torsdag 15 mars 2018

Köpkraft

Svagare och svagare
Hur mycket starkare har din köpkraft blivit den senaste tiden? Den svenska kronan har tappat mycket i värde den senaste tiden i förhållande till de flesta viktiga valutor på vår jord. Det innebär bland annat att du under en utlandssemester får betala väldigt mycket mer för det du köper på ditt utlandsäventyr. Det innebär också att alla importerade varor blir betydligt dyrare. Visst innebär det också att våra exportintäkter ökar i värde, om intäkterna faktureras i till exempel euro eller dollar. Men som den globale affärsman jag varit har jag imponerats av länder som ständigt stärkt sitt folks generella ekonomiska kraft genom mer klok än oklok politik och genom att vid kriser ställa om för förnyad konkurrenskraft istället för att dopa sig med lägre valutakurs. Varje gång kronan exportdopas, eller misshushållningsdopas, blir de allra flesta svenskars internationella köpkraft försvagad. Låt oss istället lära oss att konkurrera genom bra utbildning och flitig företagsamhet istället!
https://www.va.se/nyheter/2018/02/26/svenska-kronan-nadde-just-sin-svagaste-niva-pa-8-ar---sa-mycket-dyrare-blir-det-att-resa-utomlands/?utm_campaign=VeckansAff%C3%A4rer_180312_Valutan&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqTrackId=1fdb71c22aa343a991202596a7afbb6c&elq=b3ce473224a44e7c80dd24aa83882e5d&elqaid=15012&elqat=1&elqCampaignId=10446
https://www.finansportalen.se/valutakurser/?gclid=CjwKCAjwypjVBRANEiwAJAxlIpc7sRYQ4Z8I6S7XqhXvcApUJvABqQkp1dv5sEdlWWWpgBrg-_zdZBoCQFYQAvD_BwE

Gammelpengar eller cyberpengar gör ingen skillnad när man ska bedöma en valuta. I grunden handlar en valutakurs om hur stark ekonomi den som backar upp en valuta har. Cybervalutaanhängarna menar att den valutans uppbackare är kollektivet som nyttjar valutan. Tillåt mig tvivla på hållbarheten i den uppbackningen. Valutavärderingen handlar mycket om hur trovärdigt positiv en uppbackare av en valuta utvecklas. Sveriges valuta är svagare än på många år! Hur tolkar du det?.....
https://www.fokus.se/2017/06/valutamysteriet/

Det finns många sätt att beskriva Sveriges ekonomi på idag. Ett är att regeringen långt ifrån fyller ”ladorna” med lågkonjunkturbuffertar, räntan har allt för länge varit farligt låg, många kommuner har 2017 gjort goda resultat i absoluta tal (låga räntor, tillfälliga statsbidrag och exploateringsintäkter spelar stor roll) och en kraftigt försvagad krona dopar svensk exportindustri. Det vi vet redan händer är att räntorna ökar, långtidsarbetslösheten ökar, bland annat Polis, Åklagar och Domstolsverket och Försvaret behöver många fler miljarder. Det kommer att innebära mycket lägre statsbidrag till kommunerna parallellt med att det är farligt ”tomt” i statens lador. På toppen av detta har vi en bostadsmarknad i gungning. Lägg också till skakiga styren av många kommuner och riket. Det är inte bara i Sveriges riksdag det är problematiskt med att regera. Det blir allt komplexare i våra kommuner. I riksdagen är logiken att man kan få igenom beslut om det saknas majoritet emot. I kommuner måste du ha majoritet för. Uppsala kommun är på många sätt en fantastisk kommun att ha som hemmaort. Samtidigt växer skulderna inom kommungruppen på ett mycket oroande sätt.

Man kan inte långsiktigt fuska sig till ett högt generellt välstånd. Det kan bara skapas genom ett konkurrenskraftigt bildat folk, konkurrenskraftigt företagande och ett effektivt samhällssystem. Och ett samhälle som inser att alla som kan bidra också ska bidra och inte leva på bidrag. Är det svårt att förstå?

Dagens kalkoner
Den eller de som gör centrala Uppsala osäkert för främst unga kvinnor. Jag hoppas att den eller de som försöker våldta kvinnor skyndsamt kan gripas och ställs till svars. När till och med våra studenter börjar känna sig otrygga är det dags för dem som inte fattar allvaret med hur otryggheten påverkar människors frihet att ta problemen på största allvar.
https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/se-brottscentralen-live-i-expressen-tv--allt-om-dagens-handelser/

Vänstermänniskor som älskar kontraproduktiv identitetspolitik.
http://www.gp.se/ledare/vänsterns-könsparadox-1.5383071

Dagens stjärna
Aleksandra Boscanin. Ja, IT-säkerhetsskandalen visade tydligt hur bristfälligt Sverige styrs. Vill du ha en statsminister som har så dålig koll, eller som inte förstår vad hen hör, när allvarliga ställningstaganden måste fattas? Det vill inte jag. Jag kan fortfarande inte tro att Löfvén inte blev informerad tidigare! Det är dags för KU att blottlägga sanningen och erbjuda Löfvén att lämna som statsminister.
http://www.gp.se/ledare/så-länge-kunde-skandalen-fortgå-1.5371249

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar