt för sig genom rimliga skatter på marknader där de tjänar mycket pengar på sina tjänster. Det är också viktigt att nätföretagen säkerställer att deras kunder inte bryter mot lokala lagar. Eller tycker du att de globala nätjättarna ska vara juridiska frifrälse?
https://www.expressen.se/nyheter/natjattarna-riskerar-att-beskattas-i-eu-lander/
https://www.expressen.se/nyheter/peter-eriksson-valdigt-glad-for-facebook-skandalen/

Massmördare och mördande religiösa fanatiker som människor som krigat för IS ska ställas till fullt ansvar där de gjort mest skada. Jag utgår ifrån att inte en krona från Utrikesdepartementet går till att försöka hjälpa dem. Vi vill inte ha liknande människor i Sverige.
https://www.expressen.se/nyheter/41-is-svenskar-uppges-fangslade-i-syrien/

Dagens stjärna
Expressens ledare. Sverige måste driva på för ett ”smalare men vassare” EU! Ledaren har dock fel om att EU ska låta bli att beskatta nätbolag som till exempel Google och Facebook! De ska göra rätt för sig som alla andra företag på de marknader där de tjänar pengar. Världen kommer inte att kunna enas om skatteupplägg men det kan EU som än så länge företräder över 400 miljoner människor.
https://www.expressen.se/ledare/sag-nej-lofven-vaga-vagra-tillvaxt-for-eu/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar