onsdag 26 oktober 2022

Skattjakt i politiken

Vad motiverar?

Jag närmar mig slutet på min tid med titeln ”kommunalråd”. Tänk att det blev så, det var aldrig min plan att bli heltidspolitiker. Att det hände berodde på kaoset efter att finansbolaget Lehman-Brother gick i konkurs och det blev en härdsmälta i det globala finansiella systemet. Tyvärr innebar det för mig slutet på ett fram till dess framgångsrikt high-tech start-up projekt. Det blev lärorikt men ett mycket dyrt äventyr. Det var dock ingen tillfällighet att jag valde att engagera mig lite politiskt. Jag tillhör dem som inte gillar gnäll utan handling för att försöka förbättra. En sak är helt säker, det var inte för de jämfört med näringslivet låga arvodena som jag axlade ansvaret att på heltid tjäna Uppsalaborna som en av deras förtroendevalda.

Under min tid som kommunalråd har jag upplevt en mandatperiod i styrande roll, en mandatperiod i opposition och en mandatperiod som politiskt obunden i opposition. Tre helt olika erfarenheter som tveklöst har utvecklat mig mycket. Nu inleds en fjärde period i rollen som partiledare för ett 100 procent lokalt Uppsalaparti med fokus på sakpolitik och pragmatism. Till skillnad från i till exempel Malmö krävde aldrig UP kommunalrådsuppdrag i de politiska förhandlingarna för att stötta ett alternativt styre. Vi gjorde det i ett första förhandlingsutspel till Alliansen men bestämde snabbt att vi inte ville ingå i ett styre, därför tog vi bort det som förhandlingskort. I Malmö har Liberalerna som vågmästare flera kommunalråd trots att de är i princip lika små som UP. UPs fokus var, och är, på sakpolitiken samt på att sprida representationskraften så mycket som möjligt. Vi ser det som en del av vår ambition att stärka vår lokala demokrati. 

I nedan reportage på SVT bjuds vi på exempel på politiker som är i politiken för att tjäna pengar. Politik som karriär får ett nytt ”ansikte” och beskriver väl att Sverige tyvärr blivit för egoistiskt orienterat. Att politikers arvoden ska vara höga anser jag bara lämpligt om de kopplas till erfarenhet, meriter och tidigare ersättningsnivåer. Jag anser att det är dåligt att unga och arbetsoerfarna får samma ersättningsnivå som till exempel en egenföretagare som vid 55-års ålder är beredd att göra samhällstjänst som företrädare för oss invånare. De som försvarar det nuvarande systemet säger att det blir orättvist då det kräver en liknande arbetsinsats oavsett ålder. Låt oss jämföra med fotboll. En 21 årig talang i Barcelona kan slita minst lika mycket som sin 30-åriga lagkamrat som tjänar tre gånger så mycket. 30-åringen har år efter år bevisat sitt värde och till och med bevisat sig förtjäna ännu mer i ersättning. Differentierade politikerarvoden kopplade till erfarenhet och meriter tror jag kraftigt kan bidra till att vi återigen kan få mer kvalificerade företrädare för oss invånare, vad tror du? 

”De framröstade politikerna i Norrtälje gav sig själva en rejäl löneökning som första åtgärd efter valet. Under måndagens möte i kommunfullmäktige klubbades en ny ersättningsmodell som ökar kommunstyrelsens ordförande, Bino Drummonds (M) lön med nästan 27 procent till 110 400 kronor i månaden. Bino Drummond vill inte svara på SVT:s frågor om lönehöjningen.

– Jag kommenterar inte min lön, säger han.”

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/arvoden-norrtalje

Efter lite ”shit-storm” ändrade sig tydligen i Norrtälje…Bra omdöme…. Usch!

https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/m-topp-backar-om-arvoden-i-norrtalje

För mig är förbättringar och kampen för ökad konkurrenskraft motivationen, inte arvoden. För mig är ansvarskänslan att lämna ett bättre samhälle till barn, barnbarn och barnbarnsbarn motivationen. Inte arvoden. Om jag klarar av att göra en tillräckligt god insats utifrån det som motiverar mig får framtiden utvisa. Ska jag ha rimliga arvoden för alla timmar jag lägger för att Uppsala ska utvecklas bättre? Ja! Ska alla politiker som lägger ner väldigt många oregelbundna timmar per vecka på sina uppdrag får rimliga arvoden? Ja!

Affärsvärlden ska i huvudsak drivas av ambitionen att tjäna mycket pengar. Det driver på utvecklingen och skapar i en väl fungerande marknad god konkurrens. Politikens lämpliga företrädare ska dock inte drivas av girighet utan viljan att altruistiskt tjäna sitt folks bästa. Nedan ord från filmkaraktären Gordon Gekko, i filmen Wall Street, tål att lyssna på i sammanhanget. ”Greed is good”.

https://youtu.be/VVxYOQS6ggk

Det är viktigt att Svenskt Näringsliv nu är tydliga med att återhållsamheten i lönerörelsen är mycket viktig. För allas bästa. Det är också värdefullt om företagsledare, ägarrepresentanter och politiker fattar att VDar och politiker nu måste visa ansvarsfullt ledarskap och inte öka sina ersättningar ännu mer. Sveriges mäktigaste person är inte Sveriges stadsminister, det är Jacob Wallenberg. Inte minst genom familjen Wallenbargs stiftelser gör de mycket gott för svensk utveckling. Jacob Wallenberg är företrädare för en av Sveriges rikaste familjer, och som påverkar många av landets viktigaste företag. Han är också ordförande för Svenskt Näringsliv. Det är min förhoppning att han lyckas med det svåra uppdraget att se till så att ägare och företagsledningar inte låter girigheten råda i denna svåra tid. 

Nu blir mitt fokus att fortsätta med politiskt entreprenörskap genom det nystartade 100 procent lokala Uppsalapartiet, Utvecklingspartiet demokraterna. Det är ett av många ideella engagemang jag ägnat mig åt under mitt liv. Det blir intressant att se hur många som förstått partiets lokala värde i de lokala valen 2026.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar