fredag 2 mars 2018

Farliga exempel på handlingskraft...

Okloka projekt och missriktad plakatpolitik
Det görs tveklöst mycket positivt runt om i Sverige och runt om på vår jord. Samtidigt görs mycket dumt. "Dumt" kan ibland vara viktiga tester av nya idéer. Av den typen av erfarenheter kan vi lära mycket. Samtidigt är framgångsrika personer, organisationer i olika former, inklusive kommuner och landsting, bra på att lära av misstag och inte återupprepa dem. Några exempel på dumhet som är extremt dumt är att för invånarnas pengar, skattepengar, göra om okloka projekt. Eller som regeringar gång efter gång tillämpa riktade statsbidrag för särskilda aktiviteter till kommuner bara för att nationella ministrar ska kunna göra utspel om 100-miljoners satsningar som i praktiken innebär väldigt lite per kommun, som är administrativt krångliga och som inte respekterar att olika kommuner har olika behov för att till exempel förbättra skolresultaten bland våra barn och unga. All denna plakatpolitik i form av okloka statsbidrag borde få ett slut om man tycker att politik ska handla om annat än skådespel. Om det finns pengar att fördela ut för att klara välfärdens kärnuppdrag ska de skickas till lokala regeringar som får ansvara för hur några extra miljoner bäst kan göra nytta.


Vad gäller många kommunala projekt är jag mest besviken över att många framgångsrika projekt inte självklart implementeras i den löpande verksamheten. Istället startas nya liknande projekt..... Bara genom att mycket bättre implementera framgångsrika projektresultat skulle våra kommuner och regioner kunna utföra och förbättra den löpande verksamheten väldigt mycket. Förbättringar som innebär att vi invånare skulle få mycket mer och bättre samhällstjänster utan ständigt höjda skatter. Statlig- eller EU-delfinansiering är bara klokt om man har ambitionen att nå långsiktiga resultat. Tyvärr ses det ofta som sätt att delfinansiera löpande verksamheter, det är inte en långsiktigt hållbar metodik för att klara den finansiering man anser sig behöva. Läs gärna bifogad artikel om kamelprojekt och om att EU inte ska ha en större budget utan ge mer värde för alla pengar som unionen styr över med eller utan Storbritannien.
https://www.expressen.se/ledare/linda-nordlund/tyvarr-far-vi-rakna-med-fler-kommunala-kamelcenter/
https://www.dagenssamhalle.se/debatt/detaljstyrda-statsbidrag-far-motsatt-effekt-20357
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/interpellation/statsbidrag-riktade-till-skolan_H510284

Socialdemokraterna har nu också på allvar blandat in regeringsfrågan i valrörelsen. Socialdemokraternas taktik är att härska genom att försöka söndra. Smart att försöka. Det är dock många centerpartister som sett hur det går för MP i dagens regeringssamsarbete. Det är också några aktiva centerpartister som minns hur litet erkännande Centerpartiet fick i början av 90-talet när partiet hjälpte Sverige på fötter genom att stötta Socialdemokraternas ansvarstagande att städa i svenska ekonomi.
https://www.expressen.se/debatt/tillsammans-med-c-vill-vi-ta-ansvar-for-sverige/
Dagens kalkon
Den som tror att börsuppgångar varar för evigt. Det mesta går i cykler. Under lång tid har nu börserna eldats på med billiga pengar och en ökande global mängd människor som klassas som medelklass. Efter en tids korrigering kommer en ny period av uppgångar. Under alla tider går det att hitta nya spännande bolag som vinner terräng.
https://www.di.se/nyheter/nio-experter-darfor-kommer-borsraset-inom-kort/?utm_medium=ettanettan_puff&utm_source=expressen&utm_campaign=trafikmotor_di

Donald Trump. Ett globalt handelskrig gynnar ingen på sikt. Kortsiktigt tänkande är sällan klokt när man ska utveckla samhällen eller organisationer framgångsrikt. Ja, denna Trump....
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/usa-s-president-donald-trump-handelskrig-ar-bra

Dagens stjärna
Svante Axelsson. En miljökämpe som med en fantastisk energi gör stor positiv nytta i det viktiga miljö- och klimatförbättringsarbetet.
https://soundcloud.com/stefanhannaspod/stefan-hannas-podcast-med-svante-axelssonInga kommentarer:

Skicka en kommentar