tisdag 20 mars 2018

Inte ens Orwells fantasi räckte till

Terrorbalans i en digital tid
Om vi bortser ifrån dina eventuella skulder i ekonomiska termer, hur fri är du? Vad innebär frihet för dig? Hur ofta reflekterar du över att väldigt mycket av ditt liv kan följas genom att studera dina elektroniska avtryck? Alla dina aktiviteter på Internet, om du inte agerar på Darknet. Alla dina betalningar via swish och kontokort. Dina rörelser via mobilen. Du kan röstövervakas genom din mobil. Allt fler fordon kan följas och så vidare. Hur fri är du? Hur trygg kan du vara i ett Europa där antidemokratiska krafter kraftigt flyttar fram sina positioner? Tänk om du lånat en bok som gör dig opålitlig och klassad som förädare? Väldigt mycket är fantastiskt med den digitala värld vi lever i, som vanligt finns det också baksidor. Särskilt om giganter som Google och Facebook, medvetet eller omedvetet, väljer att missbruka den enorma kunskapen de har om dig genom så kallad ”data mining” teknologi som även används kraftigt av företag som Amazon och Alibaba. Företag som bland annat nu bidrar till att ”det svenska klädundret” hamnat i stora problem. Samtidigt tycker jag att det är värdelöst att klaga på företagare som exploaterar möjligheter. När problem blir uppenbara måste tillräckligt stora krafter som EU reagera och reglera bort beteenden vi anser vara fel. Först då begår de eventuella lagbrott. Lagstiftare måste säkerställa rimlig terrorbalans mellan enormt mäktiga företag och folkets intressen. En del av det viktiga terrorbalansarbete är att säkerställa konkurrens mellan företagare. Monopol eller starka oligopol brukar vara värdelöst ur många perspektiv.
http://www.gp.se/ledare/bostr%C3%B6m-hatet-mot-google-1.5406944
http://searchsqlserver.techtarget.com/definition/data-mining

Beteendenavigering i en digital tid
Det är ingen ursäkt att man var stressad eller hade en dålig dag om man lägger ut ”fake news” eller sprider propaganda orkestrerad av olustiga främmande makter. Det är utmärkt med folkliga representanter som vågar tycka till och utmana. Fler ledande politiker måste våga tala tydligt om vad de ser och tycker. Det går att göra mer eller mindre anständigt. Det går att göra utan att avvika från partilinjen. Fakta är fakta. En personlig upplevelse är en personlig upplevelse. Jag har inte följt Hanif Bali men han har uppenbart lyckats beröra många. Vi får se hur det går för honom politiskt framöver.
https://www.expressen.se/ledare/lat-hanif-bali-skandalen-bli-en-lardom-infor-valet/
Inte ens George Orwells fantastiska fantasi, och skrivarförmåga, räckte till för att förstå vilket övervakningssamhälle vi skulle hamna i. Boken 1984, och hans andra böcker, är ändå läsvärda. Och inte kunde en så begåvad personlighet se att folkets möjligheter att störa maktens självgodhet genom sociala medier skulle bli ett faktum. Om han steg upp från de döda skulle han garanterat få en omfattande chock. Samtidigt tror jag inte han skulle stötta inskränkningar i yttrande- och tryckfrihetslagar. Vad tror du?
https://www.biography.com/people/george-orwell-9429833

Dagens kalkon
Alla ynkliga personer som tar sig rätten att obalanserat och hårt förstöra andra människors liv! Om man tycker att anständighet är viktigt, och att människor är oskyldiga om inte i rättegång bevisats skyldiga, deltar man inte i sociala mediers, och andra mediers, pöbelrättegångar. Tragiskt. All kärlek till hans nära och kära. Finns gott om näthatare som försöker framställa sig som godhetens kämpar. Mobbing och trakasserier är aldrig ok! Och brottslingar ska anmälas, Polis och åklagare måste tro och bevisa att ett brott begåtts och domstolar får döma. Pöbelns domstolar leder oss helt fel!
https://www.dn.se/kultur-noje/anne-sofie-von-otter-staller-in-turne-efter-makens-dod/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/XweraB/stadsteaterns-vd-ett-granslost-drev

Dagens stjärna
Expressens ledare. Rättigheter ska matchas mot rimliga skyldigheter. Språket har signifikant betydelse för att öka chanserna för framgångsrik inkludering. Kreativa lärarupplägg efterfrågas!
https://www.expressen.se/ledare/sprakkrav-behovs-men-var-finns-alla-larare-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar