måndag 12 mars 2018

En ny kejsare

”Den som gräver en grop åt andra faller själv däri.”
Xi Jingping är nu tveklöst världens mäktigaste person. Han är ledare för en befolkning mycket större än EUs och USAs tillsammans med en kraftig tillväxt av medelinkomsttagare. Ett folk med massor av välutbildade och ”hungriga” människor. Inte minst massor av skickliga ingenjörer. De har också själva stor erfarenhet av maktspel och dessutom har säkert kineserna lärt av främst Storbritanniens taktik att också ”härska genom att söndra”. Varför ska kineserna avvika från Trumps övertydliga retorik om ”America first”? Kopplat till att Kinas nationella folkkongress nu gjort det möjligt för Jingping att regera till sin död hörde jag ett P1 inslag om detta möte. De nämnde att allt i praktiken redan var beslutat innan folkkongressen samlades. Jag undrar jag hur de tror att det fungerar när landets kommunfullmäktige och riksdagen sammanträffar...
Det finns mycket att tycka om andra folks och samhällens sätt att organisera sig. Tänk att många tycker att just deras sätt är det bästa. Inte minst Sverige brukar för ovanlighetens skull vara särskilt stolta över de offentliga systemen. Ja,ja, det finns gott om sätt att organisera sig på och kulturella arv har tveklöst stor påverkan på vilken väg olika stater valt och väljer. Hur mäter vi bäst vilket samhälle som lyckas bäst? Det som har högst lägsta levnadsnivå för sina invånare? Human development Index, HDI?
http://hdr.undp.org/en/content/human-development-index-hdi

Europeiska ledare måste värna frihandelssystemet, och visa Trump att det enda sättet att stoppa oschyst konkurrens från Kina är att samarbeta.” Ja, precis som att ett EU i ordentlig gungning behöver samarbeta bättre krävs också ett betydligt bättre samarbete bland världens rimligt liknande demokratiska stater. Den demokrati vi känner är inte självklar om vi inte förstår att försvara den. Och i en värld med snart 10 miljarder människor är det klokt att inse att vi som vanligt konkurrerar om ändliga resurser. Oavsett vilka länder som väljer att samarbeta är det viktigt att inse att alla länders representanter främst har i uppgift att se till dem man företräders bästa. För ett litet exportberoende land som Sverige är det viktigt att ha så goda relationer som möjligt med så många länder som möjligt.
https://www.expressen.se/ledare/glom-trump-det-arkina-som-hotar-jobben/

Dagens kalkon
De som inte hjälper till att se till så att vi under mycket ordnade former kan få välja ett värdigare avslut på våra liv än vad som erbjuds idag. Mycket bra debattartikel bifogad om det som borde vara en självklarhet.
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/upprop-frivillig-dodshjalp-ar-en-medborgarfraga-21085

Dagens stjärna
Ann Charlott Alstadt. Ja, värna den sekulära rättsstaten!
http://www.gp.se/ledare/altstadt-v%C3%A4rna-den-sekul%C3%A4ra-r%C3%A4ttsstaten-1.5362756

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar