torsdag 22 mars 2018

Här är Guda gott att leva

Stad och land
Under hur många år har människan folkvandrat? Sannolikt redan från början när vi människor för sådär 3 miljoner år sedan började vandra på jorden. Varför har vi vandrat? För att söka bättre platser för försörjning av mat och annat nödvändigt samt för att hitta egna platser för oss själva och vår klan. Inte minst miljöförstörelse har tvingat människor att byta boplatser sedan tusentals år tillbaka. Och om du vågar tänka tanken att Golfströmmen stannar av, eller kraftigt ändrar riktning, tror du att vi kan bo kvar i Sverige då? Inte jag i vart fall.
https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/forntiden-och-antiken/folkvandringstiden
https://popularhistoria.se/artiklar/folkvandringar-ett-historiskt-fenomen
Det är valtider. Regeringen och oppositionspartierna är nu ute och leker "jultomtar" för att vinna våra röster. Vissa kallar det bedrägligt och falskt eftersom ingen vet vilka som bestämmer nästa år och ingen vet om ekonomin är i lågkonjunktur eller inte. Men, men det är så spelet fungerar och de flesta erfarna går inte på dessa vallöften.

Håll med om att det är intressant när Socialdemokraterna går ut och säger att de under några år ska satsa 1,5 miljarder kronor på landsbygdsutveckling. Det kan låta som stora belopp men en enkel matematisk övning sätter ett stort belopp i relevant perspektiv. Sverige har 290 kommuner. Vi räknar bort 90 av dem som vi klassar som enbart är en stad, en förort till en storstad samt Sveriges befolkningsmässigt största landsbygdskommun, Uppsala. Om återstående kommuner får dela på 1,5 miljarder för landsbygdsutveckling under ett år, och kommunerna får lika mycket i snällt bidrag, motsvarar det 7,5 miljoner kronor. 1,5 miljarder låter mycket och syftar till att locka röster. 7,5 miljoner är inte en "game changer" i någon kommun. Inte ens i den minsta.
Parallellt med liknande politiska utspel kommer urbaniseringen att fortsätta. Alla tecken tyder på det, runt om i hela världen. Sannolikt är det enbart landsbygder inom en tio mils radie till storstäder som har chansen att "blomstra" stora delar av ett år. För vissa centerpartister är det som att "svära i kyrkan" att beskriva en liknande verklighet. Det finns inga fakta som styrker någon annan utveckling. Och jag försöker alltid utgå ifrån så mycket tillgänglig kunskap som möjligt när jag tycker till. Det var bland annat därför jag redan för två år sedan ansåg att EBO-lagstiftningen behövde ses över. Snart tycks det finnas en bred insikt om det behovet...
https://www.socialdemokraterna.se/aktuellt/2018/ny-kurs-for-landsbygdspolitiken/
https://www.metro.se/artikel/l%C3%B6fvens-uttalande-om-landsbygden-sprids-av-flera-partier-h%C3%A4r-%C3%A4r-hela-citatet
https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/valresultatet-delade-sverige-11062
https://morphocode.com/global-trends-urbanisation/
http://citiscope.org/habitatIII/news/2016/06/eight-key-trends-define-two-decades-global-urbanization
https://esa.un.org/unpd/wup/publications/files/wup2014-highlights.pdf

Alla vill inte bo i trånga städer. Vi är alla unika individer och många mår helt enkelt inte bra av att trängas med många andra i en för många stressfull miljö. Därför är det viktigt med landsbygdsalternativ även i framtiden för att värna folkhälsan. Självklart är det också för att säkerställa en fungerande självförsörjning av bland annat livsmedel.
Var vill du leva?
Personligen jobbar jag gärna för till exempel FN, med bas i New-York, under några år när jag lämnar toppolitiken i Uppsala bakom mig. Jag trivs idag utmärkt med att bo i centrala Uppsala och samtidigt har nära till en grön oas när vädret gör det behagligt att vara ute. Hur vi väljer att bo säger mycket om vår personlighet. En rymlig egen lägenhet på Manhattan i trängseln eller en villa i ensamheten i Jämtland, med tre mil till närmaste grannen, vad väljer du? Och varför väljer du det möjliga alternativet? Jag har bott i en av världens största städer, vet du vilken det är?
Dagens kalkon
Fridolin, MP. Han skulle vända den negativa skolutvecklingen på 100 dagar om han hamnade i regeringen. Han har på många sätt visat att vare sig han eller hans parti har regeringsförmåga. Är det något bland allt misskött som oroar mig i Sverige så är det den stora brist på kvalitet inom skolverksamheter runt om i Sverige. Landsbygder brottas med sina stora problem som till exempel brist på behöriga lärare. I kommuner som till exempel Uppsala är segregation och stora klasser problem som kraftigt påverkar undervisningskvaliteten. Våra barn och unga får inte den utbildningskvalitet de behöver för ett fritt och framgångsrikt liv. Vårt samhälle försörjs inte med tillräckligt många kvalificerade som kan bidra till vår internationella konkurrenskraft! UNDERKÄNT till Fridolin och S+MP regeringen.
https://www.expressen.se/ledare/malin-siwe/in-i-skamvran-fridolin-ta-med-programmeringen/

Dagens stjärna
Robert Sund. En fantastisk personlighet och körledare som fick mig att uppskatta körsång under gymnasieåren och som bidragit till att sätta Uppsala på världskartan. Inte minst inom studentlivet sjunger man i kör "Här är Gudagott att vara". Det är Gudagott att vara i Uppsala när rätt politiskt lag leder kommunen!
http://www.sanghafte.se/ovriga-sanger/sanger-till-varen/haer-aer-gudagott-att-vara.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar