måndag 5 mars 2018

Mörka moln

Begränsingar
Delningsekonomin är bara i sin linda. Den är inte bara konsumentvänliga den är också miljövänligare än alternativen. Therese Uddenfeldt har nyligen lanserat en dyster bok om hur beroende av olja vi är och att det enligt henne är en lögn att vi kan klara av att mätta snart 10 miljarder människors energitörst med fossilfria alternativ. Jag delar inte alls den inställningen. Jag delar inte heller hennes syn att det skulle ta hundra år att bygga upp ett liknande energiförsörjningssystem som för oljan. Det kommer att gå väldigt fort och jordens stora städer kommer att visa vägen. Visst finns gott om mörka moln på vägen men vi kommer att klara av det. Solen, vattnet och vinden kommer vara våra främsta energikällor nästa århundrade, inte olja eller kärnkraft. Delningsekonomin kommer att spela en avgörande roll för det nödvändiga samhällsomställningsskifte vi behöver genomföra. Det är ett resurssnåla och klokare samhälle än dagens ”slit och släng” eller ”köp och använd sällan”-samhälle.

Vår digitala tid öppnar upp för delningssamhället. Samtidigt behöver avarterna med dark-net och alla pyramidspelsvalutor på internet tämjas och avväpnas från sin ljusskygghet. Den organiserade brottsligheten och diktaturer festar dagligen ute på Internets ljusskygga delar. Cyberpoliser och cybermilitärer behövs i betydligt större utsträckning än vad vi har idag. I alla stora samhällsförändringar uppstår möjligheter att missbruka laglöshet. Det är dags för lagstiftare i den fria världen att börja förstå i vilken tid och värld vi befinner oss. Den digitala, tjänsteorienterade och delningsfokuserade tiden. En tid för Devenistiskt tänkande. Vad väntar vi på?
http://pctidningen.se/sakerhet/internetsakerhet/de-storsta-hoten-under-2017-blir-kidnapparvirus-och-ddos-attacker
https://www.pts.se/sv/nyheter/internet/2017/pts-granskar-operatorers-sakerhetsskyddsarbete/
https://www.pts.se/sv/bransch/internet/integritet/regler/lagring-av-uppgifter/

Dagens kalkon
De som inte förstår, och respekterar, att svenska lagar gäller oss som är på svenskt territorium jämlikt. Inga undantag!
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/tingsratten-misshandlad-kvinna-borde-inte-ha-vant-sig-till-polisen/

Dagens stjärna
Lina Korsgren. Fantastisk Vasaloppsinsats. Jag gillar särskilt att hon hade modet att våga säga att hon ville vinna, och det gjorde hon!
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=6898900

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar